ЕКСПОРТ ТОВАРІВ З УКРАЇНИ: ЗМІНИ В ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЕКСПОРТ ТОВАРІВ З УКРАЇНИ: ЗМІНИ В ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ

14.03.2023 01:02

[1. Економічні науки]

Автор: Коваленко Вікторія Вікторівна, студентка Державного торговельно-економічний університету; Шолом Анна Олександрівна, студентка Державного торговельно-економічний університету, м. Київ, Україна


24 лютого з початком російського вторгнення в Україні було введено воєнний стан, що  призвів до ускладнень ведення операційної діяльності всього бізнес-середовища України, а особливо була ускладнена міжнародна діяльність підприємств нашої країни. Через складне становище в країні, паніку українців на початку повномаштабного вторгнення, закриття багатьох міжнародних підприємств та знаходження деяких підприємств на тимчасово окупованій території або під обстрілами, що змусило підприємства зупинити свою діяльність, Кабінет Міністрів України встановив і постійно оновлює нові правила експорту низки сільськогосподарських товарів. Станом на зараз уряд встановив нульові квоти на експорт гречки, жита і вівса та щомісяця переглядає ситуацію із забезпеченням України продовольством і коригує обмеження щодо тих товарів, із якими ситуація критична і прибирає обмеження з товарів, ситуація з якими нормалізувалася [4].

До інших товарів до яких було введено заборону експортувати після початку повномаштабнох війни на території нашої країни став природній газ, його заборонили експортувати із митної території нашої держави. Таку ж заборону було застосовано і до газу, що зберігається у підземних газосховищах України в режимі "митний склад" [2].

Також у зв'язку з воєнним станом для збереження рівноваги на внутрішньому ринку заборонено експортувати, встановлена нульова квота, добрива з України. Це стосується азотних, фосфорних, калійних та складних добрив. За попереднє десятиліття (2010-20 рр). 

Значною проблемою для усього світу стала ситуація з зерном, оскільки до повномаштабної війни Україна постачала 10 % світового експорту пшениці, понад 15–20 % ячменю, більше 50 % соняшникової олії, а після початку російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року український експорт зерна був серйозно порушений. Декілька місяці російські військові кораблі блокували українські порти в Чорному морі. За попереднє десятиліття Україна значно збільшила експорт зерна на зовнішні ринки. року, на рисунку 1.1 ми можемо побачити графік динаміки кількості експортованого зерна за 2010-2021 роки.





Рисунок 1.1 Складено за джерелом [6]

Таким чином з графіку можна побачити стрімке зростання до 2019 року, а потім незначний спад, який був спровакований пандемією, але через те, що основні обсяги експорту зернових в Україні до нападу росії проходили через порти Миколаєва та Південної Одеси та Чорноморська. Сумарно це 95% зернових вантажів, що вивозили морськими шляхами, ще 5% припадало на Маріуполь та Бердянськ, які є активною зоною бойових дій, були та є досі частково тимчасово окуповані, експорт не міг відбуватися без втручання третьої сторони. Так 22 липня 2022 року за посередництва ООН і Туреччини було укладено угоду про відкриття безпечного морського гуманітарного коридору в Чорному морі ( Чорноморська зернова ініціатива ). Відтоді з трьох українських портів: Чорноморська, Одеси та Південного/Південного вийшло понад 600 суден, наповнених зерном та іншими продовольством і завдяки цьому, не зважаючи на активні бойові дії на території нашої країни, за підсумками 2021-2022 роками Україна залишилася у десятці найбільших виробників основної зернової продукції у світі: по пшениці — 7-ма позиція, по ячменю — 4-та, по кукурудзі — 6-та, а також зберегла статус одного з основних експортерів зерна, пшениці 5-те місце у світовому рейтингу, за ячменем — 3-тє, за кукурудзою — 4-те.

Станом на січень 2023 року в рамках Чорноморської зернової ініціативи було експортовано понад 18 мільйонів тонн зерна та інших продуктів харчування, а на рисунку 1.2 ми можемо побачити які  частки складали різні зернові культури.





Рисунок 1.2 Складено за джерелом [5]

З діаграми можна побачити, що найбільше з зернових культур за допомогою Чорноморської зернової ініціативи було експортовано кукурудзу (46%),  далі йде пшениця (28%) та слоняшникова продукція (13%). Експорт зерна спрямований у різні країни світу, так до країн спрямовано 53% експорту і найбільшими споживачами там є Китай, Туреччина, Бангладеш, до Європи прямує 39% експорту, а саме до Іспанія, Португалія, Нідерланди, а до країн африки експортується лише 8% від загального експорту всього зерна і спрямовано воно у Кенію, Туніс та Єгипет [3].

Першочерговим місцем призначення куди експортувалися пшениця були країни, що розвиваються, їх частка від загального експорту становила 65%.(рисунок 1.3)






Рисунок 1.3 Складено за джерелом [5]

Також з кругових діаграм можна помітити, що на відміну від пшениці, кукурудзу було експртовано більше у розвинуті країги(52%), хоча частка експорту в країни, що розиваються також значна (48%).

Пшениця, яка експортується до країн, що розвиваються, становить 17,9% від загального експорту зерна, тоді як пшениця, відправлена до розвинених країн, становить 9,9%.

Кукурудза, яка експортується до країн, що розвиваються, становить 22,3% від загального експорту, тоді як кукурудза, відправлена до розвинених країн, становить 24,1% від загального експорту.

Продукція соняшнику, що експортується до країн, що розвиваються, становить 9,8% від загального обсягу експорту, а до розвинених країн – 3,1%.

У новому році питання з експортом зернових так само залешається актуальним і потребує постійної підтримки та контролю для стабілізації та підтримки нормальної ситуації з продовольчою продукцією у всьому світі. 

Отже можемо зробити висновки, що не зважаючи на воєнний стан у нашій країні, економічні процеси продовжують свій рух і долають нові складнощі. Експорт товарів з україни став одним з найбільш складних процесів під час воєного стану та зазнав багатьох обмежень, але і також допомоги в регулюванні і надалі це процеси будуть регулюватися та будти під пильним контролем для забезпечення стабільної рівноваги на ринках, як в Україні так і в усьому світі.

Література:

1. Бойко В., Бойко Л. Продовольча безпека та ризики для аграрного виробництва під час війни в україні. Економіка та суспільство. 2022. № 41. URL: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-41-27 (дата звернення: 21.02.2023).

2. Герман Галущенко: Заборона експорту мазуту, вугілля і газу українського видобутку збільшує можливості успішного проходження ОЗП 2022/2023. Міністерство енергетики України. URL: https://www.mev.gov.ua/novyna/herman-halushchenko-zaborona-eksportu-mazutu-vuhillya-i-hazu-ukrayinskoho-vydobutku (дата звернення: 19.02.2023).

3. Експорт «зерновим коридором» збільшився на 17%. Ucab український клуб аграрного бізнесу. URL: https://www.ucab.ua/ua/pres_sluzhba/novosti/eksport_zernovim_koridorom_zbilshivsya_na_17 (дата звернення: 19.02.2023).

4. Уряд в умовах воєнного стану встановив нові правила експорту низки сільськогосподарських товарів. Урядовий портал. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/uryad-v-umovah-voyennogo-stanu-vstanoviv-novi-pravila-eksportu-nizki-silskogospodarskih-tovariv (дата звернення: 19.02.2023).

5. Black sea grain initiative joint coordination centre. United Nations. URL: https://www.un.org/en/black-sea-grain-initiative/vessel-movements (date of access: 19.02.2023).

6. Trade map. URL: https://www.trademap.org/Index.aspx (дата звернення: 19.02.2023).



_________________________

Науковий керівник: Ковальова Марія Леонідвна, доктор економічних наук, доцент, Державний торговельно-економічний університет, м. Київ, Україна





Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота