АНАЛІЗ СВІТОВИХ ТЕНДЕНЦІЙ ПОРУШЕННЯ СПРАВ ПРО БАНКРУТСТВО (ЗА РЕГІОНАМИ) - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

АНАЛІЗ СВІТОВИХ ТЕНДЕНЦІЙ ПОРУШЕННЯ СПРАВ ПРО БАНКРУТСТВО (ЗА РЕГІОНАМИ)

09.10.2014 12:00

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Кабай Вікторія Олегівна, аспірант кафедри міжнародного обліку і аудиту Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана м. Київ


Світова практика показує, що банкрутство – встановлений судом факт неспроможності суб’єкта підприємницької діяльності виконати свої грошові зобов’язання не інакше, як через застосування ліквідаційної процедури. Головними завданнями при цьому залишаються задоволення вимог кредиторів та максимальне відновлення платоспроможності боржника [1, с. 184]. 

Було здійснено аналіз статистичних показників, щодо порушення справ про банкрутство (за територіальним поділом) в країнах, за регіонами світу, протягом 2011-2012 років (табл. 1). 

Таблиця 1

Показники порушення справ про банкрутство в країнах, за регіонами світу, протягом 2011-2012 років [2, 3, 4]




У результаті проведеного аналізу, показників порушення справ про банкрутство в країнах, за регіонами світу, протягом 2011-2012 років, нами було виявлено, що у Азіатсько-Тихоокеанському регіоні зберігається тенденція до збільшення кількості порушених справ про банкрутство. Загалом це можна пояснити наслідками другого етапу світової фінансової кризи, а саме: зниженням темпів росту країн регіону, що розвиваються; ослабленням в розвинутих країнах регіону попиту на продукцію, що експортується з країн регіону; підвищенням вартості капіталу; посиленням нерівності між країнами регіону та всередині цих країн; інфляцією (неможливістю збереження стабільності цін, через ціни сировинних товарів на світовому ринку); введення режимів, що повністю або частково обмежують торгівлю. Крім того, багато країн регіону значно постраждали, внаслідок стихійних лих, що лише підсилило фінансові та економічні негаразди і призвело до підвищення кількості справ про неплатоспроможність.

Країни Європейського союзу також мають тенденцію до збільшення кількості порушених справ про банкрутство. Основними причинами цього є те, що: в багатьох країнах Європейського союзу реальний валовий внутрішній продукт нижче того, який існував до початку світової кризи 2008 року; спостерігається недостатнє і неефективне регулювання фінансового сектору в передових економіках регіону; наявна тотальна фінансова залежність від зовнішнього капіталу для фінансування розвитку в країнах з перехідною економікою та нових країнах-членах Європейського союзу. 

Протягом періоду, що аналізувався, в країнах Північної Америки зафіксовано скорочення кількості порушених справ про банкрутство. Це викликано зовнішніми чинниками (сприятливими цінами на сировинні товари та заходами стимулюючої антикризової макроекономічної політики) і також послаблення впливу першої хвилі світової фінансово-економічної кризи. 

Також було проаналізовано тенденцію порушення справ про банкрутство в Україні протягом 2011-2012 років і виявлено скорочення їх кількості. Однак, це пояснюється не покращенням фінансово-економічного стану чи організаційної політики провадження процедур банкрутства та санації, а впровадженням змін до нормативно-правової бази та самого механізму проведення процедури банкрутства та санації.

Отже, протягом аналізованого періоду, для показника порушення справ про банкрутство характерне зростання в країнах Європейського Союзу та Азіатсько-Тихоокеанського регіону, що свідчить про необхідність пошуку принципово нових шляхів виходу з фінансово-економічної кризи. Скорочення кількості порушених справ про банкрутство у країнах Північної Америки прогнозовано – тимчасове, що підтверджує важливість раціонального антикризового управління.

Нестійка фінансова стабільність вимагає розширеного і поглибленого спостереження за станом діяльності підприємств. Метою будь-якої державної політики є забезпечення стійкості економічної системи, а отже і її складових (підприємств та організацій). Це свідчить про актуальність всіх питань, прямо чи опосередковано, пов’язаних з удосконаленням міжнародних інститутів банкрутства в цілому та механізму фінансового оздоровлення зокрема. Саме розвиток реабілітаційних процедур дозволить втриматися на плаву і продовжувати своє функціонування підприємствам, що потрапили під вплив світової фінансової кризи.




Література:

1. Волконський Є. В. Актуальні питання банкрутства за законодавством України в умовах розбудови правової держави / Є. В. Волконський // Наше право. – 2013. –  №7. – С. 184-188.

2. www.tradingeconomics.com

3. www.bankrotstvovrf.ru

4. www.ansa.it

5. www.zib.com.ua



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота