ОГЛЯД НОРМАТИВНИХ ДОКУМЕНТІВ ЩОДО РЕГУЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ НАБОРУ ІНОЗЕМЦІВ ТА ОСІБ БЕЗ ГРОМАДЯНСТВА НА НАВЧАННЯ ДО ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОГЛЯД НОРМАТИВНИХ ДОКУМЕНТІВ ЩОДО РЕГУЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ НАБОРУ ІНОЗЕМЦІВ ТА ОСІБ БЕЗ ГРОМАДЯНСТВА НА НАВЧАННЯ ДО ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ

01.11.2022 13:53

[12. Державне управління]

Автор: Мороз Владислав Владиславович, магістр спеціальності «Публічне управління та адміністрування» Поліський національний університет, м. Житомир, Україна


Важливість та перспективність навчання іноземних громадян в закладах вищої освіти України важко переоцінити. За останні 5 років контингент іноземців, що прибули в Україну для здобуття вищої освіти зріс більш ніж на 25 % [1]. Збільшення частки студентів-іноземців в ЗВО України позитивно впливає  на економічні показники в освітній галузі держави, особливо за рахунок навчання іноземців у державних закладах вищої освіти. Щороку загальні середні витрати одного іноземного студента в Україні досягають  400 тис. грн, що за рік може перевищити 30 млрд грн з усіх студентів-іноземців. Таким чином, ЗВО, що здійснюють підготовку іноземних громадян мають досить гарний прибуток для свого навчального закладу та своєю діяльністю забезпечують вливання фінансів з інших держав у економіку України [2].

Процес набору на навчання до ЗВО України регламентований рядом законів, постанов, наказів та інших нормативно-правових документів, що забезпечують його організацію та взаємодію різних міністерств, відомств, державних установ та інших організацій для успішної його реалізації. На нашу думку, важливо розмежовувати поняття «набір на навчання» та «прийом на навчання». Набір на навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянства – це комплекс заходів, спрямований на ознайомлення абітурієнтів-іноземців з правилами прийому до ЗВО України, отримання від абітурієнтів у встановленому законом порядку заявки на видачу запрошення, визначення можливості вступу на основі рівня підготовки/кваліфікації абітурієнтів, безпосередня видача запрошень на навчання, ознайомлення вступників з правилами і вимогами щодо перетину державного кордону України та забезпеченням зустрічі в Україні вступників-іноземців, поданням документів абітурієнтами, передбачених правилами прийому до ЗВО, складанням вступних випробувань, зарахуванням студентів-іноземців на навчання за відповідними напрямами навчання, забезпечення легалізації перебування на території України, зарахованих на навчання іноземців. Організацію набору на навчання іноземців здійснюють: 1). заклади освіти, які, в свою чергу, можуть залучати суб’єктів господарювання (резидентів та нерезидентів); 2) уповноважене Міністерством освіти і науки України державне підприємство, яким сьогодні є ДП «Український державний центр міжнародної освіти» [3]. На відміну від «набору на навчання», прийом на навчання Організацію прийому вступників до закладу вищої освіти здійснює приймальна комісія, склад якої затверджується наказом керівника закладу вищої освіти, який є її головою. Приймальна комісія діє згідно з положенням про приймальну комісію закладу вищої освіти, затвердженим керівником вищої освіти відповідно до Положення про приймальну комісію вищого навчального закладу [4]. Таким чином, процес набору на навчання іноземців та осіб без громадянства це комплекс заходів, складовою частиною якого є прийом на навчання. Тому нормативні документи можна умовно ділити на дві категорії:

1. Документи, що безпосередньо регламентують процес набору на навчання, до яких можна віднести: Закон України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», Закон України «Про прикордонний контроль», Постанова КМУ від 01 березня 2017 року № 118 «Про затвердження Правил оформлення віз для в’їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію», Постанова КМУ від 25 квітня 2018 р. за №322 «Про затвердження зразка, технічного опису бланка та Порядку оформлення, видачі, обміну, скасування, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсною та знищення посвідки на тимчасове проживання», Наказ МОН України від 01 листопада 2013 року № 1541 «Деякі питання організації набору та навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянства» та інші [1].

2. Документи, що регламентують прийом на навчання, а точніше - визначають право та умови за якими іноземці чи особи без громадянства можуть здобувати освіту в ЗВО України: Закон України «Про освіту», Закон України «Про вищу освіту», Закон України «Про закордонних українців», Закон України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту», Постанова КМУ від 12 вересня 2018 року за № 729 «Питання здобуття вищої освіти деякими категоріями осіб», Указ Президента України від 03 червня 1994 року № 271 «Про заходи щодо розвитку економічного співробітництва областей України з суміжними областями Республіки Білорусь і адміністративно-територіальними одиницями Республіки Молдова» (крім вступників з Республіки Бєларусь), Наказ МОН України від 02 грудня 2019 року № 1498 «Про затвердження Порядку встановлення квот для здобуття вищої освіти іноземцями та особами без громадянства в межах обсягів державного замовлення відповідно до міжнародних договорів України» та інші [3]. 

Вказаний поділ досить умовний, так як у нормативних документах однієї групи можуть бути перехресні посилання на документи іншої групи, або ж вони можуть створюватися на основі нормативів визначених у цих документах. Окрім того, щороку створюється основний регламентний документ прийому на навчання вступників - Умови прийому на навчання для здобуття вищої освіти у відповідному році (у 2022 році в зв’язку з війною в Україні їх замінив «Порядок прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році»), які затверджуються Міністерством освіти і науки України, на основі яких кожен ЗВО створює свої правила прийому у відповідному році [3]. 

Складний процес набору та навчання іноземців та осіб без громадянства потребує створення окремого комплексної системи, механізми якої мають максимально оптимізувати та автоматизувати роботу і дозволятимуть регулювати всі етапи набору та навчання, забезпечуючи оперативну взаємодію залучених до набору та контролюючих міністерств, відомств, установ та організацій. Впровадження такої системи дасть змогу знизити корупційні чинники і забезпечити контроль та безпеку перебування іноземців та осіб без громадянства (вступників і студентів) на території України. Для реалізації такого завдання МОН України спільно з Мінцифри України було розроблено Експериментальний проєкт щодо організації набору до закладів вищої освіти і навчання (стажування) іноземців та осіб без громадянства з використанням Єдиної міжвідомчої інформаційної системи щодо набору іноземних вступників до закладів вищої освіти. Порядок реалізації даного проєкту та відповідне  положення про Єдину міжвідомчу інформаційну систему були затверджені Постановою КМУ від 16 червня 2021 р. № 686, яка є чинною і сьогодні. Не дивлячись на чинність нормативного документу та його актуальність, розроблена система повноцінно не запрацювала. Цей факт потребує додаткового вивчення причин призупинення реалізації проєкту.

Література

1. Лазаренко В., Слободян О. Іноземне студентство в Україні: (не)узгодженість політик. Дослідницький звіт. Cedos, 2021. 30 лист. URL: https://cedos.org.ua/researches/inozemne-studentstvo-v-ukrayini-neuzgodzhenist-polityk/

2. Черняк А.М. Щодо проблемних аспектів надання українськими ЗВО якісних освітніх послуг іноземним громадянам // Річний звіт Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти за 2019 рік / за заг. ред. проф. Сергія Квіта. — Київ : Національне агент-ство із забезпечення якості вищої освіти, 2020. — С. 221-229.

3. Про затвердження Порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році: Наказ Міністерство освіти і науки України. 2022. № 392 від 25 травня 2022 р. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/988-2016-%D1%80 (дата звернення: 26.10.2022)

4. Про затвердження  Положення про приймальну комісію вищого навчального закладу: Наказ Міністерства освіти і науки України. 2015. №1085 від  15 жовтня 2015 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1353-15#Text (дата звернення: 26.10.2022).



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота