ПРОБЛЕМА ДЕФОЛТУ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМА ДЕФОЛТУ В СУЧАСНИХ УМОВАХ

27.04.2020 12:31

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Луганський Олексій Володимирович, студент 3 курсу, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна; Дубов Владислав Олександрович, студент 3 курсу, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна; Дорошенко Олександр Григорович, кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування, Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна


Актуальність теми дослідження: У сучасному світі питання дефолту є досить актуальним, що насправді дуже негативно впливає на соціально-економічне життя країн. Борг України станом на 31.12.2019 складає 1 998,3 млрд. грн, а на 29.02.2020 він збільшився на 2,47% і складає 2 047,8 млрд. грн, . І тому постає логічне питання – чи можна передбачити кризові явища, як дізнатись що їм передує, наскільки небезпечними можуть бути борги як економічне явище в сучасній грошово-кредитній системі.

Мета дослідження: Визначення впливу дефолту на економіку та країну в цілому.

Історія розвитку суспільства свідчить, країни при провалі у боргову яму згодом знову відновлюють свою економіку.  Падіння та підйоми створюють свого роду економічні цикли, які періодично повторюються. І тому на сьогоднішній день перед світовими економістами постає завдання – виявити та дослідити причини виникнення світових криз, події, що передують їм та як їх можна уникнути [1]. На національному рівні банківські кризи в більшості випадків можуть стати причинами державних дефолтів.

Дефолт – стан у кредитних відносинах, що настає коли позичальник не виплачує свої борги або платежі, порушення платіжних зобов’язань, нездатність проводити своєчасні виплати за борговими зобов’язаннями або виконувати інші умови договору позики.

Але для початку слід відмовитися від підміни понять і не плутати дефолт з банкрутством. Дефолт - це відмова боржника виплачувати свій борг, а банкрутство - юридичне підтвердження про неможливість боржника обслуговувати свої борги. Уряд може оголосити дефолт, навіть, якщо гроші для кредиторів є. Влада просто може визнати доцільним спрямувати ці гроші на інші цілі [1, 3]. 

Також існує звичайний та технічний дефолт. Технічний дефолт відрізняється від звичайно тим, що останній – це взагалі неможливість країни розраховуватися зі своїми зовнішніми боргами.

Оголошення країною дефолту завжди супроводжується економічними труднощами, які можуть привести як до погіршення стану країни, так і до оздоровлення економіки [1]. 

Насамперед, наслідками повного (дефолту по обслуговуванню боргу) дефолту є:

- Світова ізоляція країни

- Арешт іноземних активів країни

- Неможливість здійснення додаткових запозичень коштів зі світового ринку позикових капіталів 

- Накладання квот і обмежень на торгівлю з цією країною, або на інвестування в дану країну. 

- Відмова надавати кредити, тощо [4].

Окрім дуже несприятливої соціальної обстановки, політичних протистоянь, втрати довіри до банківської системи у населення, зростання безробіття та інших передумов – дефолти часто виникають унаслідок девальвації національної валюти і високої очікуваної інфляції.

Проте, разом з падінням валюти здешевлюються національні товари для зовнішнього покупця, що веде до збільшення попиту і створення нових робочих місць.

Дефолт - це також ефективний стимул припинити залежність економіки від зовнішнього фінансування. Оскільки виробництво, яке залежить від зовнішніх чинників, зупиняється, а потреба в продовольстві і сировині залишається, то доводиться задіяти внутрішні ресурси [2]. Таким чином, відновлюються раніше витіснені іноземними конкурентами підприємства і відбувається перебудова всієї економіки держави.

Звичайно, при дефолті репутація країни зазнає збитків на міжнародній арені, як це сталося з Ісландією. Але в той же час «зекономлені» кошти, які повинні були піти на обслуговування державного боргу, уряд може направити на вирішення внутрішніх проблем і дофінансувати раніше недофінансовані сфери [4].

Тому, можна зробити висновок, що дефолт – це негативне явище для країни. Держава має використовувати майже будь-який шанс щоб уникнути дефолту – проводити максимально правильну грошово-кредитну політику та встановити зв’язок між діяльністю банківської системи и дефолтом – проаналізувати, як невірно працююча перша система може спричинити друге. Різноманітні дослідження показують, що кризи виникають дуже часто і існує велика кількість шляхів виходу з неї – вдале та уміле керівництво, з великою ймовірністю може врятувати ту чи іншу країну і в подальшому сприяти недопущенню будь-яких кризових проявів і стати рушівною силою задля економічному розвитку країни.

Література:

1. Дефолт країни: що це таке, причини, загрози і наслідки [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://znaj.ua/society/271759-defolt-krayini-sho-ce-take-prichini-zagrozi-i-naslidki

2. Дефолт: почати все з чистого аркуша [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://business.ua/strategies/4388-defolt-pochaty-vse-z-chystoho-arkusha

3. Дефолт: катастрофа чи нові можливості [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://www.dinero.ua/ua/storinka/novini/defolt-katastrofa-chy-novi-mozhlyvosti

4. Чому дефолт – це погано. Пояснення «на пальцях» [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://minfin.com.ua/ua/2020/03/18/42069202/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота