НАЦІОНАЛЬНА ПОЛІЦІЯ УКРАЇНИ ЯК КЕРІВНИЙ ОРГАН ІЗ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГРОМАДСЬКОЇ БЕЗПЕКИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

НАЦІОНАЛЬНА ПОЛІЦІЯ УКРАЇНИ ЯК КЕРІВНИЙ ОРГАН ІЗ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГРОМАДСЬКОЇ БЕЗПЕКИ

24.10.2022 12:34

[2. Юридичні науки]

Автор: Палій Валерій Валерійович, здобувач Науково-дослідного інституту публічного права


Одним із пріоритетних завдань Національної поліції є забезпечення публічної безпеки, яка сприймається як благо та найвища гуманна цінність. Нагальні ризики економічного, політичного, соціального, природного та іншого характеру загрожують публічній безпеці і порядку, а в деяких випадках й національній безпеці держави загалом, що потребує створення наукового підґрунтя забезпечення публічної безпеки і порядку, яке відповідає викликам сьогодення. 

Питанням забезпечення публічної безпеки присвячені доробки В. Авер’янова, М. Ануфрієва, О. Бандурки, Д.Бахрах, Ю.Битяка, І.Голосніченко, Д.Мулявки, О.Подоляки, С.Стеценка, В.Фатхутдінова та інших учених.  Публічна безпека є предметом дослідження багатьох вітчизняних вчених в основному як об’єкт правової охорони. При цьому, на сьогодні залишається малодослідженим статус органів Національної поліції як провідного суб’єкта публічної безпеки, а також сучасне законодавство у сфері забезпечення публічної безпеки й порядку.

Позиціонування Національної поліції як принципово нового органу у сервісній державі визначає служіння суспільству основним завданням, яке ставиться перед кожним суб’єктом публічної адміністрації, включаючи поліцію.

Підтвердженням реформування Національної поліції в рамках людино-центристського підходу до адміністративно-правового регулювання стало прийняття Закону України «Про Національну поліцію», яким докорінно змінено завдання поліції через виокремлення сервісної функції цього суб’єкта владних повноважень [3].

Виходячи з положень Закону України «Про Національну поліцію», її правовий статус полягає в тому, що це центральний орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку [3].

Прийняття 2 липня 2015 року Верховною Радою України Закону України «Про Національну поліцію» зумовило запровадження оновленої концепції функціонування Національної поліції, регулювання правових засад організації та діяльності цього органу, зокрема впровадження в теорію та практику діяльності правоохоронних органів нової термінології. Ідеться про терміни «публічна безпека» і «публічний порядок», зміст яких у цьому Законі не визначено.

Окрім того, відповідно до Указу Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 4 березня 2016 року “Про Концепцію розвитку сектору безпеки і оборони України”» від 14 березня 2016 року № 92/2016 (на сьогодні втратив чинність), підтримання публічної безпеки і порядку Міністерством внутрішніх справ України та Національною поліцією України було визнано одним з основних напрямів розвитку складових сектору безпеки і порядку в державі [4]. 

Законодавством визначено Національну поліцію України як центральний орган виконавчої влади, що служить суспільству шляхом надання поліцейських послуг у сфері забезпечення публічної безпеки і порядку, а отже, є провідним суб’єктом такої діяльності. Загалом усі поліцейські повноваження повністю або частково спрямовані на забезпечення публічної безпеки в широкому розумінні цього поняття, тобто створення таких умов, за яких громадяни будуть не тільки захищені від протиправних посягань та інших видів небезпек (стихійних лих, надзвичайних станів тощо), а й зможуть на належному рівні реалізовувати свої права.

Національна поліція України як центральний орган виконавчої влади служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку. Її головними завданнями є надання поліцейських послуг у сферах: забезпечення публічної безпеки і порядку; охорони прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави; протидії злочинності; надання в межах, визначених законом, послуг з допомоги особам, які з особистих, економічних, соціальних причин або внаслідок надзвичайних ситуацій потребують такої допомоги [1, с. 206].

Основним завданням Національної поліції є підтримання публічної безпеки і порядку. Як суб’єкт забезпечення публічного порядку органи Національної поліції, відповідно до покладених на них завдань повинні уживати [2]:

заходи, спрямованих на усунення загроз публічній безпеці, що виникли внаслідок учинення кримінального, адміністративного правопорушення; 

заходи із забезпечення публічної безпеки і порядку на вулицях, площах, у парках, скверах, на стадіонах, вокзалах, в аеропортах, морських і річкових портах, інших публічних місцях.

Окрім цього, органи Національної поліції здійснюють моніторинг оперативної обстановки в державі, вивчають, аналізують та узагальнюють результати й ефективність поліцейської діяльності, інформують в порядку та спосіб, які передбачені законом, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, а також громадськість про здійснення державної політики у сфері підтримання публічної безпеки та порядку.

Органи Національної поліції є основним суб’єктом публічної адміністрації у сфері забезпечення публічної безпеки. Метою функціонування Національної поліції у сучасних умовах є забезпечення охорони прав і свобод людини, протидія злочинності, підтримання публічного порядку та безпеки

Література:

1. Аброськін В.В. Адміністративно-правові засади забезпечення Національною поліцією України публічної безпеки в умовах проведення антитерористичної операції : дис. … канд. юрид. наук : 12.00.07. Харків, 2018. 238 с.

2. Про затвердження Положення про Національну поліцію: Постанова Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2015 р. № 877 URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/877-2015-%D0%BF#n9 

3. Про Національну поліцію : Закон України від 02.07.2015 р. No580-VIII URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show /580-19 

4. Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 4 березня 2016 року «Про Концепцію розвитку сектору безпеки і оборони України» : Указ Президента України від 14 березня 2016 року № 92/2016 URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/92/2016#Text 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота