ВПЛИВ ФОРС-МАЖОРНИХ ОБСТАВИН НА НЕВИКОНАННЯ НАЙМАЧЕМ ЗА ДОГОВОРОМ НАЙМУ (ОРЕНДИ) ЖИТЛА ДЕЯКИХ СВОЇХ ОБОВ’ЯЗКІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВПЛИВ ФОРС-МАЖОРНИХ ОБСТАВИН НА НЕВИКОНАННЯ НАЙМАЧЕМ ЗА ДОГОВОРОМ НАЙМУ (ОРЕНДИ) ЖИТЛА ДЕЯКИХ СВОЇХ ОБОВ’ЯЗКІВ

11.09.2020 13:02

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Шаповал Леся Іванівна, кандидат юридичних наук, доцент, старший інспектор відділу інспекції з особового складу управління кадрового забезпечення Головного управління Національної поліції у м. Києві


На сьогоднішній день частина 2 ст. 825 Цивільного кодексу України (далі – ЦК) встановлює підстави розірвання договору найму житла за рішенням суду на вимогу наймодавця. Перелік цих підстав має вичерпний характер і розширеному тлумаченню не підлягає. 

Відповідно до п.1 ч.2 ст. 825 ЦК, однією з підстав розірвання договору найму житла є невнесення наймачем плати за житло за шість місяців, якщо договором не встановлений більш тривалий строк, а при короткостроковому наймі – понад два рази. 

Звісно, розмір плати за користування житлом встановлюється у договорі найму житла (ч. 1 ст. 820 ЦК). І, ч.3 ст. 815 ЦК передбачено, що «наймач зобов'язаний своєчасно вносити плату за житло. Наймач зобов'язаний самостійно вносити плату за комунальні послуги, якщо інше не встановлено договором найму».

Як передбачено ч. 2 ст. 820 ЦК, «одностороння зміна розміру плати за користування житлом не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом».

У той же час, варто зазначити, що на практиці часто виникають обставини, які унеможливлюють виконати наймачем свій обов’язок по оплаті за користування орендованим житлом вчасно і в повному обсязі. Мова тут іде не про те, що наймач несумлінно виконує свої обов’язки, а про так звані форс-мажорні обставини, які не дають наймачу можливості виконати свій обов’язок по оплаті за користування орендованим житлом в повному обсязі, як це передбачено договором. Що може бути форс-мажорними обставинами, розглянемо далі.

Так, відповідно до ч.2 ст. 14-1 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об’єктивно унеможливлюють виконання зобов’язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов’язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, а саме: загроза війни, збройний конфлікт або серйозна погроза такого конфлікту, включаючи але не обмежуючись ворожими атаками, блокадами, військовим ембарго, дії іноземного ворога, загальна військова мобілізація, військові дії, оголошена та неоголошена війна, дії суспільного ворога, збурення, акти тероризму, диверсії, піратства, безлади, вторгнення, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення, введення комендантської години, карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, експропріація, примусове вилучення, захоплення підприємств, реквізиція, громадська демонстрація, блокада, страйк, аварія, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибух, тривалі перерви в роботі транспорту, регламентовані умовами відповідних рішень та актами державних органів влади, закриття морських проток, ембарго, заборона (обмеження) експорту/імпорту тощо, а також викликані винятковими погодними умовами і стихійним лихом, а саме: епідемія, сильний шторм, циклон, ураган, торнадо, буревій, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, град, заморозки, замерзання моря, проток, портів, перевалів, землетрус, блискавка, пожежа, посуха, просідання і зсув ґрунту, інші стихійні лиха тощо.

Через одну з вказаних обставин, наймач може не мати можливості отримувати той прибуток, який він отримував до виникнення цієї обставини, щоб вносити той розмір орендної плати, який був визначений договором. Наприклад, на сьогоднішній день, у зв’язку з розповсюдженням коронавірусу, у нашій державі вживаються заходи для зменшення ризиків розповсюдженні інфекції (COVID-19). Був введений карантин, частково або повністю припинили свою діяльність деякі підприємства чи окремі підприємці. Безперечно, що такі обставини можуть вплинути на бізнес, виконання умов договорів, тому, на нашу думку, варто в законодавчому порядку захистити права та інтереси наймача за договором найму (оренди) житла на час дії цих обставин, доповнивши ст. 820 ЦК частиною п’ятою такого змісту: «на час дії обставин непереборної сили (форс-мажору) плата за користування житлом не може перевищувати п’ятдесят відсотків від розміру, встановленого у договорі найму житла».

Звісно, щоб мати можливість сплачувати лише п’ятдесят відсотків від розміру, встановленого у договорі найму житла, то наймач повинен доказати настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили). Також варто було б законодавчо закріпити, що наймач за договором найму (оренди) несе відповідальність за достовірність викладених фактів, наданих документів, даних та доказів.

Слід пам’ятати, що сам по собі факт виникнення певної форс-мажорної обставини не звільняє від виконання зобов’язань, зокрема і щодо внесення орендної плати в обумовленому договором розмірі. Перед будь-якими діями необхідно оцінити власну позицію і встановити причинно-наслідковий зв’язок між зобов’язанням вносити орендну плату за користування житлом в обумовленому договором розмірі та обставинами непереборної сили.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота