ЕВОЛЮЦІЙНИЙ ПІДХІД ДО ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ ВИЗНАЧЕНОСТІ ЦІНИ ЯК ОБ’ЄКТУ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЕВОЛЮЦІЙНИЙ ПІДХІД ДО ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ ВИЗНАЧЕНОСТІ ЦІНИ ЯК ОБ’ЄКТУ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ

30.04.2014 23:19

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Лащак Віктор Васильович, кандидат економічних наук, доцент кафедри «Фінансів» Буковинського університету, м. Чернівці


Економічна наука стоїть перед нагальною необхідністю розробки механізму органічного поєднання мікрорівневих та макрорівневих засобів впливу на ціни, з'ясування напрямів узгодженої ефективної дії регуляторних заходів орієнтованих на економічне зростання й стабільність цін, виявлення ефективних каналів впливу на упередження цінових шоків адаптованого до еволюційних змін економічних відносин.

Науково-економічна література виділяє 4 основні функції ціни: облікова, стимулююча, розподільча (перерозподільча) і функція зрівноваження попиту та пропозиції які найшли відображення в таких науковців як Пінішко В.С., Мединська Т.В. [1], Литвиненко Я.В. [2], Артус М.М. [3], Шкварчук Л.О. [4], В.П. Дьяченко [5]. Незважаючи на достатньо повне дослідження сутності, методів формування та функціональних характеристик ціни у розрізі ряду економічних теорій, питання вибору дієвих методів, форм та інструментів державного впливу на процеси ціноутворення досі залишаються дискусійними. Ціна залишається грошовим виразом закладених у товарі виробничих витрат та прибутку в будь-якій економічній системі, її функціональний механізм підлягає також переосмисленню з точки зору еволюційних та трансформаційних змін.

Деякі економісти виділяють поряд з вище перерахованими функціями ще й функцію раціонального розміщення виробництва. Яка на їх думку, за допомогою механізму цін сприяє перетіканню капіталу в ті сектори та окремі галузі, де є висока норма прибутку. У роботах Т. Макаровської, А. Павленко, І. Салімжанова [6, с. 304; 7, с. 332; 8, с. 26] розглянута функція ціни як засобу раціонального розміщення виробництва, що в умовах ринкових стосунків виявляється найбільш важливою з точки зору оптимізації виробництва та отримання максимального прибутку. Зміст даної функції полягає в тому, що за допомогою механізму цін для отримання вищої прибутковості здійснюється «перелив» капіталів з одного сектора економіки в інший і усередині окремих секторів – туди, де норма прибутку вища. Ми вважаємо що поняття цієї функції варто розширити в плані переливання капіталів між державами та континентами, більшість фірм сьогодні будують свої заводи в державах з дешевою робочою силою, та поближче до запасів ресурсів таким прикладом може бути Китай, Індія та інші держави з дешевим ринком праці. Ця функція ціни в якісь мірі перегукується із стимулюючою функцією і повинна отримувати усе більший розвиток в ринковій системі. Д. Шевчук, окрім вище названих функцій, вказує на наявність інформаційної функції ціни, що полягає в тому, що ціна виступає як основний носій інформації і для виробників (продавців), і для споживачів (покупців) [9,с. 24]. Дані про ціни і їх зміни є сигналом до дії або  бездіяльності суб'єктів ринкової економіки – підприємств, населення. В. Пінішко виділяє найбільшу кількість функцій ціни, додаючи управляючу та соціальну функції. Соціальна функція ціни торкається інтересів соціуму, автор, вважає що всі ціни виконують соціальну функцію[10, с. 488]. 

На нашу думку варто ввести таке поняття як еволюційна функція ціни, суть якої полягає в аналізі ціни через призму еволюційних змін в суспільстві як в напрямку технічного прогресу так і інтелектуальних трансформаціях суспільства, під дією цієї функції змінюються пріоритети, цінності, грошові еквіваленти, якісні підходи до оцінки товарів і т.д. Відповідно і важелі впливу держави та об’єкти впливу трансформуються, так сьогодні існує певний перелік регульованих товарів робіт та послуг із зміною часу він може бути розширений або навпаки звужений так в майбутньому може будуть фіксовані ціни на певні стандартні програмні продукти чи технічні засоби. Дана функція впливає та змінює і сутнісний механізм інших функцій.

Кожна функція ціни як відносно самостійна форма несе в собі певне соціально-економічне навантаження, виражаючи питому вагу соціальних чи економічних пріоритетів. Співвідношення соціальної чи економічної домінанти, представленої у функціях ціни, залежить від того, який саме різновид цін розглядається у кожному конкретному випадку. Функції ціни, діють не ізольовано, а взаємопов’язано, але в той же час мають об'єктивно суперечливий характер, саме можливість виконання ціною не однієї, а декількох економічних функцій, навіть суперечливих, але діалектично пов'язаних між собою, вміщена в економічній сутності ціни. 




Література:

1. Пінішко В.С., Мединська Т.В. Ціни і ціноутворення : навч.-метод. посіб. / В.С.Пінішко, Т.В. Мединська – Львів, 2009. – 56 с.

2. Литвиненко Я.В. Сучасна політика ціноутворення : навч. посіб. /Я.В. Литвиненко – К. : Вид. центр МАУП, 2010. – 212 с.

3. Артус М.М. Формування механізму ціноутворення в умовах ринкової економіки / М.М. Артус – Тернопіль, 2010. – 54 с.

4. Шкварчук Л.О. Ціноутворення : підручник / Л.О. Шкварчук – К.:Кондор. – 2008. – 460с.

5. Научные основы планового ценообразования: теория и методология /Под ред. В.П.Дьяченко.— М.: Наука, 1968.— 328 с. 

6. Макаровська, Т. П. Економіка підприємства: навч. посіб. Для студ. вищ. навч. закл [текст] / Т. П. Макаровська, Н. М. Бондар. – К.: МАУП, 2003.–304 с.

7. Павленко, А. Ф. Маркетингова політика ціноутворення: монографія [Текст] / А.Ф. Павленко, В.Л. Корінєв. – К.: КНЕУ,2004. – 332 с.

8. Салимжанов, И. К. Ценообразование: учебник [текст] /И. К. Салимжанов. – М. : КНОРУС, 2007. – 304 с.

9. Шевчук, Д. А. Ценообразование: учеб. пособие [текст] / Шевчук Денис Александрович. – М.: ГроссМедиа: РОСБУХ, 2008. – 240 с.

10. Пінішко, В. С. Ціни і ціноутворення [Текст] : навчальний посібник / В. С. Пінішко – Львів : Інтелект-Захід, 2006. – 488 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота