ПЕРІОД СТАНОВЛЕННЯ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В ВЕЛИКОБРИТАНЇЇ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПЕРІОД СТАНОВЛЕННЯ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В ВЕЛИКОБРИТАНЇЇ

26.04.2023 22:17

[12. Державне управління]

Автор: Левтерова Анна Ігорівна, студентка, Муніципальний менеджмент, Маріупольський державний університет; Кравченко Олена Вікторівна, доктор філософії, доцент кафедри загального менеджменту та фінансів, Маріупольський державний університет


Становлення та розвиток місцевого самоврядування в Україні наразі дуже актуальне питання. В період підготовки до вступу в ЄС та під час повномасштабної війни, коли більшість міст сходу нашої країни зруйновано виникає необхідність від міських рад швидкого реагування на потреби населення, а саме забезпечення безпеки й оборони, енергетичної спроможності, соціального захисту, відновлення інституцій в деокупованих містах. Та попри активний військовий стан, в Україні продовжується законотворча діяльність, щодо вдосконалення механізмів органів місцевого самоврядування (далі – ОМСВ). Цей процес було розпочато з 2014 року, коли Кабінет Міністрів України ухвалив Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні[1]. Протягом цього часу була прийнята нова нормативно-правова база, яка зміцнила стратегію подальшої інтеграції країни та створила необхідні правові умови та інструменти для розвитку сіл, міст та міських територій.  

Надзвичайно важливо вивчати досвід провідних європейських країн щодо організації та функціонування муніципальної влади, оскільки цей рівень є найбільш близьким до жителів і може забезпечувати високу якість адміністративних послуг. Тому розглядаючи питання МСВ в площі інтеграції до ЄС, нам все ще необхідно більш детально звернути увагу до вивчення реформ, які вже були реалізовані Європейським Союзом. Для аналізу соціального та економічного впливу надання адміністративних послуг буде доцільно обрати досвід Великобританії. У Великобританії високий рівень професіоналізму державних службовців, які мають необхідну кваліфікацію та досвід роботи. Більшість державних службовців проходять відповідну підготовку та стажування, що дозволяє їм надавати якісні та швидкі послуги громадянам. Досвід Великобританії в наданні адміністративних послуг є результатом комплексної роботи держави та її службовців над забезпеченням високої якості та ефективності послуг. 

Муніципалітети є важливою складовою місцевого управління Великобританії. Їхні корені сягають далекої історії, коли міста та села розвивалися і зростали у важливі торгові та культурні центри. Протягом більш ніж двох століть практичні питання створення ефективних механізмів управління Лондоном викликали проблеми для уряду та парламенту як через масштаб мегаполісу, так і через особливий характер, історію та інтереси громад, які складають столицю.

ОМСВ Британії було утворено в 1835 році, коли було прийнято «Закон про муніципальні корпорації»[2]. Цей закон створив 78 багатоцільових виборних органів місцевого самоврядування з обмеженими повноваженнями та обмеженою демократичною діяльністю. Законодавство, ухвалене протягом десятиліть після 1835 року, кодифікувало різноманітні установи та наділило місцеве самоврядування подвійною системою з універсальною владою у найбільших містах за межами Лондона та повноваженнями, розподіленими між окружними та парафіяльними радами. 

Закон 1972 року перевизначив процедури, структуру, обов'язки та географію всіх англійських і уельських рад. Незважаючи на те, що сьогодні він маловідомий – це була головна віха в історії місцевого самоврядування у Великобританії. Закон з'явився в епоху, визначену проблемами ефективності. До 1972 року в Англії було 1209 ОМСВ. Закон реформував систему місцевого самоврядування в Англії та Уельсі, зменшивши кількість місцевих органів влади та створивши більш стандартизовану схему з 45 повітовими радами і 296 районними радами. Нова географія, запроваджена Актом 1972 року, проіснувала недовго. Столичні округи існували лише 12 років і були скасовані Законом про місцеве самоврядування 1985 року [3].

Кінець 1990-х років визначається періодом деволюції, який триває по сьогоднішній день. Деволюція — це термін, який використовується для опису процесу передачі влади від центру (Вестмінстер) до націй і регіонів Сполученого Королівства. Законодавчі рамки для деволюції спочатку були викладені в Законі про Шотландію 1998 року, Законі про уряд Уельсу 1998 року та Законі про Північну Ірландію 1998 року, хоча згодом до всіх трьох були внесені зміни. Передача повноважень передбачає надання парламентом Великобританії, або Вестмінстера, урядам і законодавчим органам у трьох децентралізованих націях обмежених повноважень[4]. Відтоді процес виконання робочої діяльності розподілився між 4 різними урядами Великобританії, кожен з яких має різний діапазон повноважень. 

Висновок. 

Сьогодні система місцевого самоврядування в Великобританії є однією з найрозвинутіших та найбільш демократичних у світі. Місцеві ради та графства мають значну автономію та відповідальність у забезпеченні розвитку своїх територій та задоволенні потреб мешканців. Становлення органів місцевого самоврядування в Великобританії було складним та довгим процесом, який почався ще в середині XIX століття. У першій половині XX століття було запроваджено значні реформи, які відобразились на розвитку місцевого самоврядування. Одним з найважливіших етапів становлення місцевого самоврядування в Великобританії став Акт про місцеве самоврядування 1972 року. Цей акт запровадив нові районні ради та змінив склад деяких існуючих органів місцевого самоврядування. Пізніше було здійснено ряд інших реформ, що змінювали організацію місцевого самоврядування в країні. 

Література

1. Про схвалення Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. Офіційний вебпортал парламенту України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/333-2014-р#Text.

2. Sullivan H. Local government reform in Great Britain. Reforming local government in europe. Wiesbaden, 2003. P. 39–63. URL: https://doi.org/10.1007/978-3-663-11258-7_3 (date of access: 24.03.2023).

3. Sandford M. Long shadows: 50 years of the local government act 1972. https://commonslibrary.parliament.uk/. URL: https://commonslibrary.parliament.uk/long-shadows-50-years-of-the-local-government-act-1972/.

4. Torrance D. Introduction to devolution in the United Kingdom : Research Briefing. 2022. 56 p. URL: https://commonslibrary.parliament.uk/research-briefings/cbp-8599/.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота