КОНЦЕПЦІЯ ЛЮДИНИ НА МАТЕРІАЛІ ПОВІСТІ Р. Д. БАХА «ЧАЙКА НА ІМ’Я ДЖОНАТАН ЛІВІНГСТОН» - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

КОНЦЕПЦІЯ ЛЮДИНИ НА МАТЕРІАЛІ ПОВІСТІ Р. Д. БАХА «ЧАЙКА НА ІМ’Я ДЖОНАТАН ЛІВІНГСТОН»

30.10.2022 11:56

[8. Філологічні науки]

Автор: Рубан Аліна Євгеніївна, магістрантка, Горлівський інститут іноземних мов ДВНЗ «Донбаський Державний Педагогічний Університет»


Відомий американський письменник-фантаст та професійний льотчик Річард Бах став популярним серед світової публіки завдяки повісті-притчі «Чайка на ім’я Джонатан Лівінгстон». Твори автора пронизані жагою до польоту – насичені свободою та життям, боротьбою із буденністю та необхідністю плисти за течією, перестаючи мріяти. Шанувальники називають книги Баха такими, що мотивують і змінюють свідомість.

Література почала цікавити Річарда ще у шкільному віці. Але літаки у юнака викликали таке захоплення, що він вирішив пов'язати життя з авіацією. Жага до польотів вдало поєднувалась з бажанням писати. Але популярність Річард Бах здобув не відразу. Для цього знадобились кілька років та кропітка праця на відточення пера. Перше, що довелося викладати на папері – технічні інструкції. Проте, незважаючи на всі труднощі в перші роки літературної кар’єри, Бах присвячував всього себе письму.

Дебютною книгою стала «Чужий на Землі», яку Бах опублікував у 1963 року. Це частково автобіографічна повість, в якій розповідається про літаки, мистецтво польоту та пристрасть до свободи в небі. На жаль, особливого успіху твір не мав, проте, автор не кидав спроби писати нові книги. Так, у 1970 році з’являється повість-притча Річарда Баха «Чайка на ім’я Джонатан Лівінгстон». Ідею твору про волелюбного птаха, який мріє літати без турбот та обмежень, автор мав ще зі студентських років [2].

Дійсно, повість-притча «Чайка на ім’я Джонатан Лівінгстон» принесла письменнику всесвітню популярність неспроста. Повість притча увібрала в себе дуже тонку філософію свободи, яку кожна людина шукає впродовж життя. Адже, основний мотив твору¬ – це історія про чайку, яка найбільше у світі хоче віднайти таємницю польоту. Своєю поведінкою Джонатан кидає виклик усталеним законам Зграї, тому його виганяють зі зграї. Але він не зраджує своєї мети, постійно вдосконалює майстерність. Через це, здобуває перемогу над примітивним світоглядом оточення, над простором, і навіть над часом [1].

Напевно, кожна людина впізнала себе в образі чайки Джонатана, образі Зграї чи в образі наставника Саллівана. Тому не спроста, саме ця книга стала такою відомою. Образ головного героя постає ключовою фігурою в притчі, й потрібно виділити основні моменти, які відображають концепцію людини в оповіданні. 

Система образів побудована в протиставленні сірої Зграї і чайки Джонатана з його учнями. Протиставлення Джонатана Зграї знаходить своє вираження у системі різнорівневих опозицій: лексичних, синтаксичних, семантичних:

... «a crowd of athousand races came to dodge and fight for bits of food. ... But way off alone, з його himself beyond boat and shore, Jonathan Livingston Seagull був practicing» [4].

…«seagulls, as you know, never falter, never stall. To stall in the air is for them disgrace and it is dishonor. Але Jonathan Livingston Seagull, unashamed, streching his wings again in that trembling hard curve – slowing, slowing, and stalling once more – was no ordinary bird» [4].

…«most gulls don’t bother to learn more than the simplest facts of flight – how to get from shore to food and back again» [4].

У наведених фрагментах тексту чітко простежується протиставлення  системи світоглядів:

1. Звичайного світу – тобто суспільства (в книзі представлено як сіра Зграя). Зграя вважає, що звичайній людині не дано віднайти сенс життя, вона повинна пливти за течією, проживаючи своє посереднє життя.

2. Погляди Джонатана різко відрізняються від поглядів Зграї. Він бачить сенс життя в тому, щоб пізнавати, відкривати нове, бути вільними. Проблема пошуку сенсу життя набуває характеру конфлікту між сірою Зграєю та волелюбним птахом.

Філософську притчу можна поділити на 3 частині, в кожній з них відбувається трансформація головного героя та його оточення. В першій частині тексту неодноразово підкреслюється самотність Джонатана (його перші польоти проходять далеко від знайомого оточення та рідної місцевості).

Другий етап вирізняється трансформацією, а саме – психологічною.  Головний герой прагне подолати дискомфорт, позбавитися від негативних емоцій. Саме тренувальні польоти допомагають йому в цьому. 

В третьому етапі Джонатан повертається на Землю, але вже у новому образі, в якості вчителя. Герой пропонує своєму учневі навчати молодих чайок, допомогти їм зрозуміти справжній сенс життя. Він наголошує на тому, що потрібно бачити добро в кожному, потрібно вміти пробачати та іноді закривати очі в певних ситуаціях [3].

Підсумовуючи, можна сказати, що концепція людини в повісті «Чайка на ім’я Джонатан Лівінгстон» чітко простежується протягом всього твору. Мабуть, саме тому, читаючи людина може зробити паралель свого життя та життя чайки Джонатана. Відмічаючи протиставлення в книзі, то неможливо представити твір, а й тому життя без викликів та питань від суспільства.

У процесі читання людина безсвідомо надихається образом Джонатана, а як результат – може повірити у свої сили, прагнути позитивних змін у своєму житті та покращення суспільства в цілому. Тому з впевненістю можна сказати, що притча Баха «Чайка на ім’я Джонатан Лівінгстон» – це філософський твір про свободу духу, «польоту» впродовж життя та подолання труднощів шляхом протиставлення всьому світу.

Список літератури

1. Канторович И. Б. Легенды и действительность одного бестселлера (О притче Р. Баха «Чайка Джонатан Ливингстон») // Сборник научных трудов. Свердловский педагигический институт. – № 319. –1979. – С. 49-57. 

2. Річард Бах та його жага до польотів. Журнал «Life Style». URL: https://lifestyle-journal.ru/life/richard-bax-i-ego-strast-k-polyotam.html

3. Туровская М. И. Три жизни «Чайки по имени Джонатан Ливингстон» // Чайка по имени Джонатан Ливингстон. – Новосибирск. – 1989. – С. 89-102. URL: http://ofabe.ru/chaika_djonatan_livingston.pdf (дата звернення: 24.06.2018).

4. Бах Р. Д. Чайка по имени Джонатан Ливингстон: Повесть // Азбука. –2005. 176 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота