ОБМЕЖЕННЯ ПРАВ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ У СФЕРІ ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОБМЕЖЕННЯ ПРАВ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ У СФЕРІ ЗЕМЕЛЬНИХ ВІДНОСИН ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ

26.03.2024 14:45

[2. Юридичні науки]

Автор: Саградян Алварт Григорівна, студентка 3 курсу факультету соціології і права Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського»



Сучасна людина живе в межах суспільно-державних інститутів, заснованих на праві, і відчуває на собі його вплив, серцевиною якого у ХХІ столітті є ідеї прав людини. Одним із не менш важливих прав людини є саме її права у сфері земельних правовідносин.

У зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України Указом Президента «Про введення воєнного стану в Україні» в Україні було введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 р., який продовжено по цей час. Відповідно до положень ст. 64 Конституції України, в період воєнного стану можуть бути встановлені конкретні обмеження щодо прав і свобод з точним визначенням терміну їх дії. Порядок набуття та реалізації земельних прав громадян визначено Земельним кодексом України (далі – ЗКУ), а також іншими законами, . 

Не вказано жодного переліку земельних прав, які можуть бути обмежені в умовах воєнного стану згідно зі ст. 64 Конституції України. Таким чином, стає актуальним питання щодо обмежень, які можуть бути застосовані до земельних прав громадян під час воєнного стану і в якому обсязі ці обмеження можуть застосовуватися.

Питання обмеження прав громадян України під час воєнного стану у сфері земельних правовідносин є актуальним і у вітчизняній правовій науці, ,зокрема вони досліджувались такими науковцями  як Заєць О.І., Коваленко Т.О., Коломійцевої Д.М., Марченко С.І., та ін. Однак, не дивлячись на значну увагу до цього питання, воно потребує подальшого дослідження з урахуванням постійних змін законодавчої бази, що регулює земельні відносини.

Метою цього дослідження є аналіз актів земельного законодавства, ухвалених під час введення воєнного стану в Україні та узагальнення обмежень земельних прав громадян в умовах воєнного стану на основі правової доктрини та судової практики. 

Виклад основного матеріалу.  Досліджуючи обмеження прав громадян України під час воєнного стану у сфері земельних правовідносин, слід для початку окреслити сутність та зміст таких правовідносин, що виникають та самого поняття воєнного стану. 

На нашу думку, земельні правовідносини являють собою суспільні земельні відносини, врегульовані нормами земельного права, які виникають у сфері взаємодії суспільства з навколишнім природним середовищем. Відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» воєнний стан – це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень [1].

Реалізація прав на земельні ресурси в умовах введеного в Україні воєнного стану через збройну агресію Російської Федерації урегульовано за допомогою ряду законів, серед яких можна визначити Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану" від 24 березня 2022 року, Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану" від 12 травня 2022 року, та Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно відновлення системи оформлення прав на оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства про охорону земель" від 19 жовтня 2022 року [2,3,4]. Відповідно до зазначених законів, було визначено специфічні особливості регулювання земельних відносин на період війни, шляхом  доповнивши Розділ Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України пунктом 27. Аналіз зазначених вище нормативно-правових актів дає підстави виокремити наступні різновиди обмежень земельних прав громадян в умовах воєнного стану. 

Насамперед, це обмеження прав громадян – власників земельних ділянок. Відповідно до ст. 8 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» до заходів правового режиму воєнного стану віднесено примусове відчуження земельних ділянок, що перебувають у приватній власності, для потреб держави в умовах правового режиму воєнного стану в установленому законом порядку. Порядок такого примусового відчуження врегульований Законом України «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану» посилання. Так, згідно зазначеного Закону примусове відчуження земельної ділянки полягає у позбавленні власника права власності на індивідуально визначену ділянку, що перебуває у приватній власності та яка переходить у власність держави для використання в умовах правового режиму воєнного стану за умови попереднього або наступного повного відшкодування її вартості. Примусове відчуження земельної ділянки в умовах правового режиму воєнного стану може здійснюватися з попереднім повним відшкодуванням її вартості. Лише у разі неможливості попереднього повного відшкодування за примусово відчужену земельну ділянку така ділянка примусово відчужується з наступним повним відшкодуванням її вартості. Таким чином, зазначеним Законом встановлена можливість здійснення так званої реквізиції землі та іншого майна [5, с. 184].

Аналогічні положення містяться у ст. 23 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», що примусове відчуження земельної ділянки, що перебуває у приватній власності, в умовах правового режиму воєнного стану, якщо не було здійснено попереднє повне відшкодування її вартості, тягне за собою наступне повне відшкодування її вартості в порядку, визначеному законом. При цьому якщо земельна ділянка, що була примусово відчужена у громадян, після скасування правового режиму воєнного стану збереглася, колишній власник або уповноважена ним особа має право вимагати у судовому порядку її повернення на умовах, визначених законом. Крім цього, колишній власник земельної ділянки, примусово відчуженої у зв’язку із запровадженням та здійсненням заходів правового режиму воєнного стану, може вимагати взамін надання йому іншої земельної ділянки. 

До обмежень прав на землю можна віднести також обмеження права розпорядження земельною ділянкою, зокрема:

а) поновлення договорів оренди, суборенди, емфітевзису, суперфіцію, земельного сервітуту щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення приватної власності без згоди власників таких ділянок;

б) передача орендарями, суборендарями земельних ділянок сільськогосподарського призначення приватної власності прав оренди, суборенди іншим особам для використання земельної ділянки за цільовим призначенням без згоди власників таких ділянок [6, с. 18].

Зокрема, згідно Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану» від 24 березня 2022 р. були поновленими на один рік без волевиявлення сторін договори оренди, суборенди, емфітевзису, суперфіцію, земельного сервітуту щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення приватної власності, строк користування якими закінчився після введення воєнного стану до набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель» від 19 жовтня 2022 р. Оскільки процедура автоматичного однорічного поновлення зазначених вище договорів закріплена у ЗКУ згідно Закону від 24 березня 2022 р., то договори автоматично поновленні з часу набуття чинності вказаним Законом, тобто з 7 квітня 2022 р. Закінчення автоматичного однорічного поновлення відбулося 19 листопада 2022 р. на підставі Закону від 19 жовтня 2022 р. Тобто, вищевказані договори щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які не містять умову про автоматичне поновлення і припинили свою дію у період з 7 квітня 2022 р. по 18 листопада 2022 р. включно, автоматично поновлюються на один рік [7]. На думку практиків також договори оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, якщо строк дії договору оренди землі, що не містить умови про його поновлення, закінчився у день або після смерті орендодавця (відповідно до ст. 19 Закону України «Про оренду землі»), також автоматично поновлюються на один рік, якщо вони закінчили свою дію у період з 7 квітня 2022 р. по 18 листопада 2022 р. і орендар не подав відповідну заяву [4].

В умовах воєнного стану обмежені також права громадян України на приватизацію земельних ділянок, що є однієї із підстав набуття права приватної власності на землю. Так, згідно п. 27 Розділу Х «Перехідні положення» ЗКУ на період дії воєнного стану безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється. Необхідно зазначити, що в земельно-правовій науці обґрунтовується необхідність припинення приватизації землі і в мирний час [8, с. 48]. Так, у постанові Великої Палати Верховного Суду від 29 вересня 2020 р. у справі № 688/2908/16-ц, зазначено, що розподіл землі є особливо чутливим до принципів справедливості, розумності і добросовісності (п. 6 ч. 1 ст. 3 ЦКУ) [9]. 

Висновки. Таким чином, проаналізувавши нормативно-правові акти, що стосуються земельних правовідносин у воєнний час, варто відзначити, що впровадження воєнного стану у країні призводить до необхідності встановлення чітких обмежень щодо усіх учасників таких відносин. Особливе значення для цього питання має Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану».

Література:

1. Про правовий режим воєнного стану : Закон України від 12.05.2015 р. № 389-VIII : станом на 19 жовт. 2023 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/389-19#Text  (дата звернення: 20.02.2024). 

2. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану : Закон України від 24.03.2022 р. № 2145-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-20#Text  (дата звернення: 24.03.2024).

3. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану : Закон України від 12.05.2022 р. № 2247-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2247-20#Text (дата звернення: 24.03.2024).

4. Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення системи оформлення прав оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення та удосконалення законодавства щодо охорони земель : Закон України від 19.10.2022 р. № 2698-IX. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2698-20#Text  (дата звернення: 24.03.2024).

5. Заєць О.І., Сафонова К.В. Особливості правових форм набуття (реалізації) прав на землю у світлі повоєнних змін до земельного законодавства України. Часопис Київського університету права. 2022. № 1. С. 183–188.

6. Коваленко Т.О., Заєць О.І. Обмеження земельних прав громадян в умовах воєнного стану в Україні. Серія ПРАВО. Випуск 76: частина 2. Науковий вісник Ужгородського Національного Університету. 2023. С.16-23.

7. Білоголовий Ян. Чотири аспекти поновлення оренди землі. URL: https://blog.liga.net/user/ybilogolovyiy/article/48008  (дата звернення 20.03.2024).

8. Мірошниченко А.М., Мартин А.Г., Ріпенко А.І. Проблеми та перспективи безоплатної приватизації земель громадянами. Землеустрій, кадастр і моніторинг земель. 2012. № 3-4. С. 46–59. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Zemleustriy_2012_3-4_10  (дата звернення 20.03.2024).

9. Постанова Великої Палати Верховного Суду від 29 вересня 2020 року у справі № 688/2908/16-ц за позовом ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, ОСОБА_2, Шепетівської районної державної адміністрації Хмельницької області про визнання наказу про надання у користування земельної ділянки на умовах оренди протиправним та його скасування, визнання договору оренди землі недійсним і скасування рішення про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки. URL: https://reyestr.court.gov.ua/Review/92137264  (дата звернення 20.03.2024).

__________________________

Науковий керівник: Липницька Євгенія Олександрівна, кандидат юридичних наук, доцент кафедри інформаційного, господарського та  адміністративного права Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» ORCID: 0000-0003-4608-1734 



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота