МАРКЕТИНГОВІ РИЗИКИ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МАРКЕТИНГОВІ РИЗИКИ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА

15.10.2014 12:18

[Секція 3. Маркетинг]

Автор: Безкоровайна Яна Анатоліївна, студент, Вінницький торговельно-економічний інститут КНТЕУ


Про підвищення ризикованості підприємництва у ХХІ ст. свідчить нове визначення маркетингу, яке запропонувала Американська асоціація маркетингу. Якщо попередня версія мала такий вигляд: «Маркетинг — це процес планування і втілення задуму щодо ціноутворення, просування і реалізації ідей, товарів і послуг шляхом обміну, який задовольняє цілі окремих осіб та організацій» [1, с. 1], то остання вже має такий: «Маркетинг — це функція організації, яка включає процес зі створення, просування і постачання споживчих цінностей на основі управління зв’язками зі споживачами, внаслідок чого організація несе ризики та отримує вигоду»[3, с. 45]. У новій редакції з’являється акцент на ризиках, якого не було в попередніх версіях визначення маркетингу.Нова маркетингова концепція виникла як реакція на зниження ефективності маркетингових інструментів та існуючих маркетингових підходів. 

Метою даної статті є дослідження сутності і класифікації маркетингових ризиків промислових підприємств.

Дослідження  ризиків в реалізації маркетингової стратегії  здійснювали різні науковці,  кожен з яких надав власне авторське вираження даного поняття, так Волков І.М., і Грачов М.В. зазначають, що маркетинговий ризик  - це  ризик збитків внаслідок невірної стратегії чи тактики на ринку збуту. Чурсіна О.А. характеризуєданепоняття як ризик недоотримання прибутку в результаті зниження обсягу реалізації або ціни товару [3,с. 143].

Сучасні підходи до класифікації ризиків, пов’язаних з реалізацією маркетингової стратегіїпідпиємства, враховують наступні ознаки: імовірність, сила впливу, ендо- та екзогенність походження, функціональна сфера походження, стратегічність горизонту впливу. Виділяють такі групи ризиків:

1) припустимий ризик, за якого маркетингова стратегія зберігає свою економічну доцільність, але показники її реалізації відхиляються від очікуваних;

2) критичний ризик  призводить до зменшення обсягів реалізації продукції (робіт, послуг), скорочення ринкової частки підприємства та, відповідно зниження результативності його діяльності;

3) катастрофічний ризик виникає при умові суттєвого зниження попиту на продукцію підприємства, появою товарів-замінників  та загрожує суб’єкту господарювання втратою платоспроможності[2,с.342].

Маркетингові ризики промислового підприємства  ― це передбачувана подія, яка здатна нанести шкоду або збиток. Існує ймовірність події, яка є результатом суб’єктивної оцінки маркетологів її майбутніх наслідків. 

Пропонується наступна класифікація маркетингових ризиків промислових підприємств (рис. 1).

Маркетингові ризики промислових підприємств класифіковані за ознакою «місце виникнення ризику» і поділяються на зовнішні та внутрішні ризики.

Зовнішні — це ризики зовнішніх чинників маркетингового середовища. Ці ризики хоча і носять об’єктивний характер, проте на них маркетологи промислових підприємств можуть впливати[3, c. 115].До зовнішніх віднесено ризики, що пов’язані з чинниками мікромаркетингового середовища і можуть викликати зменшення запланованого прибутку в процесі вирішення проблеми оптимізації збуту промислових підприємств.

Внутрішні — це ризики одного внутрішнього чинника мікромаркетингового середовища самого промислового підприємства, які можуть викликати зменшення запланованого прибутку в процесі вирішення проблеми оптимізації збуту промислових підприємств [3, c. 116].Ризики, що пов’язані з чинниками макромаркетингового середовища носять загальнонаціональний, певною мірою фатальний характер. На них маркетологи не можуть впливати. За змістом це скоріше соціально-економічні ризики, які потрібно враховувати у всіх підсистемах системи управління промисловим підприємством. Тому їх недоцільно відносити до маркетингових ризиків.




Рис. 1. Запропонована класифікація маркетингових ризиків промислових підприємств[2, c. 321].

Таким чином, ризик у формуванні діяльності промислового підприємства необхідно розглядати як окрему функцію управління маркетингом, адаптовану до чинників внутрішнього і зовнішнього середовища підприємства. Розроблення і прийняття управлінських рішень щодо мінімізації ризиків підприємства передбачає дотримання процедури виявлення, оцінювання, вибору та використання методів впливу на ризики, обміну інформацією про ризики, контролю результатів і аудиту маркетингової діяльності.




Література:

1. AMA BoardApprovesNewDefinition // MarketingNews. — 1995

2. Маркетинг: Підручник  / А.Ф. Павленко, І.Л. Решетнікова, А.В. Войчак та ін. — К.: КНЕУ, 2010. — С. 342

3. Маркетинг: Підручник / В.Руделіус, О.М. Азарян, Н.О. Бабенко та ін. ― 4-те вид. К.: Навчально-методичний центр «Консорціум із удосконалення менеджмент-освіти в Україні», 2009. ― С. 648

________________________

Науковий керівник к.е.н., доц. Корпан Олена Станіславівна



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота