ПРОБЛЕМА УЧАСТІ СУБ’ЄКТІВ ФЕДЕРАЦІЇ В МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИНАХ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРОБЛЕМА УЧАСТІ СУБ’ЄКТІВ ФЕДЕРАЦІЇ В МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИНАХ

13.05.2014 15:03

[Секція 1. Теорія та історія держави і права. Філософія права. Історія політичних і правових вчень]

Автор: Марусяк Олександр Васильович, асистент кафедри філософії і права Буковинського державного фінансово-економічного університету


В загальній теорії держави і права правова позиція щодо того, чи виступає федерація на міжнародній арені як єдина держава є очевидною та  безспірною. Однак, у певних випадках суб’єкти федерації все-таки можуть вступати в окремі міжнародно-правові відносини, що часто породжує проблеми в правовому регулюванні цього питання.    

Взагалі, в будь-якій федеративній державі питання зовнішніх відносин належить до виключної компетенції федерації, тому відповідно кожна така держава на власний розсуд самостійно заборонятиме або дозволятиме власним суб’єктам брати участь у міжнародно-правових відносинах та здійснюватиме правове регулювання цього питання, оскільки норми міжнародного права з одного боку не регулюють відносини між суб’єктами федерації, оскільки не існує норм, які безпосередньо зараховують членів федерації до суб’єктів міжнародного права, а з іншого боку не забороняють суб’єктам федерації брати участь в міжнародних відносинах і приймати на себе міжнародно-правові зобов’язання [2, с.79-80]. 

Наприклад, згідно з ст.ст. 54-56 Конституції Швейцарії питання закордонних справ належать до відання Союзу, однак кантони можуть брати участь у міжнародних відносинах через посередництво Союзу та у підготовці зовнішньополітичних рішень, які зачіпають їхню компетенцію чи інтереси, і навіть можуть брати участь в міжнародних переговорах та укладати договори з іноземними державами. Договори, укладені кантонами, не можуть суперечити праву та інтересам Союзу, чи правам інших кантонів [3]. 

З іншого боку в історії були випадки, коли міжнародне представництво суб’єкта федерації було абсолютно фіктивним. Зокрема, у квітні 1945 р. за наполяганням Й.В. Сталіна Україна та Білорусія були включені разом з СРСР до складу 47 країн — засновниць ООН. Головним мотивом Сталіна, як правило, вважають його прагнення отримати додаткові голоси в ООН (спочатку він вимагав надати право голосу кожній із 16 радянських республік). Згідно з радянськими джерелами, УРСР до 1950 р. стала також членом 20 міжнародних організацій і самостійно уклала 65 угод. Проте в ООН, як і в інших організаціях, Україна ніколи не відхилялася від позицій, які займав СРСР. Коли у 1947 р. Великобританія звернулася до Радянської України з пропозицією встановити прямі дипломатичні стосунки, вона так і не отримала відповіді (подібно, як і на пропозицію Судану 23 січня 1956 р.). Західні вчені дійшли висновку, що функції українського міністерства закордонних справ є чисто «церемоніальні, декоративні та символічні» [1, с. 423-424]. 

Отже, будь-яка федеративна держава на власний розсуд буде врегульовувати питання участі у міжнародних відносинах суб’єктів федерації. Подібний підхід до правового врегулювання федеративних відносин ще раз ґрунтовно підкреслює пріоритет федерації над суб’єктами федерації в питанні міжнародних відносин та чітко вирішує проблему суверенітету в федеративній державі виключно на користь федерації. 




Література:

1. Субтельний О.М. Україна: історія/ Пер. з англ. Шевчука Ю.І.; Вст. ст. Кульчицького С.В. — К.: Либідь, 1991. — 512 с.: іл.

2. Федерализм в России и в мире: Учебное пособие / Под ред. Хакимова Р.С., Железнова Б.Л. — Казань, 2004. — 168 с.  

3. Federal Constitution of the Swiss Confederation (1999) // [Електронний ресурс]. — Режим доступу: http://confinder.richmond.edu/



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота