МІСЦЕ І ЗНАЧЕННЯ КРИПТОБІРЖ В ОБІГУ КРИПТОВАЛЮТ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МІСЦЕ І ЗНАЧЕННЯ КРИПТОБІРЖ В ОБІГУ КРИПТОВАЛЮТ

06.02.2024 14:32

[2. Юридичні науки]

Автор: Товкун Людмила Вікторівна, кандидатка економічних наук, Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого



Криптобіржі відіграють важливу роль у розвитку та популяризації криптовалют, забезпечуючи необхідну інфраструктуру для їх торгівлі та обігу.

Вони полегшують процес обміну однієї криптовалюти на іншу або навіть на фіатні валюти, виступаючи у ролі посередника між учасниками угоди та гарантуючи безпеку цих транзакцій. Криптобіржі часто надають важливу ринкову інформацію, таку як ціни, об'єми торгів, історичні дані тощо, що є ключовими для аналізу ринку та прийняття торгових рішень.

До появи перших криптобірж біткоїни можна було придбати лише за допомогою майнінгу чи угод, укладених на різних онлайн-форумах. Нині більшість суб’єктів, які цікавляться криптовалютами, використовують для цього криптобіржі. Вони значно спрощують процес ознайомлення зі світом криптовалют, завдяки чому  купівля, продаж криптовалют займає всього кілька хвилин. Багато досвідчених трейдерів використовують криптобіржі, щоб отримати прибуток завдяки характерним для криптовалют різким змінам цін.

Криптобіржі забезпечують доступ до широкого спектру криптовалют, включаючи як відомі, наприклад, Bitcoin та Ethereum, так і менш популярні або нові криптовалюти. Саме через торгівлю на них формується ринкова ціна криптовалют, яка часто використовується як показник для ціноутворення в інших місцях торгівлі криптовалютами. Біржі виконують функцію зберігання біткоїнів та інших криптовалют, які щойно були придбані, тобто вони виступають як гаманці, надаючи користувачам послуги зберігання їх криптовалютних активів. До того ж вони забезпечують прозоре відображення інвестиційного портфеля та полегшують доступ до нього. Саме тому багато користувачів зберігають свої криптовалюти на таких платформах. Це забезпечує їм упевненість у тому, що вони можуть у будь-який момент отримати доступ до своїх монет та токенів та провести операції з ними. 

Криптобіржі сприяють ліквідності криптовалют, оскільки вони дають можливість швидко купити або продати велику кількість валюти без значного впливу на її ринкову ціну. Високий показник ліквідності вказує на те, що тут можна провести операцію з потрібним активом в бажаному обсязі. Для того, щоб зрозуміти скільки угод закривається на майданчику, необхідно звернути увагу на коефіцієнт обсягу торгів. Він є особливо важливим для  криптотрейдерів, оскільки велика ліквідність свідчить про попит на ту чи іншу криптовалюту.

Криптобіржі, що мають добру репутацію, докладають значних зусиль для дотримання регуляторних вимог, забезпечення безпеки транзакцій та захисту активів користувачів. Не дивлячись на те, що жодна біржа не може гарантувати 100% захисту від хакерських атак, крадіжки персональних даних користувачів, скарг на роботу платформи, утім криптобіржі, які відновили роботу навіть після серйозних атак і зуміли закрити втрати клієнтських коштів (якщо такі були) страховими внесками, заслуговують на довіру. Тому, визначаючи репутацію криптобірж потрібно звертати увагу на їх різноманітні рейтинги. Прикладом таких рейтингів є сайт «Мінфіну»[1]. Біржі там ранжуються та оцінюються на основі трафіку, ліквідності, обсягів торгів та індикатора довіри обсягу торгів, що повідомляється. 

Оскільки криптовалютний ринок досі є відносно новим та часто змінюваним, критично важливу роль в діяльності криптобірж відіграють заходи захисту та гарантії. Так, важливою гарантією для користувачів криптобірж є безпека їхніх коштів та активів. Біржі використовують різні методи захисту, такі, як: холодне зберігання (зберігання активів оф лайн; воно вважається найбезпечнішими, тому що не прив'язано до бірж або інших онлайн-платформ; основна перевага холодного зберігання полягає у зниженні ризиків, пов'язаних із хакерськими атаками та іншими видами кіберзагроз, оскільки відсутнє пряме з'єднання з Інтернетом); двофакторну аутентифікацію (2FA) (це додатковий рівень безпеки при вході в акаунт на криптобіржі; користувач має ввести не тільки свій пароль, але й другий фактор — зазвичай це одноразовий пароль (OTP), який надсилається на мобільний телефон користувача або генерується за допомогою спеціального додатку; 2FA значно ускладнює несанкціонований доступ до акаунту, навіть якщо пароль було скомпрометовано); шифрування даних (це процес перетворення інформації або даних у форму, яка нечитабельна для сторонніх осіб, таким чином, навіть якщо дані буде перехоплено без відповідного ключа для розшифрування, вони залишаться недоступними; криптобіржі зазвичай використовують шифрування для захисту конфіденційних даних, таких як персональна інформація користувачів і фінансові транзакції). 

У деяких розвинених країнах існують строгі закони та регуляції, що стосуються криптобірж, включаючи політики KYC (Know Your Customer) - "знай свого клієнта" та AML (Anti-Money Laundering) - міжнародний стандарт у сфері протидії відмиванню грошей. Найбільші криптобіржі піклуються про своїх клієнтів і намагаються розмістити якомога більше інформації та якнайкраще дотримуватись правил. Наприклад, майже всі криптовалютні біржі мають політику приватності, повідомлення про приватність та умови використання. І ці документи розміщені практично на всіх найпопулярніших сайтах. Такі заходи захисту є критично важливими для забезпечення безпеки в цифровому світі криптовалют де ризики кіберзлочинності та втрати даних є значними.

Щодо України, то в ній діяльність криптобірж  залишається у «сірій зоні» і не охоплюється режимом регулювання обігу коштів, електронних грошей та використання платіжних засобів, валютним законодавством. Для легалізації криптобірж 17.02.2022 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про віртуальні активи», який був підписаний президентом 15 березня 2022 року [2]. Це був обов’язковий етап євроінтеграції, проте документ так і не набув чинності. Головною умовою для цього було внесення змін до податкового законодавства щодо оподаткування віртуальних активів, яке так і не було здійснено. На даний час, цей законопроект застарів. Потрібно зазначити, що до недавнього часу і на європейському рівні не існувало жодних загальних правил регулювання крипторинку. Його розвиток ґрунтувався на різноманітних нормативно-правових актах, роз’ясненнях та настановах в законодавстві різних держав-членів ЄС. Наслідком цього була відсутність у ЄС єдиної правової визначеності природи криптоактивів, що робило їх власників вразливими до ризиків, обмежувало можливості інноваційних цифрових послуг, альтернативних платіжних інструментів, слугувало платформою для маніпуляцій ринком та основою фінансових злочинів. 20.04.2023 року Європейський парламент схвалив законодавчу ініціативу MiCA (Markets in Crypto Assets regulation), що зробило ЄС першою великою юрисдикцією в світі з системною законодавчою базою для сфери крипто активів (повноцінно MiCA у ЄС запрацює через 12-18 місяців). 

Враховуючи активне обговорення єдиних правил регулювання крипто активів у Раді ЄС і затвердження у Європарламенті МіСА, у Верховній Раді України був зареєстрований новий законопроект про обіг віртуальних активів в Україні. Його метою стало створення сприятливих умов для розвитку крипто індустрії, збільшення надходжень до бюджету та підвищення інвестиційної привабливості України[3]. Такий процес свідчить про те, що Україна, обравши курс на євроінтеграцію, долучається до стандартів європейського законодавства. Враховуючи це, в перспективі, ринок крипто активів існуватиме за єдиними правилами та принципами, що створить підґрунтя для гармонізації європейських стандартів для емісії та обігу різних типів віртуальних активів, підтримки інновацій та впровадження нових технологій, захисту прав споживачів та інвесторів. MICA також накладатиме низку зобов’язань на крипто валютні біржі, емітентів токенів і трейдерів, а її правила будуть базуватися на прозорості, розкритті інформації, авторизації та нагляді за транзакціями[4].


Література:

1. Топ кращих криптобірж в Україні. URL: https://minfin.com.ua/crypto/exchanges/

2. Про віртуальні активи. Закон України від 17.02.2022 № 2074-IX 

(Документ 2074-IX, не набрав чинності). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2074-20#Text

3. Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих 

актів України щодо врегулювання обороту віртуальних активів в Україні. Проект Закону №10225-1 від 17.11.2023. URL: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43232

4. ЄС затвердив єдині правила для криптоактивів. Forbes Ukraine 22.04.2023

URL:https://forbes.ua/innovations/mica-dlya-kripti-es-zatverdiv-edini-pravila-dlya-kriptoaktiviv-yak-tse-vpline-na-evropeyskiy-ta-ukrainskiy-kriptorinok-poyasnyuyut-yuristi-daniil-voloshchuk-ta-vyacheslav-zlatin-21042023-13236




Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота