ПРАКТИЧНА РЕАЛІЗАЦІЯ ПРИНЦИПУ ВЕРХОВЕНСТВА ПРАВА У ФІНАНСОВОМУ ПРАВІ (НА ПРИКЛАДІ ЗАЯВИ ПРО ПРИЗУПИНЕННЯ ВИПЛАТИ ЛІКАРНЯНИХ І ДОПОМОГ ВАГІТНИМ І ПОРОДІЛЛЯМ ФОНДОМ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ) - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРАКТИЧНА РЕАЛІЗАЦІЯ ПРИНЦИПУ ВЕРХОВЕНСТВА ПРАВА У ФІНАНСОВОМУ ПРАВІ (НА ПРИКЛАДІ ЗАЯВИ ПРО ПРИЗУПИНЕННЯ ВИПЛАТИ ЛІКАРНЯНИХ І ДОПОМОГ ВАГІТНИМ І ПОРОДІЛЛЯМ ФОНДОМ СОЦІАЛЬНОГО СТРАХУВАННЯ УКРАЇНИ)

09.09.2020 14:19

[Секція 7. Господарське право. Господарське процесуальне право. Фінансове право. Банківське право]

Автор: Бровкіна Марія Іванівна, студентка, Університет митної справи та фінансів; Мазур Анатолій Васильович, кандидат юридичних наук, доцент кафедри адміністративного та митного права, Університет митної справи та фінансів


Серед загальної кількості принципів юридичних наук принцип верховенства права посідає особливе місце. Його цінність визнано у ст. 8 Основного закону України, а також у низці інших законів України. Конституційний суд України у п. 4.3. свого рішення від 27.02.2018 року №1-р/2018 у справі №1-6/2018, що верховенство права – це панування права в суспільстві. Верховенство права вимагає від держави його втілення у правотворчу та правозастосовчу діяльність, зокрема у закони, які за своїм змістом мають бути проникнуті передусім ідеями соціальної справедливості, свободи, рівності тощо [1].

Однак, важливим є питання не тільки розуміння значення принципу верховенства права, але й його практичне застосування в діяльності органів державної влади.

Не лише стратегічні й галузеві реформи мають відбуватися відповідно до принципу верховенства права. У законотворчій і правозастосовній практиці він є ключовим. Зокрема, в перебігу розбудови соціальної держави як такої, що має збалансовану економіку, ефективну правову систему, спирається на розвинене громадянське суспільство та може, згідно з принципом соціальної справедливості, забезпечити гідний рівень життя її громадянам, гарантувати соціальну стабільність, мир і безпеку.

Якщо розглядати практичну реалізацію принципу верховенства права у соціальній державі більш детально, то показовою, на наш погляд, є ситуація у зв’язку із призупиненням наприкінці минулого року виплат лікарняних і допомоги вагітним і породіллям.

Фонд соціального страхування є створеним за ініціативи держави органом та юридичною особою, що підпорядкована та підзвітна державі, діє від свого імені, але в інтересах впровадження державної політики загальнообов’язкового соціального страхування, несе відповідальність за свою діяльність перед застрахованими особами. Незважаючи на те, що Фонд соціального страхування України (надалі - ФСС України) є правонаступником Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності України та фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, його функції та повноваження стосовно обсягу та видів матеріального забезпечення застрахованих осіб є значно вужчими, ніж у його попередників. Така ситуація пояснюється прагненням законодавця скоротити можливості нецільового використання коштів фонду, уникнути корупційних схем, а також неможливістю внаслідок економічної кризи, що склалася в державі, повністю задовольнити потреби застрахованих осіб, у фінансування відновлювальних заходів [2].

Правова позиція тодішнього керівництва ФСС України полягала в запереченні самої можливості перераховувати кошти за кожним з напрямів фінансування більше, ніж затверджено в річному бюджеті Фонду, прийнятому Кабінетом Міністрів перерахувати кошти. Вичерпання видатків за напрямом матеріального забезпечення навіть за наявності коштів на рахунках унеможливлює, на думку керівництва ФСС, виплати до моменту набрання чинності актами про внесення змін до річного бюджету [3].

Міністерство соціальної політики України натомість визнали неприпустимим факт призупинення виплат за умов наявності достатніх сум коштів на рахунку ФСС [4].

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», ФСС України є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та медичним страхуванням, провадить акумуляцію страхових внесків, контроль за використанням коштів, забезпечує фінансування виплат за цими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування та здійснює інші функції згідно із затвердженим статутом.

Також, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 20, ст. 25 зазначеного закону, за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності надаються такі види матеріального забезпечення та соціальних послуг, як допомога по вагітності та пологах. Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами [5].

Хоча ст. 46 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачає умови припинення страхових виплат і надання соціальних послуг, однак мова йде про конкретних громадян. Чинним законодавством не передбачено припинення виплат для осіб, що потрапляють під “спільну” категорію (як, наприклад категорія “вагітна” чи “породілля”). 

Отже, маємо справу із правовою колізією, адже зупинення виплат ФСС України чинним законодавством не передбачене. За таких обставин постає питання меж дискреційних повноважень ФСС як некомерційної самоврядної організації (п.1.3. Статуту ФСС - http://komspip.rada.gov.ua/uploads/documents/30443.pdf) під час розпорядження коштами спеціального фонду за принципом «дозволено те, що не заборонено». 

Задля попередження подібних ситуацій у майбутньому необхідним є внесення змін до чинного законодавства, які би встановлювали чітку заборону зупинення виплат на певний період. Іншим варіантом таких змін могли би бути чітко, або прописані умови, за яких проведення виплати не відбувається. 

Правовою передумовою таких змін може стати правова позиція Великої Палати Верховного Суду, яка під час розгляду однієї зі справ дійшла висновку, що відсутність бюджетних коштів, передбачених у видатках Державного бюджету України, не є підставою для звільнення відповідача від відповідальності за порушення зобов'язання [6].

Побудова правової держави неможлива без повноцінної реалізації принципу верховенства права. Це означає, що у правовій державі повинен панувати закон, а не інтереси окремо взятих осіб, у руках яких перебуває влада. Неухильне дотримання принципу верховенства права покликане забезпечувати права і свободи людей у всіх сферах, зокрема, в царині соціального захисту. Адже, як зазначено у ст. 3 Конституції України, людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Таке визнання набуло законодавчої форми у двох принципах соціального страхування, передбачених ст.3 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»: законодавчого визначення умов і порядку здійснення соціального страхування; державних гарантій реалізації застрахованими особами своїх прав. Таким чином, держава бере на себе зобов’язання перед своїми громадянами, яке має виконувати в їх інтересах.

Література:

1. Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень абзаців тринадцятого, чотирнадцятого пункту 32 розділу I Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи" та Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положення абзацу першого підпункту 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України (справа про оподаткування пенсій і щомісячного довічного грошового утримання) від 27 лютого 2018 року // Офіційний вісник України – 2018. – № 37 (15.05.2018) – С. 132. – (Нормативний документ Конституційного Суду України. Рішення). [Електронний ресурс] – [Режим доступу]: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v001p710-18

2. Старосєльцева О.В. Правовий статус Фонду соціального страхування України. [Текст] / О.В. Старосєльцева // Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції №2: зб. матеріалів наук. конф. - Дніпро, 2018 р. - 117-120 с.

3. Фонд соцстрахування призупиняє виплати лікарняних і допомог вагітним і породіллям. Журнал «Українська правда», - 2019 р. [Електронний ресурс] – [Режим доступу]: https://www.pravda.com.ua/

4. У Мінсоцполітики прокоментували призупинення виплат лікарняних та декретних – Т. Джміль. Інформаційне агентство «Українські національні новини» - 20.11.2019 р. [Електронний ресурс] – [Режим доступу]: https://www.unn.com.ua/uk/news/1836917-u-minsotspolitiki-prokomentuvali-prizupinennya-viplat-likarnyanikh-ta-dekretnikh?fbclid=IwAR27Qf4hIMJut9j6Y13ATo7Ls9OlYTD2YtWoWLm6RE_Qt7nUlCrvcp82_7w

5. Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» №1105-XIV- ред. від 11.10.2018 р. [Електронний ресурс] – [Режим доступу]: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1105-14

6. Велика Палата ВС: відсутність бюджетних коштів, передбачених у видатках Державного бюджету України, не є підставою для звільнення відповідача від відповідальності за порушення зобов'язання. – Судова влада України – офіційний веб-сайт. – 19.04.2018 р. [Електронний ресурс] – [Режим доступу]: https://oda.arbitr.gov.ua/sud5037/pres-centr/news/469744/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота