ШЛЯХИ УДОСКОНАЛЕННЯ ОБЛІКУ РОЗРАХУНКІВ З ПОСТАЧАЛЬНИКАМИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ШЛЯХИ УДОСКОНАЛЕННЯ ОБЛІКУ РОЗРАХУНКІВ З ПОСТАЧАЛЬНИКАМИ

11.10.2014 13:37

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Сухомлин Валерія Ігорівна, студентка Одеського національного економічного університету


В Україні, у сучасних нестабільних умовах, збільшується ризик невчасної оплати рахунків або взагалі їх несплати, що спричинює появу простроченої кредиторської і дебіторської заборгованості. Головна мета управлінського персоналу слідкувати за існуючими зобов’язаннями та тримати їх в рамках допустимих значень. Тому що несвоєчасне погашення заборгованості призводить до виникнення штрафів, неустойок, створює підприємству імідж сумнівного партнера.

Актуальність даної теми полягає у тому, що облік розрахунків з постачальниками завжди був однією із найважливіших ділянок бухгалтерської роботи, оскільки від правильно організованої системи розрахунків з контрагентами залежить матеріальне забезпечення виробництва на підприємстві.

Цим питанням займалися і обґрунтовували у своїх роботах такі вітчизняні науковці як Ф.Ф. Бутинець, В.В. Жуковська, О. С. Кравченко, Г.В. Власюк та інші. Але можна зазначити, що проблема обліку розрахунків з постачальниками потребує подальших досліджень та напрацювань.

Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про зобов'язання та її розкриття у фінансовій звітності визначається П(С)БО 11 [1]. Відповідно нього, «зобов’язання» - це заборгованість підприємства, яка внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, приведе до зменшення ресурсів підприємства, втілюючи в собі економічні вигоди. 

До основних завдань обліку зобов'язань відносять повне, правдиве, правильне документальне оформлення, а головне своєчасне відображення на рахунках синтетичного і аналітичного обліку господарських операцій з виникнення та погашення кредиторської заборгованості, не допускаючи прострочок у платежах й уникаючи штрафних санкцій [2;3,с. 315].

Для удосконалення організації обліку розрахунків з постачальниками пропонуємо наступні поради:

1.Правильно вибирати на початку договірного процесу постачальника, ознайомитись зі всіма умовами договору, забезпечити його вчасне виконання.

2.Проводити аналіз складу та структури кредиторської заборгованості, постійно контролювати розмір, строки погашення, щоб своєчасно виявляти прострочення.

3.Слідкувати за співвідношеннями дебіторської і кредиторської заборгованості, щоб не створити загрозу фінансовій стійкості підприємства, бо перевищення кредиторської заборгованості над дебіторською може призвести до його неплатоспроможності.

4.Удосконалити класифікацію поточних боргів підприємства. Наприклад, розподіляти заборгованість з терміном погашення до трьох місяців, від трьох до шести місяців та більше шести місяців.

5.Ввести документ «Реєстр кредиторів», в якому буде детально представлена інформація по кожному кредитору, наприклад, строки оплати, кінцеве сальдо по кожному рахунку, що дозволить більш ефективно планувати розрахунки  з ними.

Впровадження вищезазначених пропозицій буде сприяти вдосконаленню організації розрахунків з постачальниками на підприємствах. Це, у свою чергу, дасть можливість краще контролювати кредиторську заборгованість та погашати її в установлені строки. При такій ефективній системі управління, залучені кошти будуть виступати для підприємства додатковим та відносно дешевим джерелом його фінансування.




Література:

1. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 11 «Зобов’язання», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2000 № 85/4306,зі змінами та доповненнями від 08.02.2014 [Електронний ресурс]. -  Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1054-03

2. Хмелевська А.В. - Організація обліку [Електронний ресурс]. -  Режим доступу: http://lubbook.net/book_599_glava_5_Tema_5.%C2%A0Organ%D1%96za%D1%81%D1%96ja.html

3. Бухгалтерський фінансовий облік: підручник для студентів спеціальності "Облік і аудит" вищих навчальних закладів [Ф.Ф. Бутинець та ін.]; під заг. ред. Ф.Ф. Бутинця. - 8-ме вид., доп. і перероб. -Житомир: ПП "Рута", 2009. - 912 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота