ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ФІЗІОТЕРАПЕВТИЧНИХ ВТРУЧАНЬ НА РАННІХ ЕТАПАХ РЕАБІЛІТАЦІЇ ПАЦІЄНТІВ З МАСИВНИМИ РОЗРИВАМИ СУХОЖИЛКІВ РОТАТОРНОЇ МАНЖЕТИ ПЛЕЧА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ФІЗІОТЕРАПЕВТИЧНИХ ВТРУЧАНЬ НА РАННІХ ЕТАПАХ РЕАБІЛІТАЦІЇ ПАЦІЄНТІВ З МАСИВНИМИ РОЗРИВАМИ СУХОЖИЛКІВ РОТАТОРНОЇ МАНЖЕТИ ПЛЕЧА

13.03.2024 14:02

[16. Фізичне виховання та спорт]

Автор: Кравчук Людмила Дмитрівна, доцент кафедри фізичної терапії та ерготерапії, Національний університет фізичного виховання і спорту України; Поліщук Артем Володимирович, магістрант, кафедра фізичної терапії та ерготерапії, Національний університет фізичного виховання і спорту України


ORCID: 0009-0009-8572-2398 Кравчук Л.Д.

Пошкодження ротаторної манжети плеча характеризуються розвитком симптомокомплексу, що включає ряд рухів і положень, які викликають біль в області плечового суглоба. Цей біль пов’язаний із внутрішньою ротаторною спрямованістю функцій, а також фіброзом капсульно-зв’язкового апарату плечового суглоба [1, 2]. Це не тільки порушує функцію плечового суглоба, але й призводить до стійкого больового синдрому та може призвести до розвитку дегенеративного артрозу плеча.

Мета дослідження – визначити особливості застосування фізіотерапевтичних втручань для пацієнтів, яким було виконано накладання  артроскопічного шву при великих і масивних розривах сухожилків ротаторної манжети плеча.

Матеріали та методи дослідження. Мета – аналіз проспективних та рандомізованих досліджень в базі PubMed.

Результати досліджень. Період імобілізації (0-6 тижнів). Після відновлення сухожилля ротаторної манжети під артроскопічним контролем пацієнтів поміщають в стандартний м’який іммобілізуючий слінг з кутом відведення 15° або 45°, залежно від ступеня ретракції сухожилля, що спостерігалася під час операції. Пацієнтам дозволяють рухи пальцями та рухи в кистьовому суглобі. Пасивні рухи в ліктьовому суглобі (згинання та розгинання) виконують 1 раз на добу для профілактики контрактури ліктьового суглоба у пацієнтів після пластики ротаторної манжети під артроскопічним контролем. Усім хворим забороняється будь-які рухи в плечовому суглобі та різкі рухи в оперованій кінцівці. Протизапальна терапія полягає в застосуванні помірних терапевтичних доз нестероїдних протизапальних засобів перорально або внутрішньом’язово. За потреби призначають анальгетики. Кріотерапія включає використання холодних компресів з гелем або пристрій для місцевої гіпотермії. Обробка післяопераційної рани проводиться за стандартними процедурами. Дренажі (якщо використовуються видаляються через 24-48 годин після операції.

Цілі в цей період полягають в тому, щоб не було больових відчуттів під час або після вправ. Рекомендовані вправи включають - пасивне зовнішнє обертання плеча лежачи на спині, пасивне згинання плеча лежачи на спині. Функціональний період починається через 6 тижнів після операції зі зняття імобілізуючої пов’язки і триває до повного відновлення обсягу рухів плечового суглоба (як правило, до 12 тижнів після операції). Для плечового суглоба рекомендовані пасивні, активно-допоміжні та активні рухові вправи. Використовуються блокові тренажери, реабілітаційне обладнання та силові тренажери.

Висновки. Таким чином, результати нашого дослідження доповнюють висновки інших авторів щодо швидшого відновлення функціональних можливостей прооперованої кінцівки за більш тривалої іммобілізації плечового суглоба при короткостроковому спостереженні (3-6 місяців). 

Ключові слова: фізична терапія, розриви ротаторної манжети плеча, оперативне лікування

Література

1. Bakhsh W., Nicandri G. Anatomy and physical examination of the shoulder. Sports Med Arthrosc Rev. 2018. 26. Р. 10 – 22.

2. Di Benedetto P., Mancuso F., Tosolini L., Buttironi M., Beltrame A. Treatment options for massive rotator cuff tears: a narrative review. Acta Biomed. 2021. Jul 26. Р. 2021026.

3. Bliven K.C., Parr G.P. Outcomes of the Latarjet procedure compared with Bankart repair for recurrent traumatic anterior shoulder instability. J Athl Train. 2018. Vol. 53(2). Р.181-183.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота