ОЗДОРОВЧИЙ ФІТНЕС, ЯК ОСНОВНА СКЛАДОВА ЗДОРОВ'Я ЛЮДИНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОЗДОРОВЧИЙ ФІТНЕС, ЯК ОСНОВНА СКЛАДОВА ЗДОРОВ'Я ЛЮДИНИ

26.10.2023 15:18

[16. Фізичне виховання та спорт]

Автор: Парасочка Сергій Віталійович, викладач, Національний університет фізичного виховання і спорту України


Анотація. На основі аналізу та дослідження світових, європейських літературних джерел, виникла потреба розглянути фітнес індустрію, як один з найважливіших складових у збереженні і покращенні здоров’я людини. Розглянуті та запропоновані основні методи та методики, які позитивно впливають на стан здоров’я людини.

Ключові слова: фітнес, здоров’я, показники здоров’я, здоров’я людини, оздоровлення, відновлення

Abstract. Based on the analysis and research of world and European literary sources, there was a need to consider the fitness industry as one of the most important components in preserving and improving human health. The main methods and techniques that have a positive effect on human health are considered and proposed.

Keywords: fitness, health, health indicators, human health, recovery, recovery 

Вступ: Сучасні умови розвитку суспільства спричиняють ряд негативних факторів, які несуть за собою малоактивний спосіб життя людини. Електронні пристрої, сидячий спосіб життя, стрес, погане харчування, наявність шкідливих звичок та забруднення навколишнього середовища- це все сприяє погіршенню стану здоров’я людини[2, с. 4]. Однією з найпривабливіших форм рухової активності, яка сприяє покращенню здоров’я людини, внаслідок своєї ефективності, доступності та самостійності є оздоровчий фітнес. Його основними пріоритетами є зміцнення здоров’я, покращення фізичного стану організму, корекція складу тіла, психологічна регуляція, збалансоване харчування, відмова від шкідливих звичок [3, с. 7].

Мета дослідження: дослідити оздоровчий фітнес, як основну складову у збереженні та покращенні здоров’я людини.

Матеріали та методи. Дослідження базується на аналізі джерел літератури, а також думок і висновків спеціалістів в сфері фітнесу та здоров’я людини.

Результати. Сучасний спосіб життя має як позитивний, так і негативний вплив на здоров'я людини[3, с. 30]. Нижче наведено деякі зміни, які можуть відбутися через сучасний спосіб життя:

Фізична активність: Сучасні технології, такі як комп'ютери, смартфони та телевізори, можуть спонукати людину до меншого руху та призводити до сидячого способу життя. Це може зробити людей менш фізично активними, що збільшує ризик таких проблем, як ожиріння, серцево-судинні захворювання і діабет. 

Харчування: Все більше людей на сучасному способі життя споживають оброблену та нездорову їжу, що містить багато шкідливих добавок та консервантів. Це може призвести до збільшення ваги, ожиріння, хвороби серця та інших хронічних захворювань. 

Стрес: Сучасне життя може бути вкрай стресовим через швидкість, зв'язаний з роботою та особистими зобов'язаннями. Це може негативно вплинути на психічне і емоційне здоров'я людини та збільшити ризик розладів, таких як депресія і тривожність. 

Вживання нікотину та алкоголю: Багато людей у сучасному світі споживають нікотин або алкоголь, що може призвести до широкого спектра проблем зі здоров'ям, включаючи хронічний бронхіт, рак, цироз печінки та інші пов'язані хвороби. 

Брак сну: Багато людей на сучасному способі життя стикаються зі стресом і пригніченням, що може призводити до недосипання та проблем з якістю сну. Це може призвести до втоми, погіршення когнітивних функцій та зниження імунітету [4, с. 32-33]. 

Проте, сучасний спосіб життя також може надавати позитивні впливи на здоров'я людини, такі як доступ до нових технологій медичного діагностування та лікування, можливість отримати освіту та навіть розвиток екологічно чистих технологій. Крім того, свідомість про здоровий спосіб життя збільшується серед людей, що може привести до покращення особистого благополуччя та зниження захворюваності на деякі хвороби. До основних методів та методик боротьби та збереження здоров’я, багато спеціалістів посилається на оздоровчий фітнес [5, с. 12].

Здоров'я - це найдорожчий дар, який ми маємо. І, щоб підтримувати його, важливо займатися регулярною фізичною активністю. Фітнес, як один з видів фізичної активності, відіграє ключову роль у збереженні та поліпшенні нашого здоров'я [1, с. 2]. 

По-перше, фітнес сприяє підтримці нормальної ваги тіла. Заняття регулярними вправами допомагає знижувати вагу, спалюючи зайві калорії. Відповідно, це профілактика від ожиріння, яке є фактором ризику для виникнення таких хвороб, як серцево-судинні захворювання, діабет та інсульт.      

По-друге, фітнес покращує фізичне здоров'я. Регулярні тренування сприяють зміцненню м'язів і кісток, покращенню гнучкості та координації рухів. Вони також збільшують витривалість і розвиток серцево-судинної системи.

 По-третє, фітнес має позитивний вплив на емоційний стан людини. Під час фізичних навантажень організм виділяє ендорфіни - гормони щастя, які покращують настрій та знижують рівень стресу. Це особливо важливо в сучасному суспільстві, де люди стикаються зі стресом та напругою щодня. По-четверте, фітнес допомагає поліпшити якість сну. Регулярні фізичні навантаження допомагають організму заснути швидше і покращити його відновлювальні функції. Це забезпечує більш якісний сон, що є важливим елементом здорового способу життя. Необхідно також відзначити, що фітнес допомагає підтримувати духовну гармонію та самодисципліну. Заняття руховою активністю вимагає витрачання часу й зусиль, але результати варто кожної з них. Відчуття задоволення та досягнення мети викликає в людини позитивні емоції та підвищує самооцінку[2, с. 4]. 

Обговорення. Проаналізувавши літературні джерела, публікації, робочі методички та наукові роботи з даної теми ми можемо говорити про те, що оздоровчий фітнес відіграє ключову роль у зміцненні та збереженні здоров’я людини.(щось вставити) Структура оздоровчого фітнесу виділяє ряд основних рухових якостей, безпосередньо пов’язаних з рівнем здоров’я й найважливіших органів і систем, що характеризують функціональний стан людини. Поняття «фітнес» вміщує широкий спектр ознак і охоплює цілу низку спеціальних термінів та  визначень «оптимальна якість життя», що становить здоров’я, рівень фізичного стану, спеціалізовані оздоровчі програми, вид спорту тощо[3, с. 8]. Фітнес розглядають як загальну (а не тільки фізичну) готовність людини до виходу з «потоку життя» та забезпечення ефективної природності до дій в ситуаціях, які вимагають мобілізації фізичних та духовних сил. Це стан психологічної та фізичної підготовленості для досягнення успіху в конкретному завданні. Фітнес – складова здоров’я, яка забезпечує високу якість життя. А висока якість життя дорівнює здоров’я [3, с. 9].

Висновки. Отже, фітнес є необхідною складовою здорового способу життя. Він сприяє підтримці нормальної ваги, поліпшенню фізичного стану, зменшенню стресу і покращенню якості сну. Тому кожна людина має виділяти час на регулярні фізичні вправи та займатися фітнесом для збереження і поліпшення свого здоров'я.

Література:

1. Aftimichuk O. Review: Integrative Coordination Abilities of Coaches in Wellness Types of Gymnastics/ Aftimichuk O// Baltic journal of sport & health sciences. 2015;4(99): Р. 2–7

2. Беляк Ю.І. Класифікація та методичні особливості засобів оздоровчого фітнесу/Беляк Ю.І//Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту. 2014. № 1. С. 3–7

3. Воловик Н.І. Основи оздоровчого фітнесу/Воловик Н.І// Навчальний посібник. – К.: Видавництво НПУ імені М. П. Драгоманова, 2010. – 240 с

4. Іванишин, Ірина, Сергій Курилюк, Василь Хлопецький та Олег Вінтоняк. "Корекція негативних психічних станів студентів засобами оздоровчого фітнесу"/Іванишин// Теорія і методика фізичного виховання і спорту, 2013. № 1. С. 30–36. 

5. Пугач Н.В. Загальні основи фітнесу – оздоровчий фітнес/ Пугач Н.В.// лекція для студентів ІІІ – курсу з дисципліни „Оздоровчий фітнес”. – 2013. – С. 1-13.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота