АСПЕКТИ ВИЗНАЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙНИХ РІШЕНЬ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АСПЕКТИ ВИЗНАЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙНИХ РІШЕНЬ

10.02.2024 14:28

[1. Економічні науки]

Автор: Гапєєва Ольга Миколаївна, доктор економічних наук, доцент кафедри економіки та економічної безпеки Університету митної справи та фінансів; Доценко Данило Сергійович, магістр кафедри економіки та економічної безпеки Університету митної справи та фінансів


ORCID: 0000-0001-6320-2775 Гапєєва О.М.

Світовий досвід свідчить, що економіка будь якої держави не може стало розвиватися без залучення та ефективного використання інвестицій. Інвестиції є основою формування державних інвестиційних ринків які підтримують на тільки загал підприємницького, державного та змішаного капіталу, забезпечуючи доступ до сучасних digital технологій, але й підтримують ринки товарів та послуг. Саме у трансформаційний період інвестиції сприяють заходам макроекономічної стабільності та дозволяють приділяти увагу соціальним проблемам.

Інвестиції (нововведення) передбачають впровадження та освоєння нової техніки або технології для підвищення ефективності виробництва. Нова техніка або технологія за своєю підвищеною продуктивністю може зробити доступним для споживача значно більшу кількість відомого йому продукту. Інвестиції можуть бути радикальними, і в цьому випадку вони представляють собою значне оновлення бізнес-ліній підприємства. У цьому випадку йдеться про інвестиційні проекти. Інвестиції також можуть бути інкрементальними, тобто мати характер лише окремих удосконалень (продукту, процесів, інструментів праці, матеріалів і т. д.) - тоді вони виступають як часткове оновлення техніки та технології підприємства. Для окремого підприємства інвестиції зовсім не обов'язково означають, що нові освоювані підприємством технології і їх елементи є піонерними, тобто новими для галузі. Інвестиції можуть передбачати перейняття продукту, техніки та технологій вже створених і освоєних вітчизняними і зарубіжними інноваторами. Теоретичною основою для обґрунтування ефективності інвестиційних рішень у короткостроковому періоді є аналіз беззбитковості, який також називається "системою управління собівартістю". У довгостроковому періоді, коли йдеться про радикальні інвестиції, планування капіталовкладень є процесом прийняття рішень щодо інновацій з метою створення і отримання чистих вигід у майбутньому. Інвестиції в основні засоби повинні здійснюватися для максимізації ринкової вартості фірми. Фірмі доводиться приймати багато фінансових рішень, щоб забезпечити свій ріст, включаючи планування виробничих ліній, скорочення окремих напрямків бізнесу, вибір між орендою та купівлею обладнання і визначення напрямків інвестування. Для прийняття рішень щодо довгострокових капіталовкладень необхідно вирішити три завдання при оцінці проектів розміщення капіталу:

- визначити майбутні потоки грошових коштів;

- оцінити вартість капіталу (норму прибутку);

- скористатися правилом прийняття рішень про те, чи буде проект корисним для фірми. 

Методи, що використовуються в аналізі інвестиційної діяльності, можна поділити на дві групи: на основі дисконтованих оцінок; на основі облікових оцінок.

Проведені дослідження показують, що залежно від того, який показник ефективності обраний за основу, можуть бути зроблені діаметрально протилежні висновки. Так, може виявитися, що згідно з показниками чистий дисконтований прибуток, індекс доходності, внутрішня норма доходності проект слід відхилити, а згідно з терміном окупності інвестицій і коефіцієнтом ефективності інвестицій - прийняти. У цьому випадку необхідно орієнтуватися на один або кілька найважливіших за думкою керівництва підприємства.

Проте важливо підкреслити, що методи, що базуються на дисконтованих оцінках, є більш обґрунтованими, оскільки враховують часову складову грошових потоків. Дослідження, проведені низкою вітчизняних та зарубіжних спеціалістів, показали, що все ж таки найбільш переважним показником є внутрішня норма прибутку, оскільки вона надає ймовірну оцінку зростання капіталу фірми у випадку прийняття проекту, а також володіє властивістю адитивності, що дозволяє складати значення внутрішньої норми прибутку по різних проектах і мати агреговану величину для оптимізації інвестицій.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота