ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОЦЕСУ ВИМІРЮВАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ РЕАЛІЗАЦІЇ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ ЗА ДОПОМОГОЮ ЗБАЛАНСОВАНОЇ СИСТЕМИ ПОКАЗНИКІВ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОЦЕСУ ВИМІРЮВАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ РЕАЛІЗАЦІЇ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ ЗА ДОПОМОГОЮ ЗБАЛАНСОВАНОЇ СИСТЕМИ ПОКАЗНИКІВ

04.03.2015 13:30

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Мельник Тарас Миколайович, старший викладач, Львівська комерційна академія


На сьогоднішній день на багатьох вітчизняних підприємствах впроваджена та ефективно функціонує збалансована система показників (BSC). Поряд із вимірюванням результатів поточної діяльності вітчизняних підприємств, BSC все частіше застосовується для оцінки роботи проектних команд.

Незважаючи на значні наукові та практичні напрацювання зарубіжних та вітчизняних вчених в галузі застосування BSC, питання впровадження та адаптації цього інструменту для оцінки результативності реалізації інвестиційних проектів, в сучасних умовах, є досить актуальним для вітчизняного проектного менеджменту. Зокрема, особливої уваги заслуговує питання розробки ключових показників ефективності (КРІ), що застосовуються в моделі BSC для вимірювання результативності роботи проектних команд.   

Розробка та деталізація КРI – це  одна із важливих ділянок методологічної роботи, щодо підтримки функціонування  BSC на підприємстві. Звісно, що на цій ділянці важливу роль відіграє  система обліково-аналітичного забезпечення, основа роль якої, в сучасних умовах, полягає в методологічній та інформаційній підтримці застосування КРІ для оцінки результативності роботи проектних команд.

Приступаючи до розробки переліку КРІ, які будуть застосовуватися   необхідно звернути увагу на такі основні моменти: 

1) які функції виконуватиме підрозділ чи працівник  в інвестиційному проекті;

2) хто виступає внутрішнім чи зовнішнім споживачем результатів виконання підрозділом чи працівником функцій в інвестиційному проекті;

3) чи можливо виміряти результати виконання підрозділом чи працівником функцій в інвестиційному проекті, у досягненні яких зацікавленні внутрішні чи зовнішні споживачі.

Сам процес розробки переліку  KPI  має бути покладений на робочу групу з впровадження та підтримки функціонування збалансованої системи показників на підприємстві. До складу такої  групи повинні входити керівники основних операційних підрозділів, облікової, аналітичної,  планово-економічної та фінансової служб, відділу управління персоналом, ІТ- підрозділу тощо.

Неабияка роль при цьому, повинна належати обліковій та аналітичній службам підприємства. Зокрема, за ними мають бути закріплені функції погодження методики розрахунку КРІ, визначення джерел вхідної  інформації для розрахунку фактичних значень, а також функції організації документообігу для налагодження збору інформації  фактичних значень КРІ. 

Загалом, розробку КРІ  для підрозділів та працівників підприємств роздрібної торгівлі, залучених до роботи в інвестиційному проекті, на нашу думку, доцільно здійснювати двома шляхами:

1. Шляхом застосування, за аналогією, типових для підрозділів чи працівників підприємства роздрібної торгівлі КРІ, для тих ділянок роботи в проекті, до яких вони залучені. При цьому, цільові  значення  КРІ для поточної роботи та роботі в проекті можуть відрізнятися. Наприклад, нормативне значення КРІ – середній термін виконання замовлення на поставку обладнання для магазинів, який підконтрольний для відділу постачання торговельного обладнання, для поточної діяльності встановлено на рівні 40 днів, а для проекту з будівництва нового супермаркету – 15 днів.

2. Шляхом розробки, так  би мовити, проектних КРІ, які враховують особливості управління інвестиційними проектами. Наприклад, КРІ для керівника інвестиційного проекту – відсоток робіт в проекті, які виконано з випередженням.   

Поряд із цим виникає питання створення уніфікованої бази даних КРІ, як для підрозділів та спеціалістів підприємства, так і для проектних команд та ролей в проекті.

Аналіз вітчизняної та зарубіжної літератури показав, що на сьогоднішній день, здійснено значні напрацювання, в частині розробки переліку КРІ та методики їх розрахунку [1-3]. Окрім, цього, у вільному доступі, на багатьох інтернет-ресурсах є бази даних КРІ, інформація в яких згрупована за галузями та сферами економіки, підрозділами та посадами підприємства, тощо. Звісно, що поза увагою не залишились КРІ, які використовуються для оцінки роботи проектних команд. Однак,  якщо для підрозділів та посад, функції яких є більш менш стандартними на більшості підприємств, то функції проектних команд та ролей проекту можуть суттєво видозмінюватись залежно від особливостей інвестиційного проекту та інших факторів.  Поряд із цим, необхідно зауважити, що окремі КРІ для команди інвестиційного проекту можуть мати прив’язку до окремих робіт проекту, які в свою чергу можуть бути унікальними.   

Отже, питання функціонування обліково-аналітичного забезпечення вимірювання результативності реалізації інвестиційних проектів за допомогою збалансованої системи показників, на сьогоднішній день, є досить актуальним та потребує подальшого поглибленого вивчення.




Література:

1. Грей К. Ф. Управление проектами: Практическое руководство / К. Ф Грей, Э. У. Ларсон.  – М .: Издательство «Дело и Сервис», 2003. – 528с. 

2. Данилочкина Н. Г. Контроллинг инвестиционных проектов [електронний ресурс] / Н. Г. Данилочкина // Электронный журнал: Управление предприятием.– 2011. – № 6. – Режим доступу до журн.: http://consulting.1c.ru/ejournalPdfs/danilochkina_80Ch.pdf;

3. Руководство к своду знаний по управлению проектами (руководство PMBOK): [четвертое издание]. – Project Management Institute, Inc., 2008.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота