ОСНОВНІ НАПРЯМИ ІНВЕСТУВАННЯ У КЛІМАТИЧНІ ПРОЄКТИ В УМОВАХ МАКРОЕКОНОМІЧНОЇ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСНОВНІ НАПРЯМИ ІНВЕСТУВАННЯ У КЛІМАТИЧНІ ПРОЄКТИ В УМОВАХ МАКРОЕКОНОМІЧНОЇ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ

22.03.2023 12:37

[1. Економічні науки]

Автор: Олійник Ігор Вікторович, кандидат економічних наук, доцент, Херсонський державний аграрно-економічний університет



Сьогодні ні в кого не виникає сумніву відносно того, що світ опинився на порозі кліматичної катастрофи. Техногенний вплив людини став причиною підвищення рівня світового океану, танення льодовиків, зникнення цілих екосистем. Ба більше, останніми часом почастішали екстремальні погодні явища, а понад 250 мільйонів людей можуть стати кліматичними біженцями вже до середини цього століття. Подальше використання застарілих технологій може призвести лише до посилення цих тенденцій та знищення природи, яку ми любимо. З метою запобігання екологічній катастрофі, багато країн та компаній звертають увагу на кліматичні проєкти та інвестиції в них [2].

Руйнівні зміни клімату впливають на економічну активність та соціальне середовище через численні канали, які пов’язані один з одним та створюють синергетичний ефект руйнування та втрат. Зауважимо, що умови макроекономічної невизначеності, які склалися у світі в 2023 році, зумовлені різними факторами. Серед них можна, в першу чергу, виділити війну в Україні, яка породжує нестабільність політичної ситуації в світі; дисбаланс в глобальній торгівлі; невизначеність у фінансовій системі, а також пандемію COVID-19. Всі ці фактори мають великий вплив на макроекономічну ситуацію в світі, а їх наслідки можуть стати перешкодою для інвестування в кліматичні проєкти.

Гальмування зміни клімату потребує глобального співробітництва та значних фінансових ресурсів. Паризька Угода стала першою глобальною угодою щодо запобігання кліматичній кризі. Ще у 2015 році, 196 країн підписали єдиний комплексний план дій, які мають знизити розмір глобального потепління. В той же час тенденції останніх 8 років після угоди вказують на суттєве відхилення від прогнозованої траєкторії змін у бік прискорення потепління, а глобальні ринки не відреагували на цю проблему належним чином. Вагомими чинниками цієї макроекономічної тенденції стало те, що ринкові ціни не віддзеркалюють соціальних втрат від викидів вуглецю, – відтак зменшення таких викидів має трактуватися як суспільне благо всіма учасниками (free rider problem). Проте, оскільки горизонт отримання переваг від кліматичної стабільності клімату є довшим за бізнес-цикл отримання прибутку, має місце певна невизначеність щодо отримання переваг від довгострокових інвестицій в кліматичні бізнес-проєкти.

Однак, не дивлячись на макроекономічну невизначеність, інвестування в кліматичні проєкти є важливою складовою економіки. За даними звіту «Global Trends in Renewable Energy Investment 2021» Міжнародної агенції з відновлюваної енергії (IEA), в 2020 році світова інвестиційна активність відновлювальної енергетики склала 303,5 млрд. доларів США, що є рекордним показником та свідченням колективного розуміння глобальних проблем [4].

Один з основних напрямків інвестування у кліматичні проєкти є, безумовно, відновлювана енергетика. Інвестування в сонячну, вітрову та гідроенергетику є основою для зменшення викидів вуглецю та покращення якості повітря. У багатьох країнах, уряди та компанії активно підтримують розвиток відновлюваної енергетики шляхом інвестування відповідних технологій та інфраструктури. Одним з прикладів є Європейський Зелений курс (англ. The European Green Deal), який спрямований на зменшення викидів вуглецю та підвищення використання відновлюваних джерел енергії та дозволить збільшити ціль ЄС щодо скорочення викидів парникових газів до 2030 року до мінімум на 50% та до 55% порівняно з рівнями 1990 року [3].

Інвестування у енергоефективність є ще одним важливим напрямком інвестування в кліматичні проєкти. Енергоефективність може бути досягнута шляхом вдосконалення будівель, транспорту та інфраструктури. Це допоможе зменшити використання енергії та відповідно знизити викиди вуглецю. Інвестування в енергоефективність також може бути вигідним для бізнесу, оскільки це дозволяє знизити витрати на енергію та покращити ефективність виробничих процесів. Уряди країн світу сумарно мобілізували 400 млрд. доларів США на рік на підтримку чистої енергетики та сталого відновлення економіки після пандемії. Сюди входять, як державні кошти, так і залучені приватні інвестиції.

Інвестування в циркулярну економіку може бути ефективним в зменшенні відходів та забезпеченні більш стійкого використання ресурсів. Це може бути досягнуто шляхом переходу до більш раціональних способів використання ресурсів, відновлення та переробки матеріалів. Інвестування в циркулярну економіку може стимулювати інновації та створювати нові робочі місця в галузі вторинної переробки та утилізації відходів. До 2050 року, за підрахунками, буде потрібно як мінімум 3,5 трлн. доларів на рік в інвестиціях, необхідних для створення інфраструктури чистої енергії. ЮНКТАД, орган ООН, що займається торгівлею, інвестиціями та розвитком, оцінює, що тільки в країнах, що розвиваються, необхідно 3,9 трильйона доларів на рік для повного задоволення цілей сталого розвитку ООН.

Стійке сільське господарство стає сьогодні важливим напрямом інвестування в кліматичні проєкти, оскільки є елементом циркулярної економіки в контексті застосування енергозберігаючих технологій. Інвестування в цю важливу сферу може сприяти зменшенню використання хімічних добрив та пестицидів, а також підвищити врожайність та якість сільськогосподарської продукції. Окрім того це може зменшити вплив сільського господарства на забруднення води та ґрунтів, що може бути досягнуто шляхом використання екологічно чистих технологій, управління водними ресурсами та удосконалення системи відходів [1].

Досягнення нульових викидів до 2050 року означатиме повну трансформацію глобальної економіки та того, як ми використовуємо капітал. За оцінками консультаційної групи McKinsey, у середньому для цього знадобиться 9,2 трлн. доларів щорічних капітальних витрат на фізичні активів для енергетичних і землекористувальних систем, що майже на 60 відсотків більше, ніж витрачено сьогодні [5].

Отже, інвестування в кліматичні проєкти може бути важливим кроком у забезпеченні стійкого розвитку економіки та довкілля. Сьогодні зростаюча свідомість щодо проблем зміни клімату та їхніх наслідків призводить до збільшення інтересу до інвестування в кліматичні проєкти. Умови макроекономічної невизначеності можуть створювати певні складнощі під час впровадження та реалізації інвестиційних проєктів. Але, в той же час, вони можуть також представляти можливості для інвестування в нові технології та інфраструктуру, що може стати ефективними важелем у розв'язанні проблем зміни клімату та забезпеченні стійкого розвитку.

Література:

1. Боліла С.Ю., Кириченко Н.В. Осадчук І.В. Інноваційний вектор розвитку регіонального аграрного виробництва. 2020. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка, (2), 86-94. https://tnv-econom.ksauniv.ks.ua/index.php/journal/article/view/52 (дата звернення: 17.03.2023).

2. «Зелені» інвестиції у сталому розвитку:світовий досвід та український контекст. URL:http://https://razumkov.org.ua/uploads/article/2019_ZELEN_INVES.pdf (дата звернення: 20.03.2023).

3. Пімоненко Т.В. Детермінанти підвищення ефективності менеджменту зелених інвестицій. Економічний вісник Національного гірничого університету. 2019. № 1. С. 158–165. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/evngu_2019_1_16 (дата звернення: 20.03.23).

4. Clean Energy Investment Trends 2021. URL:https://www.iea.org/reports (дата звернення: 20.03.23).

5. Climate investing: Continuing breakout growth through uncertain times. URL:http:// https://www.mckinsey.com (дата звернення: 18.03.2023).

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота