ДЕЯКІ АСПЕКТИ ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ «ОРИГІНАЛЬНІСТЬ ТВОРУ» У АВТОРСЬКОМУ ПРАВІ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ДЕЯКІ АСПЕКТИ ВИЗНАЧЕННЯ ПОНЯТТЯ «ОРИГІНАЛЬНІСТЬ ТВОРУ» У АВТОРСЬКОМУ ПРАВІ

22.03.2024 15:10

[2. Юридичні науки]

Автор: Волощенко Ольга Михайлівна, кандидат юридичних наук, доцент, юридичний факультет Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна


Євроінтеграційний вектор законотворчої діяльності України створює надзвичайно потужну площину процесів вдосконалення внутрішнього законодавства. Право інтелектуальної власності не є вийнятком. Зокрема, Україна, підписавши Угоду про асоціацію між Україна та Європейський Союз взяла на себе низку зобов’язань щодо вдосконалення вітчизняного законодавства про право інтелектуальної власності. Виконання поставлених завдань  здійснюється шляхом прийняття низки законів, зокрема Закону «Про авторське право та суміжні права». Вивчення позиції останнього створює позитивні враження, враховуючи повноту формулювання та врахування позиції джерел права Європейського Союзу. Проте, уточнення деяких положень законодавство вимагає реального доктринального дослідження.

Нова редакція Закону України «Про авторське право і суміжні права», на відміну від попереднього, передбачає встановлення в визначення поняття оригінальності твору як ознаки (критерію), що характеризує твір як результат власної інтелектуальної творчої діяльності автора і відображає творчі рішення, прийняті автором під час створення твору.[1] Звичайно,є  позитивним, що така категорія знайшла своє законодавче закріплення, проте з урахуванням специфіки процесів створення та забезпечення правової охорони об’єктів права інтелектуальної власності, потребує доповнення. 

До прийняття нової редакції Закону «Про авторське право і суміжні права» категорія оригінальності та дослідження авторських творів здійснювалася крізь призму судової практики та експертних висновків. Вищі суди, дотримуючись традиції міжнародної судової спільноти, проголосили презумпцію авторства, яка вважалася невід’ємною складовою оригінальності. Варто зазначити, що нова редакція закону «Про авторське право і суміжні права» вже діє і містить визначення презумпції авторства. Поняття категорії оригінальності твору опосередковано зафіксовано у визначенні категорії «твір», але це не деталізовано.

Дослідження Л. Майданик категорії «оригінальність» у доктрині права інтелектуальної власності зводиться до тверджень і розуміння того, що вона є результатом власної інтелектуальної, творчої праці автора і не має ознак заперечення в суді. Враховуючи специфіку способів захисту прав інтелектуальної власності, суд не є єдиним способом захисту порушених,  невизнаних та оспорюваних цивільних прав, як загалом, так і для сфери виключних майнових прав. Можливості захисту порушених прав у сфері права інтелектуальної власності реалізуються через призму судового та позасудового способів вирішення спорів. Отже, можливість фіксації наявних порушень може бути встановлена не лише судовим рішенням, як кінцевим результатом розгляду спору в судовому порядку, а й мировою угодою, як кінцевим результатом розгляду спору у досудовому порядку (медіація). Тому вважаємо за необхідне розглянути два способи відмови від ознаки оригінальності твору: у судовому та позасудовому порядку вирішення спорів.

Вважаємо за необхідне доповнити визначення поняття оригінальності твору та подати його в такій редакції: «оригінальність твору — це ознака (критерій), що характеризує твір як результат власної інтелектуальної творчої діяльності автора». та відображає творчі рішення, прийняті автором під час створення твору, презумпція законності якого не оспорюється в судовому чи позасудовому порядку вирішення спорів

Література:

1. Закон України Про авторське право і суміжні права. Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2811-20#n855

2. Л.Майданик Поняття оригінальності твору в авторському праві: досвід ЄС, України та інших зарубіжних країн. Підприємництво, господарство і право. № 10, 2018 . С. 32-36.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота