ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ СТАТИСТИЧНОГО ІНСТРУМЕНТАРІЮ ПРИ ДОСЛІДЖЕННІ ЦІН ТА ТАРИФІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ СТАТИСТИЧНОГО ІНСТРУМЕНТАРІЮ ПРИ ДОСЛІДЖЕННІ ЦІН ТА ТАРИФІВ

01.07.2022 01:01

[1. Економічні науки]

Автор: Кравченко Аліна Сергіївна, студентка, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ; Чухліб Алла Василівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри статистики та економічного аналізу, Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ


Згідно Закону України «Про ціни та ціноутворення», ціна - виражений у грошовій формі еквівалент одиниці товару [1]. В економіці система цін і тарифів включає: роздрібні ціни, тарифи на послуги, оптові ціни підприємства, закупівельні, кошторисні ціни, ціни зовнішньої торгівлі. Cистема показників статистики цін включає показники рівня, структури та динаміки цін.

Для проведення економічних досліджень необхідно сформувати якісну системи взаємопов’язаних і взаємоузгоджених індикаторів - кількісних або якісних факторів/ змінних, які виступають надійним засобом виміру змін, що відбулися внаслідок певної дії.  Поряд з індикаторами на практиці широко використовуються економічно обґрунтовані індекси, які є невід’ємною складовою аналітичного інструментарію економічних досліджень. 

Індексний метод використовують для вирішення широкого спектра задач при дослідженні цін і тарифів: аналізу зміни ціни в динаміці, зміни середнього рівня ціни в цілому та за рахунок окремих чинників – зміни самих цін та зміни структури в реалізації продукції, оцінки співвідношення цін за різними територіями.

Агрегатний індекс цін, запропонований німецьким вченим Ласпейресом (1864 р.):





де р0, р1 – ціна одиниці продукції  відповідно у базисному і звітному періодах; q0 – кількість продукції.


Слід зазначити, що зазначена методологія розрахунку індексу цін використовується у розвинених країнах світу і коректна у випадку, коли не відбувається суттєвих змін у структурі споживання. 


Агрегатний індекс цін Пааше (1874 р.):







де q1 – кількість продукції звітного періоду. 


Індекс цін Ласпейреса, як правило, дещо більший, ніж індекс цін Пааше. Така системна залежність називається ефектом Гершенкрона. Індекс Ласпейреса використовують для короткострокового прогнозування обсягу товарообороту за рахунок цін реалізації однини продукції. 


Індекс цін змінного складу, що відображає зміну середнього рівня цін за двома чинниками – внаслідок зміни самих цін та зміни структури в реалізації продукції, має вигляд:







Індекс цін фіксованого складу характеризує зміну середнього рівня цін за рахунок зміни самих цін, без врахування впливу зміни структури реалізованої продукції:






Індекс цін структурних зрушень відображає  зміну середнього рівня цін за рахунок впливу зміни структури в реалізації продукції:





Застосування індексного методу для дослідження динаміки цін за окремими галузями економіки має певні особливості. Зведені індекси цін на промислову продукцію обчислюють щомісячно за формулою Ласпейреса на підставі індивідуальних індексів цін на окремі продукти – представники основних груп промислової продукції та загальної вартості випуску за цими групами у попередньому місяці. Індекс цін за рік обчислюють за рекурсивною схемою як добуток помісячних ланцюгових індексів.


Індекси цін на вантажні перевезення визначають за кожним видом транспорту та в цілому, використовуючи індивідуальні індекси тарифів і загальну виручку за окремими видами перевезень звітного періоду. Зведений індекс цін розраховують за середньогармонійним індексом Пааше. Річний індекс обчислюють як добуток помісячних індивідуальних індексів послуг-представників.


Враховуючи, що структура експорту та імпорту продукції щорічно істотно змінюється, аналіз динаміки імпортних та експортних цін здійснюється за допомогою зведеного індексу Пааше.


Торгівельні підприємства аналізують динаміку цін за середньозваженою формулою Ласпейреса. При цьому динаміку цін фіксують за групами товарів на підставі індивідуальних індексів, що стосуються товарів – представників окремих груп. Помісячні індекси середніх цін на міських ринках визначають за даними вибіркового обстеження, під час якого визначають модальні ціни на конкретні товари та обсяги реалізованої продукції за товарами – представниками.


Узагальнюючим показником динаміки споживчих цін є індекс споживчих цін на товари і послуги, що розраховується окремо за продовольчими, непродовольчими товарами та послугами населенню. Інформаційною базою слугує щомісячна реєстрація за фіксованим набором товарів і послуг, які входять до «споживчого кошика». Загальний індекс споживчих цін та тарифів обчислюють за формулою індексу Ласпейреса. 


Література:


1. Про ціни та ціноутворення: Закон України від 21.06.2012 року № 5007-VІ.URL: http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/5007-17

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота