ПОКАЗНИКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПОКАЗНИКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ

04.11.2014 14:57

[Секція 1. Економіка, організація і управління підприємствами, галузями, комплексами]

Автор: Носенко Олександр Сергійович, аспірант Запорізького національного університету


Реалізація рішення і контроль за інноваційною стратегією підприємства. Проекти, відібрані серед альтернативних, утворюють безліч незалежних проектів для кожного завдання. Вони розглядаються паралельно, проте слід пам'ятати, що в кризовій ситуації проектів може бути небагато: засоби украй обмежені і їх розпиляло по різних напрямах, як правило, неефективно.

6. Безперервна переоцінка зроблених інноваційних проектів є життєво важливою частиною процесу планування капіталовкладень для підприємств, що знаходяться в кризовій ситуації. Проекти переоцінюються відносно дефіциту засобів, пов'язаних з їх реалізацією.

Пропонуємо, в процесі забезпечення інноваційної привабливості проектів підприємств, здійснювати аналіз внутрішнього середовища на засадах управлінського обстеження функціональних зон підприємства з метою визначення сильних і слабких сторін.

Сильна сторона - це те, що підприємство робить добре, або така характеристика, яка забезпечує її головну здатність. Сильною стороною можуть бути кваліфікація, важливий досвід, різноманітні організаційні ресурси або конкурентні можливості, досягнення, що створюють підприємству ринкові переваги (наприклад, володіння найкращою продукцією, загальне визнання торговельної марки, досконалі технології або найкраще обслуговування споживачів). Сильною стороною може бути також альянс або співпраця з партнером, таким досвідом, що володіє, або можливостями, які підвищують конкурентоспроможність підприємства.

Слабка сторона - це або те, чого підприємство не має або робить недостатньо добре (в порівнянні з іншими), або умова, яку ставить  підприємство в невигідне становище. Слабкість може робити (а може і не робити) підприємство уразливим з точки зору конкурентоспроможності, залежно від того, яке значення надає йому ринок.

Оцінка ефективності кожного інноваційного проекту здійснюється з урахуванням критеріїв, що відповідають певним принципам забезпечення їх інвестиційної привабливості, а саме:

- вплив вартості грошей в часі;

- облік альтернативних витрат;

- облік можливих змін в параметрах інноваційного проекту;

- проведення розрахунків на основі реального потоку грошових коштів, а не бухгалтерських показників;

- віддзеркалення і облік інфляції;

- облік ризику, пов'язаного із здійсненням проекту.

Розглянемо основні методи оцінки ефективності інноваційних проектів детальніше і з'ясуємо їх основні переваги і недоліки.

Найбільш поширеним статичним показником оцінки інноваційних проектів є термін окупності ( РР). Під терміном окупності розуміється період часу від моменту початку  реалізації проекту до того моменту експлуатації об'єкту, в який прибутки від експлуатації стають рівними первинним інвестиціям (капітальні витрати і експлуатаційні витрати).

Економічний сенс показника полягає у визначенні терміну, за який інвестор може повернути вкладений капітал в інноваційний розвиток підприємств.

Для розрахунку терміну окупності елементи платіжного ряду підсумовуються наростаючим підсумком, формуючи сальдо накопиченого потоку, до тих пір, поки сума не набуде позитивного значення. Порядковий номер інтервалу планування, в якому сальдо накопиченого потоку набуває позитивного значення, вказує термін окупності, виражений в інтервалах планування. Загальна формула розрахунку показника РР має наступний вигляд:

РР = min n, при якому Pk * I0                          (1)

де Pk - величина сальдо накопиченого потоку; I0 - величина первинних інвестицій.

Для проектів, що мають постійний дохід через рівні проміжки часу (наприклад, річний дохід постійної величини - аннуїтет), можна використовувати наступну формулу періоду окупності :

РР = I0 / A                                              (2)

де РР - термін окупності в інтервалах планування; I0 - суми первинних інвестицій; А - розмір аннуїтета.

Елементи платіжного ряду в цьому випадку мають бути впорядковані по знаку, тобто спочатку мається на увазі відтік засобів (інвестиції), а потім приплив. Інакше термін окупності може бути розрахований невірно, оскільки при зміні знаку платіжного ряду на протилежний може мінятися і знак суми його елементів.

Іншим показником статичної фінансової оцінки проекту є коефіцієнт ефективності інвестицій (Account Rate of Return - ARR). Цей коефіцієнт називають також обліковою нормою прибутку або коефіцієнтом рентабельності проекту. Існує декілька алгоритмів числення ARR. Перший варіант розрахунку заснований на відношенні середньорічної величини прибутку (за мінусом відрахувань до бюджету) від реалізації проекту за період до середньої величини інвестицій

ARR = Pr / (1/2) I* 0ср                                   (3)

де Pr - середньорічна величина прибутку (за мінусом відрахувань до бюджету) від реалізації проекту; I 0ср - середня величина первинних вкладень, якщо передбачається, що після закінчення терміну реалізації проекту усі капітальні витрати будуть списані.

Іноді показник рентабельності проекту розраховується на основі первинної величини інвестицій

ARR = Pr / I0                                                              (4)

Розрахований на основі первинного об'єму вкладень, він може бути використаний для проектів, що створюють потік рівномірних прибутків (наприклад, аннуїтет) на невизначений або досить тривалий термін.

Другий варіант розрахунку заснований на відношенні середньорічної величини прибутку (за мінусом відрахувань до бюджету) від реалізації проекту за період до середньої величини інвестицій з урахуванням залишкової або ліквідаційної вартості первинних інвестицій (наприклад, облік ліквідаційної вартості устаткування при завершенні проекту)

ARR = Pr(I0 - If )                                (5)

де Pr - середньорічна величина прибутку (за мінусом відрахувань до бюджету) від реалізації проекту; I0 - середня величина (величина) первинних вкладень; If - залишкова, або ліквідаційна, вартість первинних інвестицій.

Перевагою показника ефективності інновацій підприємств є простота

 розрахунку. В той же час він має і істотні недоліки. Цей показник не враховує вартості грошей в часі і не припускає дисконтування, відповідно, не враховує розподілу прибутку по роках, а отже, застосуємо тільки для оцінки короткострокових проектів з рівномірним вступом прибутків. Крім того, неможливо оцінити можливі відмінності проектів, пов'язаних з різними термінами здійснення.

________________________

Науковий керівник: Череп Ала Василівна,  доктор економічних наук, професор, Запорізький національний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота