ВАЖЛИВІСТЬ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОЦЕСУ ЗАКУПІВЕЛЬ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ВАЖЛИВІСТЬ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОЦЕСУ ЗАКУПІВЕЛЬ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ

23.05.2016 18:11

[Секція 9. Логістика і транспорт]

Автор: Уваровський Руслан Дмитрович, бакалавр, Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут"


(Аннотація)

Однією з найголовніших завдань підприємства, яке прагне розвиватися та триматися на конкурентному ринку, це правильна організація процесу закупівель та роботи з постачальниками. В наш час в Україні немає такого вчення як «закупівлі», немає прикладної літератури, закупівлям не вчать в університетах. Підприємства, які розуміють усю важливість організації ефективного процесу закупівель та намагаються його оптимізувати та автоматизувати,  довгостроково виграють у конкурентів за рахунок своєчасних поставок, мінімальної закупівельної ціни та налагодженого послідовного процесу. Однак більшість підприємств, які спеціалізуються на послугах чи виробництві, не усвідомлюють реальної проблеми.

(Постановка проблеми)

Всі представники малого та середнього бізнесу, починаючи від кавового магазину і закінчуючи міжнародною ІТ-компанії, мають закупівлі. Такі закупівлі можуть ділитися на 2 типи – прямі і непрямі [1]. Прямі закупівлі впливають на процес виробництва (комп’ютери для ІТ-компанії, пісок для скловиробничих компаній), непрямі закупівлі – на підтримку життєдіяльності компанії (офісне приладдя, побутова хімія). Частіше прямі закупівлі несуть більшу цінність життєдіяльності підприємства, але бувають виключення.

Процес проведення прямих і непрямих закупівель найчастіше однаковий: 

1. З’являється потреба в товарах (на виробництві – виходячи з плану продажів чи плану виробництва).

2. Збираються запити від внутрішніх користувачів, які їх оформлюють.

3. Організується пошук постачальника.

4. Виконується постачання.

5. Рахунок постачальника оплачується.

На вітчизняних підприємствах часто цей процес ніяк не описується і не організується. Керівництво підприємства не контролює закупівлі, не контролює грошовий потік, не може спрогнозувати закупівлі. В таких випадках, ціни на товари – незрозумілі, процес неефективний, а деякі співробітники, за відсутності контролю, можуть використовувати кошти на свій розсуд[2]. 

Робота з постачальниками, яка має на увазі проведення тендерів (за необхідності), процес відбору, пошук найкращих пропозицій, процесс комунікації, також є неефективною та навіть небезпечною, оскільки впливаю на основні процеси підприємства.

 В результаті неконтрольованості та відсутності описаного та реалізованого бізнес-процесу, підприємства мають ризик та поступитися конкурентам або навіть завершити свою діяльність.

(Рішення)

Сучасні західні представники малого та середнього бізнесу активно використовують програмне забезпечення для організації процесу закупівель. Ринок програмного забезпечення для організації процесу закупівель особливо розвинутий в Америці – в 2014 році він сягав майже 9,9 мільярдів доларів [3]. В Україні, нажаль, немає ринку та присутня мала кількість подібних підприємств.

Наявність ринку на заході відображає наявність проблеми, яку прагнуть вирішити підприємства. За допомогою процесу закупівель підприємства можуть оптимізувати такі частини своєї діяльності:

 Централізація закупівель та повний контроль над усіма процесами і затратами;

 Налагоджений процес роботи з постачальниками, отримання найкращих цін для підвищення прибутковості підприємства;

 Ефективний процес оплати рахунків, планування оплат, пришвидшення оплат, що дає можливість не прострочувати платежі;

 Підприємство може бути впевненим у прозорості та ефективності своєї роботи.

В Америці та Канаді існує щонайменше 122 компанії [4], що допомогають у вирішенні проблеми організації закупівель. Програмне забезпечення, які вони пропонують, дозволяю організувати такі частини закупівельної діяльності, як управління постачальниками, управління договорами, налаштування процесу закупівлі, організація складу, ефективна організація оплати рахунків.Проблема організації закупівель актуальна і в Україні, але поки що не достатньо розкрита та потребує більш детального вивчення. Потрібно заручитися досвідом зарубіжних фахівців, створити умови для вирішеня проблеми, забезпечити науково-дослідну діяльність в напрямку закупівель та популізувати проблему серед підприємств малого та середнього бізнесу.

(Висновок)

В наш час в Україні недостатньо уваги приділено організації процесу закупівель на підприємствах малого та середнього бізнесу. Підприємства втрачають свої конкурентні позиції через недостатню ефективність виробництва та надання послуг, в організацію яких входять закупівлі. 

Вирішенням проблеми налаштування процесу закупівель є впровадження програмного забезпечення, яке здатно оптимізувати усі процеси, пов’язані з постачанням, та забезпечити їх прозорість та контрольованість. В Україні наразі існує дуже мало таких підприємств, найкраще вони розвинуті на в Америці та Канаді.

Сучасним українським підприємствам потрібно актуалізувати проблему організації закупівель, адже вона є основною частиною діяльності підприємства. Саме від грамотності організації ланцюга поставок залежить життєдіяльність підприємство, виробництво товарів та надання послуг, за рахунок продажу яких компанія існує на ринку.




Література:

1. Sollish, Fred; Semanik, John. The Procurement and Supply Manager's Desk Reference. Wiley. ISBN-13: 978-1118130094

2. Robert M. Monczka; Robert B. Handflied; Larry C. Guinipero; James L. Patterson. Purchasing and Supply Chain Management, Fifth Edition. ISBN-13: 978-0538476423

3. Дані дослідницько-консалтингової компанії Gartner щодо ринку програмного забезпечення для організації закупівель. Електронний ресурс: http://www.gartner.com/newsroom/id/3050617

4. Список програмного забезпечення для організації закупівель. Електронний ресурс: http://www.capterra.com/procurement-software/.



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота