ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КУЛЬТУРИ ВОКАЛІСТА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КУЛЬТУРИ ВОКАЛІСТА

23.03.2023 13:06

[7. Мистецтвознавство]

Автор: Захарова Валентина Вікторівна, викладач кафедри естрадного та народного співу, Харківська державна академія культури, м. Харків, Україна


Важливе місце в системі фахової підготовки майбутніх вокалістів посідає формування та вдосконалення їх професійної культури. Професійна культура вокаліста тісно пов’язана з його особистісною культурою, проте специфічні особливості формування професійної культури свідчать, що вона залежить від багатьох інших факторів. 

Значний вплив на формування професійної культури вокаліста здійснюють його музичні здібності, акторські здібності, загальний рівень інтелекту, швидкість засвоєння інформації, задоволення від реалізації власних задумів, мотивація до самореалізації та багато інших.

Процес формування професійної культури співака включає в себе навчання та розвиток здібностей особистості до сольного співу та вдосконалення виконавської майстерності. Крім того, цей процес включає етап актуалізації діяльності навчально-наукового дослідження, на якому вокаліст продовжує здійснювати свою професійну діяльність, вдосконалюючи своє вокальне мистецтво. Власне, критерії процесуальної характеристики сольного співу та певна особистісна підготовка співака дозволяють дотримуватись думки, що професійна культура співака – це комплексна характеристика рівня професійної компетентності та виконавської майстерності співака, його ставлення до вокального мистецтва як сфери професійної діяльності та до себе як суб'єкта вокальної творчості.

Формування професійної культури має включати в себе певні послідовні етапи, які мають сформувати такий рівень професійної культури, який дозволив би реалізовувати всі творчі задуми та виконувати професійні зобов’язання.

На першому етапі формування професійної культури вокаліста важливо сформувати достатній рівень його мотивації, який дозволить йому не припинити навчання та оволодіти професією. Мають бути означені професійні перспективи, механізм професійного розвитку, ціннісні професійні орієнтири, головні та другорядні пріоритети в професійній діяльності тощо.

Другий етап передбачає безпосередню роботу над професійною культурою вокаліста, опанування ним всіма необхідними знаннями, вміннями, навичками, розвиток професійної майстерності, деталізована робота над музикальними творами, формування у майбутнього вокаліста розуміння соціальної важливості професії.

Метою третього етапу формування професійної культури вокаліста є становлення соціального статусу та засвоєння стандартів професійної поведінки та ролі, а також самовиховання та самовдосконалення, результатом чого має стати готовність співаків адаптувати свою індивідуальну та особисту поведінку до соціокультурних і професійних вимог. На цьому етапі майбутні вокалісті вже виступають на сцені та надають аналіз своїй діяльності, виокремлюючи сильні та слабкі місця. Також важливим елементом даного етапу є формування вокалістом власного репертуару, виконавського образу, участь у конкурсах.

Втім зазначена послідовність не є обов’язковою та може коригуватися відповідно до цілей навчання, потреб майбутньої професії або інших специфічних особливостей.

Таким чином, в умовах формування професійної культури вокалістів відбувається розширення меж їх професійних знань, професійної творчої майстерності та сценічної діяльності в галузі вокального мистецтва, вдосконалення вокальної культури та техніки, що сприяє зростанню мотиваційних орієнтацій майбутніх спеціалістів та визначає ефективність формування їх професійної культури.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота