ПОРЯДОК ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ ОБ’ЄДНАНЬ ПІДПРИЄМСТВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПОРЯДОК ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ ОБ’ЄДНАНЬ ПІДПРИЄМСТВ

25.06.2014 14:42

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Гурська Олена Миколаївна, асистент кафедри обліку та аналізу, Національний університет «Львівська політехніка»


Складання консолідованих звітів в Україні є обов’язковим для господарських суб’єктів, що мають дочірні підприємства.

Критерії необхідності представлення консолідованої фінансової звітності материнським підприємством групи є:

-   наявність контролю над дочірнім підприємством;

- економічна сумісність, яка передбачає, що діяльність дочірнього підприємства пов’язана або подібна з діяльністю головної компанії. Так, наприклад, підприємство-виробник і банк не задовольняють вимогу сумісності, а тому їх звіти не підлягають консолідації.

ПБО 20 встановлює, що фінансова звітність материнського підприємства та його дочірніх підприємств, використовувана при складанні консолідованої фінансової звітності, складається за той же звітний період і на ту саму дату балансу. Такий самий порядок встановлений і МСФЗ. 

Параграф 15 МСФЗ 27 визначає, що зведена фінансова звітність материнської та дочірніх компаній складається шляхом порядкового додавання аналогічних статей активів, зобов'язань, капіталу, доходів і витрат, проте балансова вартість інвестицій материнської компанії у дочірню компанію і частина капіталу дочірньої компанії, яка належить материнській компанії, виключаються. Крім того, підлягають виключенню залишки за розрахунками всередині групи, операції всередині групи і нереалізований прибуток від таких операцій.

На рис. 1 наведемо запропонований нами узагальнений процес формування узагальнення облікової інформації діяльності об’єднання підприємств залежно від виду звітності, яку складає група.

 

Рис. 1. Узагальнений процес складання фінансової звітності об’єднаннями підприємств [розроблено автором]




При складанні фінансової звітності об’єднання підприємств зобов’язані дотримуватись визначених принципів формування. Це обумовлюється тим, що згідно Міжнародних стандартів фінансова звітність повинна відповідати певним вимогам. Такий принцип застосовувався при складанні зведеної звітності постійно, оскільки необхідно виключити подвійний рахунок і відобразити реальний баланс консолідованої компанії.

Цей самий порядок передбачено пунктом 11 ПБО 20, тобто при складанні консолідованої фінансової звітності за національним обліковим стандартом можуть не наводитися статті (рядки) форм фінансової звітності, по яких у групи підприємств немає показників (крім випадків, якщо такі показники були у попередньому звітному році), і підлягають виключенню.

Загалом ці вимоги до розкриття статей фінансової звітності визначені і параграфом 32 МСФЗ 27. Проте міжнародним стандартом передбачено розкриття у примітках опису методу, використаного для обліку дочірніми компаніями, що важливо для дотримання і порівняння отриманих даних та основних принципів складання фінансової звітності. Такої вимоги ПБО 20 не містить. Крім того, параграф 29 МСФЗ 27 визначає, що інвестиції у дочірню компанію, які відображаються в обліку материнської компанії, враховуються або за методом участі (згідно зі стандартом 28), або за фактичною собівартістю чи з урахуванням переоцінки відповідно до облікової політики для довгострокових інвестицій (стандарт 25).

Наостанку слід сказати, що ПБО 20 порівняно з іншими національними обліковими стандартами максимально наближене до міжнародних стандартів фінансової звітності, зокрема до МСФЗ 27, внаслідок чого його використання не повинно викликати запитань.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота