ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНА ОСВІТА ЗАСУДЖЕНИХ АВСТРІЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНА ОСВІТА ЗАСУДЖЕНИХ АВСТРІЇ

01.03.2023 22:46

[4. Педагогічні науки]

Автор: Пахомов Ілля Володимирович, старший викладач кафедри педагогіки, психології та менеджменту Білоцерківського інституту неперервної професійної освіти ДЗВО «Університет менеджменту освіти»



Однією з розвинутих країн Європи є Австрія, яка також є стратегічним партнером України. В’язнична адміністрація Австрії входить до складу Міністерства юстиції. Всього в 27 пенітенціарних установах цієї країни перебуває понад 8 тис. осіб (98 на 100 тис. населення), з них: 21% - особи, взяті під варту, 6% - жінки, 2% - неповнолітні, 55% - не громадяни Австрії. 

До складу пенітенціарної служби Австрії входять 17 слідчих ізоляторів 6 тюрем (з них одна для тримання засуджених жінок) та 4 спеціальні установи (для тримання неповнолітніх засуджених, засуджених, які мають психічні вади, проблеми з алкогольною та наркотичною залежністю). Крім того, існує 18 дільниць сільськогосподарського призначення.

В пенітенціарних установах Австрії засуджені зобов’язані працювати на виробництві чи об’єктах життєзабезпечення (виробничі майстерні, пральня, їдальня, кухня тощо) (ст. 44 Закону Австрії «Про виконання покарань під вартою та запобіжні заходи, пов'язані з позбавленням волі» від 26.05.1969 р.). 

Розмір оплати праці засудженого коливається від 5 до 7 євро за годину (ст. 52 Закону). Тобто, за місяць він може заробити від 800 до 1120 євро, але з зароблених грошей він повинен відшкодувати 75% за утримання, 12,5% зараховуються на його особовий рахунок, а 12,5% їх зберігається до його звільнення (ст. 54 Закону). Дільниці сільськогосподарського призначення мають великі угіддя (поля, ферми, сади та городи).

Засуджені Австрії можуть проходити професійні курси: мовні, комп’ютерні, виробничі чи курси в сфері обслуговування (ст. 57 Закону). Професійне навчання засудженого зараховується в робочий час та оплачується (ст. 55 Закону).

По прибуттю засудженого до установи фахівці соціально-психологічної служби здійснюють оцінку його ризиків та потреб і на її підставі складають план корекційної роботи. Цей план повинен включати залучення засудженого до праці та навчання (ст. 135 Закону). 

Результати професійного навчання також впливають на надання засудженому заохочень (ст. 109 Закону), короткострокових відпусток з можливістю виїзду за межі установи (ст. ст. 99, 147), а також застосування умовно-дострокового звільнення (ст. 152 Закону). 

За активну участь у професійному навчанні засуджені можуть отримувати певні привілеї (ст. 108 Закону): використання власних телевізійних або радіоприймачів, інших технічних пристроїв (комп’ютерів, планшетів тощо); використання власного спортивного обладнання та одягу; використання власних музичних інструментів. Але якщо засуджений ухиляється від участі у професійному навчанні, ці привілеї можуть бути заборонені або обмежені (ст. 109 Закону).

Крім привілеїв, засуджені, які беруть активну участь у професійному навчанні, можуть розраховувати на умовно-дострокове звільнення після відбуття 1/2 терміну покарання за незначні злочини або після відбуття 2/3 вироку за тяжкі злочини (ст. 152 Закону). 

Література

1. Офіційний сайт кримінально-виконавчої служби Австрії (нім. мова). URL: https://www.justiz.gv.at/home/strafvollzug~76.de.html

2. Исследование образования и профподготовки в европейских тюрьмах (подготовлено компанией GHK в сотрудничестве с Э. Костелло, Т. Лангелид  и А. Уилсон).  Совет Европы. 2012. 106 с.    

3. Кіслов О.І. В’язнична система та особливості виконання покарань у республіці Австрія. Вісник пенітенціарної асоціації України. 2018. № 2 (4). С. 105-115. 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота