СУТНІСТЬ ГЛОБАЛЬНОЇ ПРОДОВОЛЬЧОЇ ПРОБЛЕМИ У СИСТЕМІ МІЖНАРОДНОЇ БЕЗПЕКИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

СУТНІСТЬ ГЛОБАЛЬНОЇ ПРОДОВОЛЬЧОЇ ПРОБЛЕМИ У СИСТЕМІ МІЖНАРОДНОЇ БЕЗПЕКИ

25.10.2021 23:44

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Гріщенко Данило Володимирович, студент, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара


Продовольча проблема стає все більш глобальною із року в рік та потребує уваги світової спільноти. Відомо, що міжнародна продовольча безпека складається з безпек продовольчих систем усіх країн світового господарства. Продовольча безпека на національному рівні – це можливість певної країни мати таку кількість продовольства, що її вистачало би на повноцінне забезпечення споживчих потреб усього населення чи то за допомогою власного виробництва, чи то імпортними товарами.

Кожний рік вираховується індекс глобальної продовольчої безпеки (Global Food Security Index). Він являє сукупність критеріїв, що потім підсумовуються та перетворюються на загальний бал. До такої сукупності відносять доступність, можливість придбати (availability та affordability), якість та природні ресурси і стабільність у їх видобуванні. 

Розглянемо Рисунок 1, на якому відображено показники глобальної

продовольчої безпеки топ-10 країн за Global Security Food Index у 2021 році. До таких країн увійшли Ірландія, Австрія, Сполучене Королівство, Фінляндія, Швейцарія, Нідерланди, Канада, Японія, Франція та США. Саме громадяни цих держав якнайкраще забезпечені продуктами харчування та можливостями вибору якісного продовольчого товару. 

Можна зрозуміти, що до десятки країн по забезпеченню населення продовольчими товарами входять саме розвинені країни з високим рівнем ВНД (наприклад, цей показник в Ірландії у 2019 році склав 60457 доларів США за статистикою Світового Банку). 



Рис.1 Глобальний індекс продовольчої безпеки, 2021 рік [2] 

Варто зазначити, що саме нарощування темпів зростання виробництва, запровадження справедливої системи оподаткування, активна боротьба з корупцією на всіх ланках влади, впровадження політики диверсифікації ВВП задля зменшення ризиків різкого зниження рівня життя в країні через падіння світової ціни на експортні товари, реформи судової системи, поліції, органів фіскальної служби та інше допоможуть таким країнам як Ємен, Мозамбік та Судан, що у рейтингу глобальної продовольчої безпеки посіли останні місця з показниками 35.7, 35.9 та 37.1 відкрити економіку та економічно інтернаціоналізуватися у глобальний простір, а цим налагодити експорт та імпорт сільськогосподарської продукції, привабити інвесторів та зміцнити власний сектор сільського господарства. 

Література:

1. Global Food Security Index. URL: https://impact.economist.com/sustainability/project/food-security-index/index (дата звернення: 21.10.2021)

2. Варшанська Н. Г. Спільна аграрна політика ЄС: генезис, основні цільові орієнтири для України. Економіка і організація управління. 2016. №2 (22). С. 215-222



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота