УПРАВЛІННЯ ТА РОЗВИТОК ГОТЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМНИЦВА В ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАДАХ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

УПРАВЛІННЯ ТА РОЗВИТОК ГОТЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМНИЦВА В ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАДАХ

30.10.2022 15:32

[1. Економічні науки]

Автор: Альбещенко Олексій Станіславович, кандидат економічних наук, докторант, Миколаївський національний аграрний університет, м. Миколаїв, Україна


Розвиток готельного підприємництва в об’єднаних територіальних громадах має стати конкурентною перевагою України на світовому ринку туристичних послуг. Готельні підприємства виконують одну з основних функцій у сфері обслуговування туристів, забезпечують їх житлом і побутовими послугами під час подорожі. Важливим  підходом та базисом формування і розвиток готельного підприємництва є правове забезпечення та сприяння державних і місцевих органів влади на наближення законодавства України в умовах наближення нормативних актів і державних стандартів до права та законодавства країн Європейського Союзу.

Готельне підприємництво - це потужний фактор розвитку туризму в країні, є важливою складовою туристичної інфраструктури, що забезпечує розвиток інфраструктури громад та регіонів, який містить в собі комплекс послуг для туристів та є ключовим чинником, що визначає перспективи розвитку галузі туризму. 

Основним базисом готельного підприємництва є законодавство України, а саме:  Конституції України, Закон “Про туризм”, Закон “Про курорти”, Закон “Про добровільне об’єднання територіальних громад”, Закон “Про співробітництво територіальних громад”, Закон «Про засади державної регіональної політики” Державні стандарти України «Послуги туристичні, класифікація готелів», «Послуги туристичні. Засоби розміщування. Загальні вимоги», а також «Правила обов’язкової сертифікації готельних послуг» та інші нормативно-правові акти, видані відповідно до них.

Відповідно до чинного законодавства готельна послуга - це дії (операції) підприємства з розміщення споживача шляхом надання номера (місця) для тимчасового проживання в готелі, а також інша діяльність, пов'язана з розміщенням та тимчасовим проживанням. Готельна послуга складається з основних та додаткових послуг, що надаються споживачу відповідно до категорії готелю [1].

Успішний розвиток готельного підприємництва та туристичного бізнесу в Україні потребує створення належних умов для роботи туристичних підприємств, установ та організацій на туристичному ринку. Також хочемо зазначити, що Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 березня 2017 р. №168 - р  було  затверджено  «Стратегію розвитку  туризму  і  курортів  до 2026 р.», основною метою якої є формування сприятливих умов для активізації розвитку сфери туризму згідно з міжнародними стандартами якості та з урахуванням європейських цінностей, перетворення її на високорентабельну, інтегровану у світовий ринок конкурентоспроможну сферу, що забезпечить прискорення соціально-економічного розвитку об’єднаних територіальних громад, регіонів і держави в цілому, гармонійний розвиток і консолідацію суспільства, популяризації України у світі [2].

Очікувані результати щодо покращення бізнес-клімату та створення сприятливих умов ведення готельного підприємництва:

- збільшення загальної кількості працюючих в економіці громади, створення додаткових робочих місць у сфері готельного підприємництва;

- збільшення податкових надходжень до бюджету громади від діяльності суб’єктів сфери готельного підприємництва;

- підвищення рейтингових позицій об’єднаної територіальної громади за рівнем ділової та інноваційної активності серед інших громад України;

- покращання інформаційного та консультаційного забезпечення суб’єктів підприємництва сфери готельного підприємництва в об’єднаних територіальних громадах;

Проаналізувавши базу законодавства, можемо зробити висновок, що державою було створено сприятливі умови для початку створення і розвитку готельного підприємництва  на основі об’єднаних територіальних громад. Для об’єднаних територіальних громад, які мають туристичний потенціал, відкриваються можливості для його використання та соціально-економічного розвитку. Ефективний розвиток готельного підприємництва потребує об’єднання зусилля органів державної влади та органів місцевого самоврядування, представників туристичного бізнесу та інших галузей економіки для популяризації України у світі. А це в свою чергу потребує  удосконалення системи та механізмів державного регулювання туристично-готельної сфери з урахуванням позитивного досвіду інших країн, для забезпечення високого рівня конкурентоспроможності національного туристичного продукту та підвищення туристичної привабливості та іміджу країни.

Управління та розвиток  готельного  підприємництва  забезпечує   конкурентоспроможність та є основою  якою є задоволення попиту сфери туризму, забезпечення ефективності сфери надання послуг відповідно стандартів країн Європейського Союзу, ефективного використання всього ресурсного потенціалу, забезпечення дохідності грошових коштів та забезпечення фінансової стійкості. Ці показники можливо досягнути на основі створення сприятливого бізнес-клімату, глибоких економічних знань,  законів і закономірностей ринкової та змішаної економіки, особливостей та специфіки підприємницької діяльності у сфері готельного підприємництва в територіальних громадах. Розвиток готельного підприємництва може принести позитивний результат у забезпеченні стійкого розвитку туристичної галузі та зростання економічних показників економіки в Україні.

У процесі децентралізації важливим стратегічним напрямком розвитку внутрішнього готельного підприємництва є стратегічна орієнтація туристичного потенціалу об’єднаних територіальних громад, що сприятиме розширенню та удосконаленню туристичної інфраструктури, а також елементів туристично-готельного підприємництва. Чинним законодавством України передбачено, що «при прийнятті рішень щодо добровільного об’єднання територіальних громад беруться до уваги історичні, природні, етнічні, культурні та інші чинники, що впливають на соціально-економічний розвиток об’єднаної територіальної громади» [3].

Література:

1. Закон України “Про туризм” 15.09.1995 № 324/95-VR URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/324/95-%D0%B2%D1%80#Text (дата звернення: 13.10.2021).

2. Про схвалення Стратегії розвитку туризму та курортів на період до 2026 року. – Затв. розпорядженням КМУ від 16 березня 2017 р. № 168-р [Електронний ресурс]/ Режим доступу до стратегії: zakon.rada.gov.ua/laws/ show/168-2017-р.

3. Балабаш О. Управління конкурентоспроможністю підприємства готельного бізнесу на засадах процесного підходу. Науковий вісник Одеського національного економічного університету. 2019. №. 5. с. 31–43. URL: https://doi.org/10.32680/2409-9260-2019-5-268-31-43 (дата звернення: 28.08.2021).

___________________



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота