РОЛЬ ЗЕРНОВОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

РОЛЬ ЗЕРНОВОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ

24.04.2020 18:38

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Касяненко Віта Анатоліївна, студентка Національного університету біоресурсів і природокористування України; Лазаришина Інна Дмитрівна, доктор економічних наук, професор, Національний університет біоресурсів і природокористування України


В сучасних економічних умовах зростає значення аграрного сектору економіки, адже саме завдяки реалізації сільськогосподарської продукції зростає конкурентоспроможність України, її внутрішній валовий продукт. Значну частину  агровиробництва займає виробництво зернових культур. У свою чергу, актуальною для сільськогосподарських підприємств залишається проблема високого рівня витрат виробництва, адже від цього залежить можливість отримання і збільшення прибутку. 

Стан зернового ринку є важливим показником якості економічних реформ, о проводяться в країні, реалізації агропродовольчої політики. Він включає практично всі елементи ринкових відносин. Розвиток зернового ринку зачіпає не тільки широкий спектр питань, що стосуються функціонування безпосередньо самого зернового господарства, але і всього агропродовольчого комплексу країни. 

З урахуванням масштабів і повноти елементів економічних відносин зерновий ринок може служити як своєрідна модель розвитку для інших ринків сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства. Разом з тим, зернове господарство вимагає пріоритетної уваги до свого розвитку з боку держави. В зв’язку з цим активнішою повинна бути державна політика регулювання через взаємопов’язану і скоординовану систему економічних, організаційних, інноваційних, правових і інших видів діяльності, створення ефективних і прозорих інструментів регулювання зернового ринку на державному і регіональному рівнях [1].

У сучасних умовах динамічний і ефективний розвиток зернового господарства і ринку зерна є не тільки економічною передумовою рішення більшості накопичених за період ринкових перетворень фінансових, виробничих і інших проблем, але і способом системного узгодження цільових установ в масштабах всієї економіки на суттєве збільшення і стійкий ріст валового внутрішнього продукту. 

Зернове господарство не є замкнутою самодостатньою системою, а розвивається за законами динамічної змінної ринкової економіки [2]. 

Численні фінансові потоки масштаби чинників виробництва і обсяг зернообігу настільки великі і розгалужені, що раціонально збудована національна зернова політика здатна перетворити країну на потужну європейську зернову державу. Інакше її зернове господарство може стати звичайною, другорядною галуззю АПК, навіть не здібною повною мірою задовольняти першочергові внутрішні потреби держави. 

Без поступового відновлення місця зернового господарства в міжгалузевих економічних відносинах, відповідно його ролі в економіці і забезпеченні продовольчої безпеки країни, важко розраховувати на стійний і динамічний розвиток зернового господарства, своєчасне виконання ним в повному обсязі всіх своїх численних народногосподарських функцій [3].

Величезний потенціал зернового господарства країни слід розглядати і оцінювати як народне надбання, постійне величезне джерело національного багатства, при раціональному використанні якого можуть бути вирішені практично всі численні питання надійного забезпечення населення продовольством. Зростання масштабів зерновиробництва дозволить Україні  забезпечити постійний нарощування експорту зерна, реально перетворивши його на потужний важіль ефективного функціонування безпосередньо самої зернової галузі, яка мультиплікативно вплине на всю економіку України, її економічний і геополітичний стан в світі. 

Крім того, маючи в своєму розпорядженні чорноземні ґрунти і ресурси колосових зернових культур, розвиваючи зернове господарство на основі ефективних ресурсозберігаючих та екологобезпечних технологій, вона може повністю забезпечити продовольством не тільки своє населення, але і зробити гідний внесок до вирішення світової продовольчої проблеми.  

Список використаних джерел:

1. Алтухов А.І. Підвищення ефективності виробництва зерна на основі науково технічного прогресу / м. Київ, 2015.

2. Пасхавер Б.Й. Сучасний стан продовольчої безпеки/ Б.Й. Пасхавер // Економіка АПК. - 2014.

3. Саблук П.Т. Національна доктрина продовольчої безпеки України (проект)/ П.Т. Саблук, Г.М. Калетнік, С.М. Кваша, В.І. Власов, М.А. Лисак // Економіка АПК. - 2011. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота