ВІДРОДЖЕННЯ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В НЕЗАЛЕЖНІЙ УКРАЇНІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВІДРОДЖЕННЯ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В НЕЗАЛЕЖНІЙ УКРАЇНІ

26.06.2021 15:34

[Секція 2. Конституційне право. Конституційне процесуальне право. Міжнародне право]

Автор: Кротенко Віталій Васильович, студент ІІІ курсу, Таращанського технічного та економіко-правового фахового коледжу


Важлива роль у демократичній державі належить місцевому самоврядуванню — головному елементу саморегуляції та самоуправління громадян. Важливим кроком у становленні місцевого самоврядування в Україні стало прийняття 26 березня 1992 року нової редакції Закону "Про місцеві ради народних депутатів та місцеве і регіональне самоврядування", в якому місцеве та регіональне самоврядування закріплювалося як основа демократичного устрою влади в Україні.

З прийняттям Конституції України 28 червня 1996 року місцеве самоврядування отримало конституційний статус, стало однією із засад конституційного ладу України. Важливим етапом було прийняття 21 травня 1997 року Закону "Про місцеве самоврядування в Україні", який відповідно до Конституції визначає систему та гарантії місцевого самоврядування в Україні, засади організації та діяльності, правового статусу і відповідальності органів, посадових осіб місцевого самоврядування. Він конкретизував основні положення Конституції щодо місцевого самоврядування, визначив основні організаційні питання функціонування інституту місцевого самоврядування, детально окреслив повноваження рад, їхніх голів, виконавчих органів, а також організаційно-правову, матеріальну й фінансову основу місцевого самоврядування. Явищем небувалого значення стало підписання від імені України 6 листопада 1996 року в м. Страсбурзі Європейської хартії місцевого самоврядування (ратифіковано Верховною Радою України 15 липня 1997 року, після чого вона стала частиною законодавства України). Тим самим було закладено законодавчі основи для становлення та розвитку місцевого самоврядування в Україні відповідно до принципів Європейської хартії місцевого самоврядування та Конституції Україні. Указом Президента України від 25 листопада 2000 року було встановлено свято “День місцевого самоврядування”. Упродовж усієї історії України, місцеве самоврядування, незважаючи на тиск з боку центральної влади, зберігалося на рівні сільських та міських громад. Будучи складовою європейської цивілізації, вітчизняне самоврядування запозичило багато елементів цього інституту із європейських країн.

З проголошенням незалежності України відбувається відродження інституту місцевого самоврядування. Було сформовано законодавство у сфері самоврядування. Інститут місцевого самоврядування був закріплений в Конституції України та Закон України “Про місцеве самоврядування в Україні”. Більше того, зазначений Закон визначає сутність, основні поняття місцевого самоврядування, повноваження, компетенцію та відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування. Також окремим законом було визнано службу в органах місцевого самоврядування як спеціалізовану службу, відмінну від державної служби.Україна зобов’язалася впроваджувати європейські норми місцевого самоврядування, ратифікувавши в 1997 р. Європейську хартію місцевого самоврядування.

Проте і на сьогодні місцеве самоврядування в Україні потребує подальшого реформування.

Література:

1. Фонд Східна Європа (2016). Місцеве самоврядування в Україні та світі. Цікаві факти (брошура). Київ.

________________ 

Науковий керівник: Голобородько Наталія Володимирівна, викладач юридичних дисциплін І категорії, Таращанський державний технічний та економіко-правовий коледж 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота