ДЕЯКІ ПИТАННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ ОБОРОННИХ ЗАКУПІВЕЛЬ В МІНІСТЕРСТВІ ОБОРОНИ УКРАЇНИ ТА ЗБРОЙНИХ СИЛАХ УКРАЇНИ У ХОДІ КОРОТКОСТРОКОВОГО ПЛАНУВАННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ДЕЯКІ ПИТАННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ ОБОРОННИХ ЗАКУПІВЕЛЬ В МІНІСТЕРСТВІ ОБОРОНИ УКРАЇНИ ТА ЗБРОЙНИХ СИЛАХ УКРАЇНИ У ХОДІ КОРОТКОСТРОКОВОГО ПЛАНУВАННЯ

25.05.2022 15:55

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Луцик Юлія Олександрівна, кандидат економічних наук, доцент, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, м. Київ, Україна; Пархоменко Павло Петрович, кандидат економічних наук, Національний університет оборони України імені Івана Черняховського, м. Київ, Україна


Відповідно до статті 25 Закону України “Про національну безпеку України” короткострокове планування передбачає щорічне розроблення планів утримання та розвитку (діяльності) складових сектору безпеки і оборони, основних показників державного оборонного замовлення (на трирічний період) у яких визначається завдання щодо реалізації документів довгострокового та середньострокового планування. 

Основними документами, які розробляють у ході короткострокового планування, є:

Орієнтовний план утримання та розвитку Збройних Сил України на наступний та два подальші роки;

План утримання та розвитку Збройних Сил України на відповідний рік.

Орієнтовний план та проект Плану містять достатньо інформації для формування:

основних показників державного оборонного замовлення, яке формується Генеральним штабом Збройних Сил України та здійснення моніторингу виконання спланованих у цих документах заходів;

зведеного кошторису Міністерства оборони України; 

розподілу видатків на централізовані та децентралізовані.

За централізованими видатками у свою чергу вказується спосіб закупівлі: за державним оборонним замовлення або річним планом закупівель.

Під час підготовки проекту Орієнтовного плану загальна потреба Збройних Сил України (за відповідними напрямами забезпечення) формується відповідно до встановлених норм з урахуванням виробничих можливостей підприємств національної економіки та можливостей закупівлі за кордоном, виробництва в кооперації та інших форм військово-технічного співробітництва.

Для успішного ведення бойових дій має постійно відбуватися нарощення бойового потенціалу військ, а для цього необхідне новітнє озброєння і боєприпаси, розроблення (модернізація) ОВТ у рамках відповідних дослідно-конструкторських робіт (ДКР) та фінансування цього процесу. 

В апараті РНБО України підбито попередні підсумки виконання державного оборонного замовлення у 2021 році: Міноборони виконало ДОЗ на 99,5%. За результатами виконання державного оборонного замовлення до Збройних Сил України та інших військових формувань поставлено понад 3 тисячі основних зразків озброєння, військової та спеціальної техніки, до 4 мільйонів боєприпасів та ракет різного призначення, близько 3 тисяч приладів нічного бачення тощо. Зокрема Збройні Сили України отримали нові безпілотні авіаційні комплекси “Барьяктар ТБ-2”, сучасні засоби зв’язку, бронетанкового озброєння та техніки, розвідувальні безпілотні комплекси, протикорабельний комплекс крилатих ракет “Нептун” берегового базування, комплекси радіоелектронної боротьби тощо [1].

При виконанні ДОЗ, як правило, розглядається показник освоєння бюджетних коштів та отримання за оплаченими контрактами відповідних товарів, робіт чи послуг. Якщо протягом року освоєні всі асигнування державного бюджету, які призначені для закупівлі, та отримано відповідні товари, виконані роботи і послуги оборонного призначення, ДОЗ у цій частині вважається виконаним на 100 %.  Але важливо розглядати не тільки показник освоєння бюджетних коштів при виконанні ДОЗ, те як заходи щодо виконання ДОЗ позначаються на боєздатності збройних сил  та зростанні їх спроможностей.

Програмою Президента України у сфері оборони та Бюджетною декларацією на 2022 – 2024 роки ураховуючи реальні виклики та загрози національній безпеці визначено, що основні зусилля у середньостроковому періоді необхідно спрямувати на посилення обороноздатності держави. Законом України “Про національну безпеку України”, враховуючи важливість фінансування сил оборони, визначено рівень видатків на оборону не менше 3% ВВП.

Законом України “Про Державний бюджет України на 2022 рік” затверджені видатки Міністерству оборони в сумі 133,5 млрд грн (2,49% ВВП).

Видатки Міністерства оборони (без Державної спеціальної служби транспорту) на 2022 рік (132,2 млрд грн) планується використати:

28,4 млрд грн (22 %) – на розвиток, закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння, військової техніки;

85,1 млрд грн (64 %) – на персонал;

5,6 млрд грн (4 %) – на інфраструктуру.

Затверджені видатки у повній мірі не забезпечують фінансування передбачених у 2022 році в Орієнтовному плані першочергових заходів із забезпечення потреб Збройних Сил України. Так за розрахунками Генерального штабу Збройних Сил тільки для здійснення капітального ремонту основних зразків ОВТ необхідно близько третини бюджету Міноборони.

З 1 січня 2022 року повністю вступив у силу Закон України “Про оборонні закупівлі” від 17.07.2020 № 808-IX. У відповідності до зазначеного закону Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки 11 лютого 2022 року погодив зведений трирічний план закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення за закритими закупівлями на 2022 – 2024 роки. РНБО повинна затвердити основні показники, після чого його ухвалює Кабінет міністрів [2].

У МО України та ЗС України  з’явилась  можливість у ході короткострокового планування гармонізувати видатки державного бюджету,  які в Бюджетній декларації плануються на  середньострокову перспективу, з обсягами оборонних закупівель що будуть формуватися у рамках трирічного плану і зробити їх більш реалістичними.

Головний критерій – розвиток спроможностей Збройних Сил виконувати завдання із забезпечення національної безпеки, здійснювати оборону України та відстоювати її територіальну цілісність. 

З початком широкомасштабної агресії Росії 24 лютого 2022 року в Україні було запроваджено воєнний стан і оголошено загальну мобілізацію.

Кабінет Міністрів України з метою підвищення обороноздатності держави в умовах воєнного стану додатково виділив:

• 19 квітня 2022 року з резервного фонду 33 мільярди гривень, з них 1,45 млрд грн Службі безпеки України і 32,81 млрд грн Міністерству оборони України для Збройних сил України [3].

• 29 квітня 2022 року виділив Міністерству оборони понад 119 млрд гривень. 

Кошти спрямують на  персонал, техніку, зброю, пальне та все необхідне для захисників України [4]. 

Міністр оборони Олексій Резніков  17.05.2022 у виступі у Раді закордонних справ ЄС на рівні міністрів оборони за участю генерального секретаря НАТО заявив, що “… ми дуже зацікавлені в отриманні міжнародної допомоги, купувати зброю максимально швидко і в потрібних кількостях. Нам потрібні танки, бронемашини, засоби ураження на довгих дистанціях: MLRS, важка артилерія, авіація, ракети” [5].

Від самого початку російського вторгнення наші закордонні партнери допомагають Україні, надаючи техніку, озброєння та продукцію подвійного призначення. 

Американський Конгрес повністю схвалив Закон про ленд-ліз для України, який 9 травня підписав президент США Джо Байден.  21 травня президент США Джо Байден підписав закон про додаткові асигнування для України на $40,1 млрд [6].

Програма ленд-ліз для України дуже важлива, адже МО України зможе придбати у США будь-яку сучасну зброю. Це фактично буде сприяти переходу Збройних сил  під час війни  на стандарти НАТО, що дасть можливість ефективно виконувати завдання із забезпечення   національної безпеки і оборони. 

Література:

1. https://www.rnbo.gov.ua/ua/Diialnist/5213.html

2. https://www.mil.gov.ua/news/2022/02/11/v-ukraini-vpershe-na-parlamentskomu-rivni-pogodzheno-zvedenij-tririchnij-plan-zakritih-oboronnih-zakupivel/

3. Кабмін виділив Міноборони майже 33 млрд гривень. https://glavcom.ua/economics/finances/kabmin-vidiliv-minoboroni-mayzhe-33-mlrd-griven-835876.html

4. https://www.rbc.ua/ukr/news/kabmin-vydelil-minoborony-120-mlrd-griven-1651243943.html

5. https://news.liga.net/ua/politics/news/reznikov-rf-gotovitsya-k-dolgoy-voyne-effektivnaya-pomosch-es-i-nato-ne-dast-ee-zatyanut

6. https://news.liga.net/ua/politics/news/bayden-podpisal-paket-pomoschi-ukraine-na-40-mlrd



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота