ВИМОГИ ДО ФОРМУВАННЯ СУЧАСНОЇ СИСТЕМИ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВИМОГИ ДО ФОРМУВАННЯ СУЧАСНОЇ СИСТЕМИ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ

03.03.2014 16:15

[Секція 2. Менеджмент]

Автор: Меланчук Н.М., Намісняк І.О., Національний університет Державної податкової служби України


Постановка проблеми. Загальна ефективність системи фінансового менеджменту будь-якого економічного суб’єкта визначається її спроможністю ефективно функціонувати в нинішніх умовах зовнішнього економічного середовища. Відповідно, розглядаючи питання побудови ефективної системи фінансового менеджменту, слід, перш за все, виходити з особливостей сучасної економіки, провідною з яких є її нестабільність на світовому і національному рівнях. Одним із факторів означеного стану речей є подолання наслідків світової фінансова кризи, що підсилює загальний рівень нестабільності економічного середовища. Саме тому дане питання є досить актуальним, оскільки сучасна вітчизняна система фінансового менеджменту потребує вдосконалення та втілення завдань інноваційного характеру.

Аналіз досліджень і публікації. Проблемам фінансового менеджменту присвячені праці багатьох вітчизняних і зарубіжних учених, зокрема роботи Балабанової І.Т., Бланка І.А., Брігхема Є., Власова В.М., Дем’яненка М.Я., Дробозіної Л.А., Заруби О.Д., Карасик О.М., Ковальова В.В., Кірейцева Г.Г., Маліка М.Й., Стоянової Є.Ф. та інших. Однак як засвідчує огляд літературних джерел, існує ціла низка ще не розв’язаних проблем з теорії та практики фінансового менеджменту в діяльності підприємств, які ще недостатньо вивчені і вимагають більш поглибленого вивчення. 

Метою даного дослідження є вивчення проблемних питань трансформації системи фінансового менеджменту з урахуванням нових вимог, що визначають особливості функціонування сучасної економіки. 

Основні результати дослідження. Світовий досвід показує, що завдання фінансового менеджменту концентруються, в основному, на вирішенні проблем, пов’язаних з фінансовими ринками, сучасний рівень розвитку яких характеризується широким переліком фінансових активів та інструментів. Проте, пріоритетність завдань поступово зміщується з фінансових чинників розвитку економічних систем до не фінансових, які у найбільш загальному визначенні характеризуються як підвищення соціальної відповідальності бізнесу (поширення соціально орієнтованого інвестування, «зелених» інвестицій тощо), тобто відбувається  переосмислення ролі корпоративного управління [2].

При побудові системи фінансового менеджменту в умовах нестабільної економіки необхідно виходити з потреби створення моделі взаємодії системи бухгалтерського обліку із системою фінансового менеджменту компанії та внутрішньогосподарського перегляду способів оцінки об’єктів обліку, формування в обліковій системі значної деталізації аналітичної облікової інформації та забезпечення якості інформатизації системи фінансового менеджменту суб’єкта господарювання, зокрема, щодо висвітлення стану та результатів діяльності підприємства, ефективності управлінських рішень з використання фінансових та виробничих ресурсів, використання внутрішніх резервів та взагалі здійснення господарських процесів [1].

Варто також зазначити, що найбільш актуальними проблемами розвитку системи фінансового менеджменту в Україні є відсутність чіткого розмежування підходів до управління фінансами на підприємствах, відсутність єдиної методики визначення фінансового стану, короткострокова орієнтація системи фінансового менеджменту, відсутність достовірного обліку та звітності.

Враховуючи вищесказане, можна виокремити такі нові вимоги фінансового характеру до формування системи фінансового менеджменту:

- забезпечення довгострокового вектору розвитку фінансово-економічної діяльності підприємства;

- інвестування в інноваційну серу (в т.ч. в екологічну діяльність);

- підвищення вимог кредитоспроможності позичальника з метою мінімізації ризиків банкрутства.

До вимог не фінансового характеру відносять:

- узгодження фінансових цілей підприємства з соціально-екологічними вимогами;

- інноваційний характер розвитку суб’єктів господарювання;

- надання прозорості фінансової та не фінансової інформації (в т.ч. екологічного характеру з метою усунення асиметрії інформації) [3].

    Висновок.  Таким чином, ефективності фінансового менеджменту сучасної компанії можливо досягти через формування загальної «матриці» (теоретичних засад побудови системи фінансового менеджменту, які слід розробляти, виходячи з потреб бізнесу), врахування впливу нестабільної економіки та забезпечення взаємодії систем бухгалтерського обліку та фінансового менеджменту суб’єкта господарювання. Сучасне ринкове середовище висуває нові вимоги до управління підприємством, зокрема трансформації системи фінансового менеджменту, яка за усіма її складовими (управління капіталом, інвестиціями, грошовим потоком та в цілому вартістю підприємства) має бути орієнтована не лише на суто економічні завдання.




Література:

1. Кузнецова С.А. Побудова ефективної системи фінансового менеджменту в нестабільній економіці : теорія та методологія [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://archive.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/ao/2011_1/5.pdf;

2. Фіщук Н.Ю., Голишевська А.А. Фінансовий менеджмент як невід’ємний елемент управлінського інструментаря Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://archive.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/ekpr/2011_47/statti/32.pdf;

3. Шишова Ю.Г. Трансформація системи фінансового менеджменту на підприємстві: нові завдання та вимоги [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://archive.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/ekpr/2012_68/statti/34.pdf.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота