УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК ЯК ВАГОМИЙ ВАЖІЛЬ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

УПРАВЛІНСЬКИЙ ОБЛІК ЯК ВАГОМИЙ ВАЖІЛЬ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА

03.03.2016 18:55

[Секція 4. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит]

Автор: Вітренко Юлія Вікторівна, студентка, Університет Державної Фіскальної Служби України


Розвиток ринкових відносин та загострення конкуренції поставили перед системою управління широке коло нових завдань, пов'язаних з визначенням ефективної стратегії і тактики підприємницької діяльності. Це, у свою чергу, обумовило додаткове навантаження на систему управлінського  обліку підприємства, вимагаючи її адаптації до специфічних інформаційних потреб системи управління. Ефективна організація управлінського обліку передбачає створення гнучкої, багатофункціональної системи, орієнтованої на забезпечення вихідною обліковою інформацією користувачів з метою прийняття виважених управлінських рішень. Це насамперед і актуальністю для дослідження даної теми.

Категорію управлінського обліку вивчали у своїх роботах такі вчені, як: Балченко С. «Економічне прогнозування і планування», Рудницький В. «Методологія і організація управлінського обліку», Мних Є. В. «Економічний аналіз», Кривовязюк І. В. «Антикризове управління підприємством», Зубілевич С. Я., Голов С. Ф. «Основи управлінського обліку», Коблянська О.І. «Фінансовий облік», Головко В.І., Шаманська В.М. «Фінансово-економічна діяльність підприємства: контроль, аналіз та безпека», В.Г. Швеця «Теорія бухгалтерського обліку», Савицька Г.В. «Економічний аналіз діяльності підприємства», Купалова Г.І. «Теорія економічного аналізу» [1].

Але з розвитком ринкової економіки дана тема розкривається в нових аспектах і потребує ще більших досліджень. Тому метою даної роботи є визначити значущість ведення управлінського обліку на підприємстві, проблеми які при цьому виникають та шляхи їх вирішення.

На кожному підприємстві успіх його діяльності залежить від ефективного використання в процесі надання послуг наявних ресурсів. Тому, успішна діяльність компанії залежить від успіху у трьох складових: операційної, фінансової, інвестиційної діяльності.Для узгодження цих видів діяльності існує специфічна функція управління. Управління забезпечує планування, прогнозування, організацію, мотивацію, контроль та регулювання діяльності.

Досягнення будь-якої мети можливе тільки в разі плідної праці колективу. Так як на даному етапі розвитку комунікаційні процеси відбуваються в досить швидких темпах, то й інформація, яка має бути представлена з боку підприємства для вирішення й прийняття рішень має бути подана своєчасно. Тому необхідно організувати діяльність персоналу з максимальним застосування інформаційних систем, які допоможуть якісно і швидко підготувати та оформити інформацію у, свого роду, звіт та передати його на подальший аналіз [2].

Процес управління передбачає своєчасне отримання менеджером достовірної інформації, необхідної для прийняття оптимальних рішень. Формування та надання такої інформації є головним завданням управлінського обліку, виникнення і розвиток якого пов’язані саме з потребами менеджменту та вирішення якого є функціональною передумовою.Управлінське рішення є концентрованим вираженням процесу управління. При цьому керівник обирає альтернативу в межах своєї компетенції та повноважень. Вибір виступає як певна формула управлінського впливу на об'єкт управління і визначає дії, необхідні для зміни його стану[3].

При цьому оцінка затрат і вигод, калькулювання собівартості продукції, розподіл ресурсів, оцінка і контроль результатів діяльності підприємства є основою для вирішення завдань прогнозування його діяльності, розробки довгострокових планів і стратегій, аналізу інформації для прийняття короткострокових та довгострокових управлінських рішень.

Отже, так як, прийняття рішення є заключною стадією управління та полягає у виборі конкретного рішення із кількох альтернатив, то такий вибір здійснюється на основі аналізу результатів діяльності структурного підрозділу або підприємства в цілому за допомогою попередньо встановлених показників, значення яких оцінюються з огляду прийнятності для конкретних умов господарювання. Вся інформація яка надається має бути достовірною, неупередженою та оперативною, що в свою чергу дозволить ефективно проводити управлінський облік і позитивно вплине на подальшу діяльність підприємства. Відповідно до вище вказаного, можна ствердно вважати управлінський облік основним важелем розвитку підприємства.




Література:

1. Грабовецький Б. Є. “Економічне прогнозування і планування” . Навчальний посібник . К. : Центр навчальних літератур 2013, -- 188 с.,

2. Грабовський Б.Є. Економічне прогнозування і планування: Навчальний посібник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2013. – 188 с.

3. Гуцайлюк З.В . Облік фінансових результатів // Бухгалтерський облік і аудит. 2012.-С 13-16.

__________________________

Науковий керівник: Боримський П.А., асистент кафедри обліково-економічних баз знань, Навчально-наукового інституту обліку, аналізу та аудиту.

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота