«ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ФІНАНСОВОЇ ПОЛІТИКИ БАНКІВСЬКОЇ УСТАНОВИ» - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

«ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ФІНАНСОВОЇ ПОЛІТИКИ БАНКІВСЬКОЇ УСТАНОВИ»

28.11.2014 15:15

[Секція 6. Банківська справа. Гроші, фінанси і кредит]

Автор: Денісова Ольга Сергіївна, студентка Національного університету харчових технологій


Фінансова політика являє собою систему довгострокових цілей фінансової діяльності та найефективніших шляхів їх досягнення.

Основна мета фінансової політики полягає у створенні раціональної системи управління фінансовими ресурсами, спрямованої на забезпечення стратегічних і тактичних завдань діяльності.

Зміст фінансової політики банківської установи визначається прийнятою банком концепцією розвитку фінансів, стратегічними цілями, що розкривають основні напрямки формування, розподілу та використання фінансових ресурсів та сукупністю заходів, що здійснюються органами управління для досягнення поставлених цілей.

Формування методологічних засад фінансової по¬літики пов’язано з урахуванням її структури, яка включає: 

- вироблення концепцій з управління фінансами на перспек¬тиву; 

- розробку програми дій з управління фінансами на найближче майбутнє; 

- вироблення сукупності принципів і способів щодо реалізації обраної стратегії чи тактики фі¬нансової політики.

Фінансовий механізм реалізації фінансової політики є результатом еволюції ролі та значення функцій держави в суспільно-економічному розвитку. Залежно від параметрів економіки та інших сфер суспільства змінюються цілі й завдання фінансової політики, інструменти і важелі для їх досягнення з метою ефективного впливу на соціально-економічні процеси.

Дослідження формування та реалізації фінансової політики в Україні свідчить про її багатоплановість. Водночас для її ефективної реалізації мав сформуватися комплекс умов, який втілює розвиток економічного середовища, позитивне усвідомлення та сприйняття її суб’єктами фінансових відносин, нагромадження позитивного досвіду ринкових перетворень. Проте в сучасних умовах фінансова політика носить переважно тактичний характер, підпорядковується поточним завданням, виконує функції перерозподілу та стабілізації, неповною мірою відповідає стратегічним орієнтирам соціально-економічного розвитку. З огляду на це основним завданням має стати активізація регуляторної функції фінансової політики, впровадження ефективних механізмів, формування стратегічного характеру цілеспрямованих рішень з метою забезпечення у системі державного регулювання єдності із соціально-економічною стратегією. Досягнення зазначеного функціонального зв’язку зумовлює єдність цілей фінансової політики з практичними регуляторними завданнями, що свідчить про більш високий ступінь розвитку системи державного регулювання [2, с. 342].

На фінансову політику банку впливають внутрішні й зовнішні фактори (рис. 1.1). 




Рис. 1.1. Фактори впливу на формування фінансової політики банку

До внутрішніх факторів, які впливають на формування фінансової політики банку, відносяться: галузева структура економіки, національний та соціальний склад населення, рівень добробуту населення, стабільність національної грошової одиниці, ефективність податкової, цінової та кредитної політики тощо. 

До зовнішніх факторів, які впливають на формування фінансової політики банку, відносяться: ступінь інтеграції національної економіки у світову економічну систему, географія і диверсифікація постачальників сировини і енергоресурсів, структура експорту та імпорту, наявність системи обміну технологіями тощо.

Отже, фінансова політика банківської установи з одного боку, є складовою економічної політики банківської установи, у якій визначається загальний обсяг фінансових ресурсів банку, з іншого боку – є відносно самостійною сферою діяльності банківської установи. Фінансова політика банківської установи є складовою державної фінансової політики, яка представляє собою діяльність держави в собі уповноважених державних органів та організацій, що діють у публічних інтересах з розробки, правового регулювання та реалізації концепції, основних напрямків, конкретних заходів у сфері акумуляції, розподілу, управління та контролю за використанням публічних фондів коштів при здійсненні банківської діяльності з метою розвитку та зміцнення банківської системи.




Література:

1. Василик О.Д. Теорія фінансів : навч. посібник / О.Д. Василик, П.М. Леоненко.

2. Опарін В.М. Фінанси (загальна теорія) : навч. посібник / В.М. Опарін; [4-те вид., без змін]. – К. : КНЕУ, 2007. – 240 с.

3. Федосов В.М. Теорія фінансів : підручник / за ред. проф. В.М. Федосова, С.І. Юрія. – К. : ЦУЛ, 2010. – 576 с.

____________________

Науковий керівник: Климаш Наталя Іванівна, кандидат економічних наук, доцент, Національний університет харчових технологій 

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота