ЩОДО РОЗРОБКИ НОВОЇ ГРОШОВО-ФІНАНСОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЩОДО РОЗРОБКИ НОВОЇ ГРОШОВО-ФІНАНСОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ

02.03.2015 21:57

[Секція 7. Господарське право. Господарське процесуальне право. Фінансове право. Банківське право]

Автор: Деревянко Богдан Володимирович, доктор юридичних наук, доцент, професор кафедри цивільно-правових дисциплін та банківського права Державного ВНЗ «Українська академія банківської справи НБУ»


Через багаторічну кризу влади, ускладнену корупцією та веденням війни, питання оптимальної організації банківської системи наразі не є першочерговими. Однак нестабільність у банківській системі як України, так і світу взагалі вимагає пошуку правових шляхів її мінімізації. При цьому важливим є дотримання паритету між інтересами держави, суб’єктів господарювання та громадян. З точки зору захисту інтересів держави найбільш простим та дешевим виглядає формування фінансової системи на основі максимальної кількості безготівкових розрахунків. За її функціонування будуть мінімізовані можливості виникнення фінансових криз (у класичному вигляді), зникне загроза інфляції через зайву паперову масу грошей. Проте інтереси суб’єктів господарювання та громадян будуть зведені до нуля, адже у випадку загрози інфляціцї вони будуть позбавлені права укласти ту або іншу угоду за наявності власних зароблених грошей. При цьому людина, яка керуватиме вручну фінансовими процесами, чи комп’ютер, певним чином запрограмований, буде давати дозволи або вводити заборони виходячи із тих чи інших інтересів керівників фінансовою системою. Тоді одні особи (компанії) зможуть скуповувати майно чи права на нього, а інші будуть завжди отримувати відповідь на кшталт «транзакція неможлива», «перевищений ліміт активності», «спробуйте наступного тижня». З іншого боку, державі така система вигідна за умови, коли «клавіатура керуючого комп’ютеру» знаходиться у неї. В іншому випадку держава буде так само отримувати відповідь «транзакція неможлива», введену на комп’ютері в іншій державі.

На сьогодні у світі внаслідок протистояння між родинними та регіональними угрупованнями фінансового капіталу сформувалася фінансова олігархічна монополія [1, с. 9]. Нею планується формування глобальної безготівкової фінансової системи світу. Зрозуміло, що грошовою одиницею світу буде не гривня. Нова грошово-фінансова система кожної держави ХХІ століття буде складовою відповідної всесвітньої системи. Грошовий готівковий обіг буде замінено на електронний, який під маркою захисту від шахраїв поширять повсюдно та поєднають із застосуванням електронних документів, що міститимуть біометричну інформацію про людину. У такій ситуації у програші опиняться грошово-фінансові системи усіх країн світу, рівно як і їхні уряди та громадяни (піддані), крім уряду тієї країни, яка буде контролювати «клавіатуру керуючого комп’ютера». Тому Україні потрібна власна нова грошово-фінансова система. Якою бути новій системі, що повинна захистити інтереси як держави, так і її суб’єктів господарювання та громадян, слід вирішувати професіоналам. Найпершим варіантом виглядає повернення до минулого шляхом відновлення золотого стандарту грошової одиниці. Але такий варіант не виглядає зручним. Через це пропонуємо КМУ та НБУ, Президенту оголосити всеукраїнський конкурс, до участі в якому залучити вчених і практиків, навчальні заклади, наукові установи. Оскільки реалізацію способів регулювання для вирішення завдань державного регулювання та приведення банківської системи до відповідного стану здійснює НБУ [2, с. 9], то й обрання оптимального проекту повинно здійснюватися його органами.




Література:

1. Деревянко Б. В., Грудницька С. М. Державне регулювання функціонування промислово-фінансових груп у сфері підприємницької діяльності: Монографія / За ред. М. К. Галянтича. — К.: Науково-дослідний інститут приватного права і підприємництва, 2005. — 176 с.

2. Плотнікова М. В. Правові акти Національного банку України як засіб державного регулювання діяльності банків в Україні : автореф. дис. ... канд. юрид. наук : спец. 12.00.07 / Марія Володимирівна Плотнікова. — К., 2014. — 20 с.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота