МАШИНОБУДУВАННЯ, ЯК ОДНЕ ІЗ ГОЛОВНИХ СКЛАДОВИХ СТАБІЛЬНОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МАШИНОБУДУВАННЯ, ЯК ОДНЕ ІЗ ГОЛОВНИХ СКЛАДОВИХ СТАБІЛЬНОГО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ

05.03.2014 19:17

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Храброва Олена Вікторівна, аспірант кафедри «Маркетинг» Донецького державного університету управління


Економіка складається з цілого ряду галузей, тісно взаємопов'язаних між собою. Від розвитку промисловості залежить стан всієї економіки. Промисловість забезпечує майже 50% загального випуску продукції, більше третини обсягу валового внутрішнього продукту. Вона найважливіша структурна ланка господарського комплексу України. На промисловість припадає 1/3 основних фондів, понад 35% населення, зайнятого в народному господарстві.

Метою даної роботи є дослідження розвитку машинобудування в Україні.

Для України як для країни, яка трансформує національну економіку і неволодіє достатніми обсягами капіталів, актуальним є завдання пошуку шляхів концентрації внутрішніх промислових і фінансових ресурсів. З моменту розпаду СРСР і початку проведення ринкових перетворень в Україні виділяються три етапи формування інституційної структури промисловості, пов'язані з інтеграційними стратегіями підприємств.

I етап (1992 р. - 1997 р.) - утворення промислово -фінансових груп ( ПФГ ) , юридичну основу яких визначив Закон України « Про промислово - фінансові групи» . З моменту прийняття цього Закону ПФГ стають легальним засобом концентрації капіталу та забезпечення контролю за ринками.

II етап (1998 р. - 2001 р. ) - інтенсивне формування різних інтегрованих корпоративних структур , особливо холдингів . Процес створення холдингів в Україні регулюється кількома законодавчими та іншими нормативними актами.

III етап ( з 2002 р. по теперішній час) - на ряду з ПФГ і холдингами в різних регіонах України починають створюватися кластерні структури . Інтеграційні процеси починають зміщуватися на регіональний рівень. Процес формування інноваційних кластерів , а саме на інновації робиться акцент при створенні кластерів , визначено Постановою Президії НАН України «Про формування та функціонуванні інноваційних кластерів в Україні .

Подальший розвиток вже існуючих і формування нових інтеграційних утворень у різних галузях економіки нашої країни залишається в даний час достатньо актуальним, так як такі структурні утворення виступають основною рушійною силою підвищення конкурентоспроможності національної економіки в майбутньому.

Головною складовою економіки України історично є машинобудування: темпи його зростання завжди випереджали темпи зростання промислового виробництва країни в цілому. Причина полягає у високому попиті на продукцію українського машинобудування не тільки на внутрішньому, а й на зовнішньому ринку, переважно в країнах СНД. Частка експорту складає 50% випущеної машинобудівної продукції. Для збереження існуючого машинобудівного потенціалу України і прориву на світові ринки вітчизняної наукоємної продукції (авіація, космос, засоби комунікацій, озброєння тощо), а також для здійснення великих проектів з модернізації виробництва і освоєння імпортозамінної продукції (транспортне та енергетичне машинобудування) створення промислово-фінансових груп в машинобудівному комплексі стало дуже своєчасним. 

Саме в рамках ПФГ будуть знайдені рішення найактуальніших для українських машинобудівних підприємств проблеми: залучення інвестицій, платоспроможність, виробництво конкурентоспроможної продукції, зниження ризиків та ін. У цих структурах подолані симптоми недовіри господарюючих суб'єктів (фінансово-кредитних інститутів, промислових і торгових підприємств) один до одного, мотивовані довгострокові та перспективні шляхи співпраці.




Література:

1. Доповідь про людський розвиток ПРООН 2013 р. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.undp.org.ua/ua/media/1-undp-news/1557-ukraine-ranks-78th-among-186-countries-says-2013-human-development-report 

2. Главной составляющей экономики Украины является машиностроение [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.mashcon.ru/article/62-glavnoy-sostavlyayuschey-ekonomiki-ukrainy-yavlyaetsya-mashinostroenie.html

3. Экономическая ситуация в Украине [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.metalika.ua/articles/ekonomicheskaya-situatsiya-v-ukraine-v-proektsii-na-rynok-metalla-30072013.html

4. Интеграция в машиностроительный комплекс Украины [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.mashcon.ru/article/87-integracionnye-obrazovaniya-v-mashinostroitelnom-komplekse-ukrainy.html



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота