ОКРЕМІ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ ПРОФЕСІЇ «АДВОКАТ» - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОКРЕМІ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ ПРОФЕСІЇ «АДВОКАТ»

26.11.2019 14:03

[Секція 5. Адміністративне право. Адміністративне процесуальне право. Митне та податкове право. Муніципальне право]

Автор: Красовська Олена Борисівна, студентка історико-юридичного факультету Херсонського державного університету


Судово-правова реформа, яка поступово здійснюється в Україні, зумовила певні зміни майже в усіх сферах суспільного життя. Реформування національного законодавства, узгодження його зі світовими та європейськими стандартами з питань захисту прав та законних інтересів людини потребують уточнення та перевірки належності правового регулювання такого важливого інституту громадянського суспільства, як адвокатура.

Необхідність існування інституту адвокатури обумовлена конституційним правом громадян на захист своїх прав та інтересів. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань – стаття 55 Конституції України [1].

Тож, перша теза, яку ми зазначимо – адвокат є захисником. Він захищає осіб від звинувачень інших осіб, навіть держави. Інститут адвокації це недержавний самоврядний інститут. Це означає, що хоча діяльність адвокатури і регламентується Законами України, жодний державний орган не має права диктувати свої умови цій ланці. Адвокатуру України складають всі адвокати України, які мають право здійснювати адвокатську діяльність. Адвокат по своїй суті це стіна між людиною та органами влади. Саме він допомагає уникнути свавілля з боку велетенського державного механізму.

Створення правової держави та забезпечення прав людини – одне з першочергових завдань кожної держави. Якісно реалізувати поставлену ціль неможливо без усвідомлення необхідності побудови правозахисних інститутів. Без становлення та діяльності незалежної та ефективної адвокатури iснування демократичної правової держави i громадянського суспiльства де-факто неможливе [2].

Адвокат, який здійснює адвокатську діяльність індивідуально, є самозайнятою особою. Він може відкривати рахунки в банках, мати печатку, штампи, бланки (у тому числі ордера) із зазначенням свого прізвища, імені та по батькові, номера і дати видачі свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю.

Як відомо, адвокат є особою, яка повинна повною мірою забезпечувати захист інтересів клієнта та гарантувати йому конфіденційність. Для того, щоб адвокат міг належним чином виконувати таку функцію, законом передбачено поняття «адвокатської таємниці». Адвокатською таємницею є будь-яка інформація, що стала відома адвокату, помічнику адвоката, стажисту адвоката, особі, яка перебуває у трудових відносинах з адвокатом, про клієнта, а також питання, з яких клієнт (особа, якій відмовлено в укладенні договору про надання правової допомоги з передбачених цим Законом підстав) звертався до адвоката, адвокатського бюро, адвокатського об’єднання, зміст порад, консультацій, роз’яснень адвоката, складені ним документи, інформація, що зберігається на електронних носіях, та інші документи і відомості, одержані адвокатом під час здійснення адвокатської діяльності.

Література:

1. Кoнcтитуцiя Укpaїни: Пpийнятa нa 5 ceciї Вepхoвнoї Paди Укpaїни вiд 28 чepвня 1996 poку № 254к/96-ВP / Вepхoвнa Paдa Укpaїни. – Oфiц. вид. – К.: Пapлaм. вид-вo, 2016. – 141 c. 

2. Тацій Л. Стандарти функціонування адвокатури в Україні / Л. Тацій // Вісник Академії правових наук України. — 2004. — № 3 (38). — С. 248–253.

________________

Науковий керівник: Правоторова Ольга Михайлівна, доктор юридичних наук, доцент, Херсонський державний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота