ЗНАЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ДИПЛОМАТІЇ ДЛЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЗНАЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ДИПЛОМАТІЇ ДЛЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ

27.10.2021 20:59

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Ходико Валерія Ігорівна, студентка 6 курсу Сумського державного університету


Невід’ємним елементом зовнішньої політики держави у сфері здійснення зовнішньоекономічної діяльності є економічна дипломатія.

Відповідно до загальноприйнятих визначень економічна дипломатія – це наука міжнародних економічних відносин і засіб здійснення зовнішньоекономічної політики держави, яка є сукупністю невійськових практичних заходів, прийомів і методів (із переважанням економічних над політичними), що застосовуються із врахуванням конкретних умов і характеру вирішуваних завдань [7].

Економічна дипломатія відіграє надзвичайно важливу роль в міжнародних відносинах. Китайський лідер Син Цзиньпін говорив: «Економічний інтерес допомагає забути дипломатичні непорозуміння» [3]. І сьогодні головна її заслуга полягає в тому, що вона, за рахунок задоволення економічних інтересів держав, здатна зменшити протиріччя між країнами. 

Більшість країн світу підтверджують важливість економічної дипломатії для національної конкурентноспроможності. “90% всієї дипломатичної роботи складається з економічних питань” — говорить Міністр закордонних справ Японії С. Окіта. Французький дипломат Г. Каррон де ла Карр’єр наголошує на ключовій ролі економічної дипломатії у забезпеченні економічної безпеки держав і стабільності глобальної економічної системи Це підтверджує особливе місце економічної дипломатії в зовнішній політиці [5].

Як слушно зазначає, Грущинська Н., економічна дипломатія сформована під впливом геополітичних та геоекономічних світових та національних пріоритетів. ЇЇ місія окреслена функціями, спрямованими на захист економічних інтересів, розвиток торговельно-економічних зв’язків, залучення інвестицій, інформування органів державної влади про цінову, податкову, тарифну політику, яку проводить держава перебування стосовно товарів, що експортуються, надання висновків щодо доцільності імпорту товарів та послуг, залучення кредитів, виходячи із запропонованих державою перебування цін, тарифів, кредитних ставок тощо. Основними для економічної дипломатії стають поняття поєднання національного виробництва, традицій, національних пріоритетів [3].

Як особливий, пріоритетний вид дипломатії, економічна дипломатія знаходиться в області перетину зовнішньої політики, економічного курсу і зовнішньоекономічної діяльності держави, та є засобом реалізації її зовнішньої політики. Вона унікальна, бо використовує можливості традиційної дипломатії і бізнесу в досягненні одночасно зовнішньоекономічних і політичних цілей [6].

Економічна дипломатія не лише допомагає вирішити поточні завдання, а й впливає на характер оцінок віддалених економічних перспектив. Крім того, вона є потужним інструментом подолання конфліктогенності країн. Це антикризовий інструмент, тому що вона спрямована саме на економічні інтереси країни. Прикладом може бути введення економічних санкцій і реакція, що призводить до їх скасування, зменшення або збільшення [3].

Важливо, що статус економічної дипломатії в системі державної влади постійно підвищується, розширюються функції і поліпшується якість роботи, професійний рівень персоналу. На чолі подібних структур, як правило, знаходяться керівники, які мають багатий досвід дипломатичної роботи і господарського управління, добре розуміють цілі і завдання країни і її підприємців. Саме на дипломатів сьогодні покладена відповідальність за успішну реалізацію економічної стратегії держав. Адже вони ефективно відстоюють інтереси країни і її підприємців на глобальній економічній арені [4].

Вчені з економічної дипломатії зосереджуються на ролі дипломатичних суб’єктів, діяльності та інституціях, у яких вони працюють, прагнучи керувати економічною взаємозалежністю. Дипломати є ключовими гравцями у переговорах із встановлення ринкових правил та положень, поширення норм і культур у міжнародній економіці, просування та впровадження економічної політики, відстоювання державних та приватних економічних інтересів [1].

Економічна дипломатія сьогодні виступає найважливішим інструментом зміцнення міжнародної конкурентоспроможності держави, отримання конкурентних переваг на світовому ринку. Саме тому найбільшого розповсюдження набули активні форми економічної дипломатії, до складу яких входять політикодипломатична підтримка та лобіювання вітчизняного експорту, численні взаємопов'язані заходи, спрямовані на поліпшення умов доступу національних компаній на зарубіжні ринки, використання багатосторонніх і регіональних організацій для просування власних інтересів, цілеспрямований вплив на партнерів із застосуванням фінансових, ресурсних та інших засобів здійснення тиску [2]. Тобто посилюється роль державного регулювання у сфері зовнішньої торгівлі.

Література:

1. Lee D. Hocking B. Economic Diplomacy. URL: http://surl.li/alqeq 

2. Барановська В.М. Роль економічної дипломатії у ЗЕД країни // Економіка та держава, 2012. №2. С. 24-26. URL: http://surl.li/akytx   

3. Грущинська Н.М. Економічна дипломатія як потужний інструмент подолання конфліктогенності країн // Економічний нобелівський вісник. 2016. № 1 (9). C. 85-90. URL: http://surl.li/akytt

4. Грущинська Н.М. Проблематика економічної дипломатії. URL: http://surl.li/akytu  

5. Економічна дипломатія в сучасній системі міжнародних відносин. URL: http://surl.li/akyua 

6. Савойский А.Г. Економічна дипломатія як феномен міжнародного життя. URL: https://interaffairs.ru/jauthor/material/807 

7. Шаров О.М. Економічна дипломатія: основи, проблеми та перспективи : монографія / О. М. Шаров ; Національний інститут стратегічних досліджень. – Київ : НІСД, 2019. – 560 с. – Бібліогр.: с. 549-550. URL: http://surl.li/viul 

________________ 

Науковий керівник: Макаренко Михайло Ілліч, доктор економічних наук, професор, Сумський державний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота