ПОРЯДОК СКАСУВАННЯ ЗАПОБІЖНИХ ЗАХОДІВ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПОРЯДОК СКАСУВАННЯ ЗАПОБІЖНИХ ЗАХОДІВ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ

24.11.2023 14:17

[2. Юридичні науки]

Автор: Кушнір Тетяна Дмитрівна, курсант 3-го курсу факультету підготовки фахівців для підрозділів превентивної діяльності Одеського державного університету внутрішніх справ


Запобіжні заходи у кримінальному праві є заходами, призначеними для тимчасового обмеження прав та свобод особи під час кримінального провадження з метою забезпечення правильного вирішення справи та уникнення можливого негативного впливу на суспільство. Ці заходи можуть включати утримання під вартою, обов'язкове долучення до кримінального провадження, заборону певних дій чи обмеження переміщення обвинуваченого. 

Запобіжні заходи відіграють важливу роль у забезпеченні ефективності кримінального правосуддя. Тому питання про їх застосування та відміну є актуальним для вивчення. 

За загальним правилом, запобіжний захід може бути скасовано судом під час судового розгляду за клопотанням сторони обвинувачення або захисту з підстав, визначених у ч. 1, 3 ст. 331 КПК [1].

Щодо відміни, скасування запобіжних заходів, то слід виділити наступні такі етапи:

1. Ініціатива сторін: якщо умови, які виправдовують застосування запобіжного заходу, змінилися, сторони (захисник, обвинувачений або інші учасники) можуть подати прохання про відміну заходу.

2. Судове рішення: суд розглядає аргументи сторін та приймає рішення щодо відміни, зміни чи залишення без змін запобіжного заходу.

3. Обґрунтування рішення: рішення суду базується на обґрунтуванні того, чому деякий запобіжний захід більше не є необхідним чи є належним.

Важливо, що при розгляді можливості скасування запобіжного заходу слідчий суддя повинен детально проаналізувати вид кримінального правопорушення, вчиненого підозрюваним або обвинуваченим та усі обставини його вчинення, вивчити усі можливі підстави для такого скасування, адже все це безпосередньо впливає на можливість їх скасування.

Висновок: Скасування запобіжних заходів у кримінальному провадженні відбувається на підставі  ініціативи сторін та судового рішення, яке повинно ґрунтуватися на детальному вивченні усіх підстав та обставин застосування такого скасування.  

Список використаної літератури:

1. Кримінально-процесуальний кодекс: Закон України  №4651-VI від 13.04.2012 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17/ed20120413

________________________

Науковий керівник: Паламарчук Галина Вікторівна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри кримінального процесу та криміналістики Одеського державного університету внутрішніх справ



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота