ТЕРИТОРІАЛЬНА ЮРИСДИКЦІЯ (ПІДСУДНІСТЬ) ВИРІШЕННЯ СІМЕЙНИХ СПОРІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ТЕРИТОРІАЛЬНА ЮРИСДИКЦІЯ (ПІДСУДНІСТЬ) ВИРІШЕННЯ СІМЕЙНИХ СПОРІВ

20.11.2023 14:45

[2. Юридичні науки]

Автор: Янчук Анатолій Анатолійович, аспірант кафедри адміністративного права, інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін Київського університету інтелектуальної власності та права Національного університету «Одеська юридична академія»



Постановка проблеми. З 15.12.2017 року в новій редакції набув чинності ЦПК України [1]. Ним визначено, що підсудність є виключною, за вибором позивача, за місцем проживання або перебування відповідача.

28.08.2018 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання», прийнятий 03.07.2018 р. [2]. Законом було змінено положення ч.1 ст. 28 ЦПК України, в частині підсудності справ, що регулюються сімейними правовідносинами, а саме з 28.08.2018 року за вибором позивача позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, про визнання батьківства відповідача, позови, що виникають з трудових правовідносин, можуть пред’являтися також за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача.

Вищезазначені зміни до ЦПК України  в ракурсі вимоги економії процесуальних засобів пришвидшили розгляд згаданих сімейних конфліктів, та частково призвели до захисту найкращих інтересів дитини.

Часткове врегулювання підсудності судам для вирішення сімейних конфліктів не вирішило належного здійснення судочинства по ряду сімейних конфліктів, а саме поділ майна подружжя, встановлення факту спільного проживання чоловіка і жінки без реєстрації шлюбу та одночасний поділ майна набутого за час спільного проживання.

Виклад основного матеріалу. Контроль за територіальною юрисдикцією покладено на суд до якого надійшла позовна заява. Суддя при вирішенні питання про відкриття провадження перевіряє чи була дотримана підсудність. Це є вкрай важливим. Порушення правил підсудності при визначені суду для розгляду судової справи призводить до скасування судового рішення суду першої інстанції. 

Не є підставою скасування судового рішення, якщо учасник справи без поважних причин не заявляв про це при розгляді справи у суді першої інстанції (ч.2 ст. ст. 378 ЦПК України).

Цивільним процесуальним кодексом визначено, що територіальна юрисдикція (підсудність) є виключна, за вибором позивача, за місцем проживання або місцезнаходженням відповідача.

Перші дві частини ст. 28 ЦПК України дозволяють обрати позивачу суд, який буде розглядати його справу, яка стосується сімейних правовідносин та захисту порушених прав і є у переліку цих частин.

Велика кількість сімейних спорів не може бути вчасно розглянута через недосконалість підсудності сімейних справ. Наслідком цього є перешкоди у користуванні майном, що було набуте чоловіком та жінкою в період шлюбу або за час спільного проживання чоловіка та жінки однією сім’єю без реєстрації шлюбу, необґрунтовані витрати необхідні для поїздки до суду.

Наприклад, позов про поділ майна подружжя не є доцільним розглядати через виключну підсудність, оскільки чоловік і дружина територіально можуть проживати в місті Києві, та мати у власності дві квартири у Києві, а одну у Львові вартість якої буде більшою ніж ті, що у Києві. Через положення ч.1 ст. 30 ЦПК України спір буде підсудний суду, який знаходиться у місті Львів. Чоловіку та дружині потрібно буде їхати в одну сторону 543 кілометри [3] на судове засідання та тратитися, яке може не відбутися через різні причини (повітряна тривога, лікарняний або відрядження, або відпустка судді, зняття з розгляду справи через необхідність розгляду суддею справ в порядку КПК України). Наслідком цього буде витрачений час. Фактично суд, що знаходиться у місті Львів розглядає справу по майну, яке знаходиться в Києві. При цьому, якщо б один із районних судів міста Києва розглядав справу по майну, яке знаходиться в Києві та Львові, то було б аналогічно, але при цьому сторони не витрачали би велику кількість часу для прийняття участі у судовому засіданні.

Представляючи інтереси позивачів у спорах про розірвання шлюбу, нами було встановлено, що зазначення поважних причин розглядати справу про розірвання шлюбу за місцем проживання позивача є суттєвим інструментом при виборі територіальної підсудності. Так, в одній зі справ позивач не мала можливості поїхати з міста Києва до Запоріжжя для розгляду справи про розірвання шлюбу. Проте, застосування ч.2 ст. 28 ЦПК України дозволило розглядати справи у місті Києві. В цих випадках поважними причинами було зазначено: 1) не прогнозованість повітряних тривог; 2) відстань між містами; 3) відсутність обізнаності в розташуванні укриттів; 4) турбота про життя.

Пропозиції. Вважаю, що територіальна юрисдикція (підсудність), в частині розгляду справ, які виникають з сімейних правовідносин повинна бути змінена. Доцільним є позивачам надати право обґрунтовувати поважність причин чому розгляд позову повинен відбуватися за місцем проживання позивача, а не відповідача або майна, яке підлягає поділу згідно положень СК України. При цьому за відповідачем залишити право на оскарження територіальної юрисдикції (підсудності).

Відповідні зміни дозволять зекономити час на довготривалі подорожі до суду, забезпечить швидше врегулювання відносин сторін в частині майна, зменшить витрати на представників.

Список використаних джерел:

1. Цивільний процесуальний кодекс України прийнятий 18.03.2004 року. Верховна рада України. Набрання чинності 01.09.2005 року. Нова редакція 15.12.2017 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text (дата звернення: 15.11.2023).

2. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» прийнятий 03.07.2018 року. Верховна рада України. Набрання чинності. 28.08.2018 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2475-19 (дата звернення: 15.11.2023).

3. Google карти. Маршрут Київ-Львів на автомобілі. URL: http://surl.li/naanc (дата звернення: 16.11.2023).

_________________________

Науковий керівник: Шишка Роман Богданович; Професор кафедри адміністративного права, інтелектуальної власності та цивільно-правових дисциплін, доктор юридичних наук, професор, Київського університету інтелектуальної власності та права Національного університету «Одеська юридична академія»



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота