ПРИЧИНИ КОРУПЦІЙНОЇ ЗЛОЧИННОСТІ В СФЕРІ СПОРТУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРИЧИНИ КОРУПЦІЙНОЇ ЗЛОЧИННОСТІ В СФЕРІ СПОРТУ

01.05.2014 00:19

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Шевченко Олександр Сергійович, аспірант, ФСП, НТУУ ”Київський політехнічний інститут”


Проблема боротьби з корупцією традиційно залишається однією з найбільш обговорюваних як вченими, так і практиками. На неї звертають увагу керівники провідних держав світу на глобальних самітах. Тим часом закордонні експерти відзначають , що показники рівня корупції в Україні за останній рік значно погіршилися, незважаючи на програми, оголошені Президентом. Так, виступаючи на засіданні Ради з протидії корупції , Глава держави заявив: «Корупція - це глобальне зло , а не чисто українська болячка , в якій ми традиційно собі дорікаємо і говоримо, що вона лікується дуже важко, якщо взагалі виліковна ... Боротьба з корупцією  це клопітка , щоденна робота ... Діяти необхідно не тільки на державному рівні , а й на регіональному та муніципальному рівнях...Події останніх кількох місяців показали, що стан справ в області корупції та загальна криміногенна обстановка в муніципалітетах дуже непроста. Тому свідчення - кілька резонансних справ , які на даний момент розслідуються » .

Для організації роботи з виявлення корупційних злочинів в Україні функціонує ряд громадських організацій.  Проте , як показує життя , в результаті цієї діяльності корупційних злочинів у країні менше не стає. При цьому якщо в деяких сферах суспільства корупційні діяння активно розкривають і розголошують, то в окремих областях корупція продовжує залишатися латентною, наприклад в спорті. За офіційною статистикою злочинів, за корупцію в сфері спорту, за останні десять років, було зафіксовано всього три справи. Хоча, за даними деяких емпіричних досліджень, їх відбувалося набагато більше.

Найбільш відомими стають, як правило, корупційні злочини в ігрових видах спорту: футболі , хокеї , баскетболі у зв'язку з їх більшою популярністю. Але це не означає , що в менш популярних видах не звершується грошових махінацій. До найпоширеніших проявів корупції в спорті ми відносимо наступні.

1 . Підкуп старших або головних тренерів в цілях включення в основний склад команди того чи іншого спортсмена, нерідко не найсильнішого або талановитого. Підкуп керівників команд поширений практично у всіх видах спорту. Відомі випадки, коли вони систематично отримували незаконні винагороди від різних угруповань, діаспор , спільнот за просування «потрібних » людей , в той час як дійсно обдаровані спортсмени залишалися непоміченими.

2 . Несправедливий розподіл між спортсменами рейтингових змагань для їх відбору в основний склад національних збірних команд. Керуючись особистою зацікавленістю в просуванні визначених спортсменів (не завжди найбільш гідних і підготовлених ) на всеукраїнські чи міжнародні змагання, їх тренер вступає в змову з чиновниками спортивних шкіл, спорткомітетів , федерацій. внаслідок цього рейтингові турніри розподіляються несправедливо. В результаті слабкий спортсмен набирає високий рейтинг, що дає йому право виступати в міжнародних змаганнях ( чемпіонаті Світу , Олімпійських іграх), на підготовку до яких виділяються солідні кошти,а сильний спортсмен так і не може реалізувати свої здібності.

3 . Підкуп суддів і несправедливе суддівство змагань. У деяких видах спорту підсумок змагань визначається суб'єктивною оцінкою суддів виконаної спортсменом програми. Відповідно, завжди залишається ймовірність змови суддів з людьми , зацікавленими в перемозі одного зі спортсменів, при якому всі спірні ситуації трактуються на користь цього учасника.

4 . Договірні матчі. Сараєв В.В. описує  деякі варіанти взаємовигідної змови між спортсменами (турнірна, матеріальна зацікавленість в перемозі, букмекери) . Крім того , бувають випадки суміщення турнірної і матеріальної зацікавленості учасників змагання. Наприклад , в поєдинках за звання майстра спорту України, коли спортсмен, що має цей статус, віддає перемогу у фіналі учаснику, його не має . В результаті переможцю присвоюється звання, а учасник, який посів друге місце , навіть не виходячи на килим або ринг , в якості винагороди отримує винагороду.

Змова у змаганнях буває вигідною не лише спортсменам, але і їх наставникам, для підвищення свого тренерського статусу.

Всі розглянуті нами варіанти порушень у спорті ще раз підтверджують, що поки впоратися з проблемою корупції у цій сфері вдається не завжди: немає ні налагоджених механізмів виявлення цих фактів , ні практики реагування на них. І якщо на міжнародному рівні приймаються спроби притягнути до відповідальності викритих корупційних функціонерів, то на національному, а тим більше регіональному рівні в Україні практично ніяких дій у цьому напрямі поки не звершується. 




Література:

1. Білецький, В.В. Кримінологічна характеристика та попередження злочинності серед спортсменів: дис. ... Канд. юрид. наук: 12.00.08 / В.В. Білецький. - Омськ , 1996 . - 191 с.

2. Мейтін, А.А. Кримінологічна характеристика злочинів , скоєних футбольними вболівальниками , та їх попередження : дис. ... Канд. юрид. наук: 12.00.08 / А.А. Мейтін . - Ростов -на- Дону , 2004 . - 244 с.

3. Спірев, М.В. Детермінація злочинності в середовищі спортсменів / М.В. Спірея / / Спорт : економика , право , управління. - 2006 . - № 2.

4. Сараєв, В.В. Питання боротьби зі «спортивним хуліганством. - «Спорт: економіка, право, управління»., 2011, N 1 Доступ з довід, - правової системи «Консультант плюс».



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота