ЗАСТОСУВАННЯ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ДАКТИЛОСКОПІЇ ПРИ ВИЯВЛЕННІ ТА ПРОВАДЖЕННІ ПО КРИМІНАЛЬНИМ ПРАВОПОРУШЕННЯМ У СФЕРІ МИТНОЇ СПРАВИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЗАСТОСУВАННЯ КРИМІНАЛІСТИЧНОЇ ДАКТИЛОСКОПІЇ ПРИ ВИЯВЛЕННІ ТА ПРОВАДЖЕННІ ПО КРИМІНАЛЬНИМ ПРАВОПОРУШЕННЯМ У СФЕРІ МИТНОЇ СПРАВИ

13.05.2014 12:41

[Секція 4. Кримінальне право. Кримінальне процесуальне право. Криміналістика. Кримінологія. Кримінально-виконавче право. Судоустрій. Правоохоронні органи, прокуратура та адвокатура]

Автор: Правоторова Ірина Василівна, курсант юридичного факультету Академії митної служби України, м. Дніпропетровськ


При вчиненні будь-якого злочину на місці події залишаються різноманітні сліди. У криміналістиці поняття «слід» означає всілякі зміни в обстановці або зовнішньому вигляді предметів, що виникають у результаті дій злочинця. Це можуть бути наслідки пожежі, вибуху, або взлому, появу, зникнення предметів обстановки, плями крові, виділення людського організму та ін..

При розслідуванні злочинів виявлення і дослідження слідів завжди займали центральне місце, оскільки останні були і є основним джерелом доказової інформації. Розкриття злочину, успіх розслідування багато в чому залежать від того, наскільки повно вдалося виявити, закріпити, дослідити й ефективно використати сліди, що відображають різні обставини вчиненого злочину.

Вивченням видів слідів, засобів і методів виявлення, фіксації, вилучення і дослідження їх у цілях розкриття і запобігання злочинів займається спеціальна галузь криміналістичної техніки – трасологія (вчення про сліди).

Дактилоскопія – розділ трасології, що вивчає будову і властивості папілярних візерунків для ідентифікації особи у процесі розкриття злочинів.

Дактилоскопія – найдавніша з усіх наявних на сьогоднішній день експертиз. Її поважний вік вже давно перевалив столітній рубіж. Але, незважаючи на це, основні принципи вилучення «пальчиків» з місця вчинення злочину залишилися все ті ж.

Сліди рук людини за своїм криміналістичним значенням займають перше місце в групі слідів-відображень, пояснюється це не тільки частотою їх виявлення на місці події, але і тим, що з їх допомогою вдається більш коротким шляхом прийти до розшуку, встановлення і викриття злочинця. Після впровадження державної автоматизованої дактилоскопічної унверсальної пошукової системи (далі – АДУПС) "Калина" в підрозділи органів внутрішніх справ, ефективність розкриття і розслідування злочинів підвищилася. Однак для поліпшення результату встановлення особистості осіб, необхідно удосконалити цю систему. 

Першим кроком для її удосконалення стане насамперед максимальне використання зарубіжного досвіду із питань розробки, супроводу та модернізації таких систем.

Наступним кроком для удосконалення автоматизованої дактилоскопічної універсальної пошукової системи може стати прийняття закону «Про ідентифікацію людини шляхом дактилоскопії». Впровадження даного закону в життя може не тільки наповнити базу даних «добровільними» дактилокартами, але і налагодити більш-менш стосунки між населенням і правоохоронними органами.

При розслідуванні злочинів у сфері митної справи, особливо таких, як контрабанда, дактилоскопічна експертиза має дуже велике значення, оскільки вона дає можливість дізнатися: чи є на вилучених у підозрюваного предметах сліди рук, ким вони залишені – підозрюваним або іншою особою.

Література:

1. Митний кодекс України, від 13.03.2012 № 4495-VI;

2. Кримінальний кодекс України, від 05.04.2001 № 2341-III;

3. Кримінальний процесуальний кодекс України, від 13.04.2012 № 4651-VI.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота