БЛОКАДА ТОРГІВЕЛЬНИХ ШЛЯХІВ І ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ УКРАЇНИ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

БЛОКАДА ТОРГІВЕЛЬНИХ ШЛЯХІВ І ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ УКРАЇНИ

25.02.2017 13:40

[Секція 1. Теорія та історія держави і права. Філософія права. Історія політичних і правових вчень]

Автор: Задерієнко Ірина Сергіївна, студентка факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка


Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Кожен громадянин України, у відповідності до статті 48 Конституції України, має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло. Але Україна за майже три роки війни з Росією змінилася і для частини своїх громадян, які проживають на окупованих територіях Луганської та Донецької областей, вимушено не може забезпечити дотримання прав і свобод.

Сьогодні найбільшою проблемою є російська агресія і війна, яка негативно впливає на можливості України по захисту конституційних прав громадян. Навіть міжнародні організації, зокрема координаційна група з питань припинення вогню місії ОБСЄ, виявляються неефективними. Багато пересічних українців не задоволені таким станом справ і через висловлювання у соціальних мережах міркують над шляхами подолання цієї проблеми. Дехто навіть переходить до активних радикальних дій і долучається до блокади шляхів сполучень з тимчасово окупованими територіями, що організована з метою змусити ворога поступитися. 

Акція з блокування шляхів була ініційована 16 грудня 2016 року з ультиматуму, який висунули проросійським бойовикам українські ветерани-добровольці А.А. Віногродський і В.С. Лихоліт з вимогою звільнення з полону українських військових. Цього ж дня на користь блокади окупованого Донбасу висловився Секретар РНБО України О.В. Турчинов. 

У перші десять діб лютого 2017 року були перекриті залізничні колії у трьох місцях, між станціями "Світланове–Шипилове", "Бахмут–Горлівка", "Ясинувата–Костянтинівка". Інформаційну та практичну допомогу учасникам акції надали народні депутати України С.І. Семенченко, Т.Т. Пастух, В.З. Парасюк [1]. Проте багато людей задалися питанням, навіщо потрібна блокада і чи не зашкодить вона Україні та українцям?

Продовольчі товари є основним фактором життєзабезпечення населення, а стійкий попит на продовольство є найменш схильним до змін. Кількість продуктів харчування та їх якість впливає на стан здоров'я населення, а також здатність людини ефективно працювати. Громадяни нашої держави, які проживають на окупованій території можуть виявитись неготовими до продовольчого ембарго, а продовольча безпека окупованої частини України досягне небезпечного рівня. Але чи вдасться блокадою зламати ворожий опір?

Поступливість блокованого ворога доводять історичний досвід. Так у 41 році до н.е. римський імператор Октавіан Август був змушений вести війну в Перузії (зараз Перуджа), придушуючи заколот, піднятий братом Марка Антонія Луцієм Антонієм. Восени полководці Октавіана Марк Віпсаній Агріпа і Гай Сальвідієн Руф захопили ініціативу у власні руки і зуміли спочатку заблокувати Луція в Перузії, а потім перешкодили іншим воєначальникам прорвати блокаду. Взимку в заблокованій Перузії почався голод, а навесні у 40 році до н.е., після декількох невдалих спроб прорвати облогу, Луцій Антоній здався Октавіану з усіма своїми військами [2].

У не менш відомій битві на річці Калка, яка відбулась у 1223 році на території сучасної Донецької області, монгольський хан Субедей розбив основні сили руських князівств і силами туменів Тсугіра та Теши організував облогу табору великого князя Київського Мстислава Романовича Старого. Блокадою табору монголи досягли своєї головної мети, відрізали київське військо від русла Дніпра та позбавили його можливості споживати воду. Відсутність у таборі Мстислава запасів води та їжі змусила його захисників здатись монголам на третій день блокади [3].

Немало в історії є й вимушених блокад, які відбувалися внаслідок поєднання сукупності негативних факторів. Наприклад, проблема продовольчої безпеки в Японії привернула до себе увагу після енергетичної кризи 1973 року. Саме тоді через неврожаї країни-експортери сільськогосподарської продукції наклали заборону на зовнішню торгівлю і вивіз деяких продуктів. Країни-члени Європейського Економічного Співтовариства і Таїланд припинили експорт рису; Канада й Аргентина – ріпаку; США – сої та продуктів з неї. І хоча ця заборона існувала лише протягом липня-вересня і була викликана частково спекулятивними міркуваннями, в Японії ціни на деякі продукти встигли підскочити в три рази [4].

Не виключений варіант зростання цін і в заблокованих частинах Донецької та Луганської областей, що в свою чергу позбавить права на достатній життєвий рівень мешканців охопленого вогнем регіону. Невід'ємне конституційне право громадян України опиняється під загрозою, а причиною є блокада, як насильство доведене до крайніх меж, що може призвести до масових цивільних втрат.




Література:

1. Блокада окупованих територій – де і як… / П. Сергіїв. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://onpress.info/blokada-okupovanyh-terytorij-de-i-yak-91238. – 12.02.2017.

2. Император Август: роман: пер. с пол. / А. Кравчук . – М.: Радуга, 1994. – 288 с.

3. Битва на Калке 31 мая 1223 г. / И. Голыженков. – М.: Изограф, 1994. – 49 с.

4. Япония: проблемы научно-технического прогресса / отв.ред. Е.М. Примаков. – М. : Наука, 1986. – 256 с.

____________________

Науковий керівник: Лук’янченко Світлана Василівна, кандидат історичних наук, доцент кафедри гуманітарних наук, Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота