ГОТЕЛЬНА ІНДУСТРІЯ КАМ’ЯНЦЯ-ПОДІЛЬСЬКОГО НА ПОЧАТКУ ХХІ СТ. СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ГОТЕЛЬНА ІНДУСТРІЯ КАМ’ЯНЦЯ-ПОДІЛЬСЬКОГО НА ПОЧАТКУ ХХІ СТ. СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ

20.11.2023 14:49

[1. Економічні науки]

Автор: Хоптяр Андрій Юрійович, кандидат історичних наук, старший викладач кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка; Ткач Діана Михайлівна, студентка ІІ курсу природничо-економічного факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка; Ковальчук Юрій Юрійович, студент ІІ курсу природничо-економічного факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка


Одним із системотворчих осередків індустрії гостинності в Україні є Кам'янець-Подільський, що справедливо носить назву «туристичної перлини Поділля». Своєму розвитку готельна і ресторанна інфраструктура в місті завдячує, передусім, сотням тисяч туристів, які щороку приїздять сюди. Впродовж останніх років відвідуваність туристів у Кам’янці-Подільському коливалася в діапазоні 160-240 тис. туристів на рік. Пікові показники відмічалися у 2008-2010 рр., а також у 2016-2017 рр. Зокрема у 2016 р. до Кам’янця з туристичною метою завітало 248 тис. осіб, що наразі є рекордним показником за останні 30 років. До повномасштабного вторгнення росії на територію України на початку 2022 р. щороку до Кам’янця також прибували тисячі іноземних туристів. Традиційно, найбільшим попитом у 2012-2021 рр. місто користувалось у польських мандрівників (бл. 60% від усіх іноземців), туристів з Німеччини (11%) та США (8%) [5]. Від 30 до 50 % прибулих туристів залишається у місті принаймні на одну ночівлю, тобто користується послугами місцевих готелів чи аналогічних закладів розміщення. 

Різноманітні регіональні аспекти розвитку готельно-ресторанної справи в Україні досліджує ціла низка науковців. Так, Г.П. Вітавська і В.М. Тупкало розглядають проблеми та тенденції розвитку готельного бізнесу в Україні, пропонують шляхи удосконалення системи управління готельним комплексом на базі стратегії розширення бізнесу, Ю.Я. Опанащук аналізує сучасні проблеми розвитку готельного господарства України, вирішення яких дозволить йому стати провідним фактором стимулювання туризму. Вивченню питань, пов'язаних з функціонуванням готелів та аналізом їх діяльності, присвячені роботи таких вчених, як І.О. Бланк, В.О. Василенко, Г.А. Яковлєв, Х. Віссема, В.Г. Герасимчук, У. Кінга, Г.А. Балашова, А.А. Мазаракі та інших. Окремі аспекти розвитку готельних підприємств розглядають вітчизняні і зарубіжні автори у своїх наукових працях В.А. Азар, Р.А. Браймер, О.П. Дурович, М.І. Кабушкін, В.І. Карсекін, В.О. Квартальнов, Н.М. Кузнєцова, Г.А. Папірян, Т.І. Ткаченко, Д. Уокер, О.Д. Чудновський.  Однак, незважаючи на значну кількість наукових праць, дана тема далека від наукового вичерпання. Таким чином, подальший аналіз тенденцій розвитку індустрії гостинності Кам’янці-Подільському є надзвичайно актуальним для визначення викликів та пріоритетів галузі в наступні роки. 

Кам’янець-Подільський – місто з давніми традиціями гостинності. Перші відомості про заклади, що приймали подорожніх у місті, сягають XVII ст. Тоді у самому його центрі – на площі Польський ринок існував заїжджий «турецький» двір (хан), що займав три будівлі панів Лянцкоронського, Махновського і Конажевського. У XIX – на поч. ХХ ст. тут існувало 8 постоялих дворів а також 4 готелі: першокласні «Belle vue», «Grand Hotel» та другокласні «Bristol», «Metropol». З приходом радянської влади у 1920-1950-х рр. тут функціонував лише один готель «Червоне Поділля». У 1960-1980-х рр. у місті збудували готель «Україна» та найбільший на той час готель «Смотрич». Також на околицях Кам’янця-Подільського з 1976 р. діяла туристична база «Подолянка», яка була розрахована на прийом 700 гостей одночасно.

У 1990-2020 рр. з’явилися десятки нових підприємств готельного типу. Сьогодні у місті налічується 34 готелі або аналогічні заклади. Найбільшими є «7 Днів» (колишній готель Смотрич, 218 номерів), «Cleopatra» (понад 80 номерів), «Gala-hotel» (50 номерів), «Reikartz» (38 номерів), «Ксенія» (понад 30 номерів) та ін. 32 з 34 готельних підприємств міста за набором послуг та сервісом відповідають 2 або 3-зірковим готелям. З-поміж них суттєвою популярністю користуються 3-зіркові готелі «7 Днів», «Gala-hotel», «Ксенія», «Гетьман», «Taras Bulba» та ін. Ціна у названих готелях та їх аналогах коливається від 900 грн. за стандартний двомісний номер до 2000 грн. за апартаменти. 

Готелі «Cleopatra» та «Reikartz» представляють люксовий сегмент закладів у місті, за набором послуг в цілому відповідаючи 4-зірковим світовим стандартам. Ціни у таких закладах починаються від 1600 грн. за стандартний номер і сягають 4000 грн. за апартаменти.

Усі готельні заклади Кам’янця-Подільського є активними платниками туристичного збору, що допомагає наповнювати міський бюджет. Зокрема, у 2019 р. лише завдяки прямому туристичному збору з 34 готелів бюджет міста поповнювався на майже 1 000 000 грн.

Загалом, у наш час готельна індустрія Кам’янця-Подільського демонструє постійне зростання, хоча й зберігає значний нереалізований потенціал. Сумарна місткість засобів розміщення Кам’янця-Подільського, основну питому вагу якої складають заклади готельного типу, дозволяє обслуговувати бл. 3 тис. туристів щодобово та бл. 1 млн осіб щорічно. Однак, в останні «допандемійні» роки туристична відвідуваність Кам’янця-Подільського коливалася на рівні 190-210 тис. Звісно, сезонний характер туризму в Кам’янці передбачає значні перепади туристичного потоку в залежності від пори року, адже місцевий туристичний сезон триває лише 6 місяців. Але і у високий сезон (травень-жовтень), заповнюваність номерного фонду закладів розміщення рідко перевищувала 55-60%. Загалом, срередньорічний  показник заповнюваності готелів у місті коливається на рівні 30-35 % номерного фонду.

Незважаючи на доволі скромні показники щодо заповнюваності номерного фонду, готельна індустрія Кам’янця-Подільського продовжує розвиватися навіть після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Найновіший готель – «Dynasty» відкрився у місті влітку 2023 р.

Підсумовуючи все вищезазначене, можна констатувати, що готельна індустрія Кам’янця-Подільського має давню та багату історію, яка продовжує творитися й сьогодні. Наприкінці 2023 р. у місті продовжує працювати понад 30 готелів, які функціонують в умовах негативних наслідків від пандемії «Covid-19» та триваючої російської агресії проти України. Разом з тим, індустрія гостинності міста має значний нереалізований потенціал, який, за сприятливих обставин може бути реалізований в середньостроковій та довгостроковій перспективі.

Література

1) Баженова С.Е. Сучасний стан туристичної галузі в Хмельницькій області / С. Е. Баженова // Вісн. Кам'янець-Подільського нац. ун-ту ім. І. Огієнка. Економічні науки, 2013. – Вип. 8. – С. 314-315. 

2) Заклади гостинності Кам'янця-Подільського [Електронний ресурс] – Режим доступу до ресурсу: https://www.booking.com/city/ua/kamyanets-podilskyy.uk.html.

3) Кам'янець туристичний: статистика іноземних туристів [Електронний ресурс]. – 2018. – Режим доступу до ресурсу: https://www.3849.com.ua/news/1918681/kamanec-turisticnij-statistika-inozemnih-turistiv.

4) Новий туристичний сезон у Кам‘янці-Подільському проходитиме під трендом прозорої сплати податків готельєрами та рестораторами [Електронний ресурс]. – 2019. – Режим доступу до ресурсу: http://km.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/370083.html.

5) Перспективи розвитку туризму Хмельницької області [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://tourism-book.com/books/book42/chapter-1451/

6) Розвиток туристичного бізнесу регіону : [навч. посіб.] / за ред. І.М. Школи. – Чернівці : Книги – ХХІ, 2007. – 292 с. 

7) Стало відомо скільки туристів відвідали Кам’янець за 2018 рік [Електронний ресурс]. – 2018. – Режим доступу до ресурсу: https://kp.20minut.ua/Podii/stalo-vidomo-skilki-turistiv-vidvidali-kamyanets-za-2018-rik-10738856.html.

8) Турбаза "Подолянка" [Електронний ресурс]. – 2015. – Режим доступу до ресурсу: https://kamienec.livejournal.com/77820.html.

9) Туристична газуль Кам'янця-Подільського, як один із факторів сталого розвитку міста [Електронний ресурс]. – 2015. – Режим доступу до ресурсу: https://auc.org.ua/sites/default/files/3_savchuk_turyzm_kamyanec-podilskyy-11.pdf.

10) Туристичний барометр України 2009-2019 [Електронний ресурс]. – 2019. – Режим доступу до ресурсу: https://nto.ua/assets/files/ntou-statistics-barometer-2019.pdf.

11) Хмельниччина туристична: історико-культурні, природногеографічні та економічні аспекти розвитку : [колективна монографія] / за ред. С.А. Копилова (гол. ред.), С.Е. Баженової (наук. ред.)]. – Кам'янець-Подільський : Кам'янець-Подільський нац. ун-т ім. І. Огієнка, 2015. – Розд. 7. – С. 120-149.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота