ПОНЯТТЯ ТА СУТНІСТЬ ТЕРМІНУ «ПРОСТИТУЦІЯ» - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПОНЯТТЯ ТА СУТНІСТЬ ТЕРМІНУ «ПРОСТИТУЦІЯ»

01.03.2017 18:19

[Секція 7. Господарське право. Господарське процесуальне право. Фінансове право. Банківське право]

Автор: Габрелян Андрій Юрійович, партнер «Юридичної компанії «Кашкін і Партнери»


В юридичній науці значна увага приділяється термінології. Від того, як тлумачиться дане поняття, які процеси або явища воно в себе включає, безпосередньо залежить, що буде регулювати нормативно-правовий акт. У зв’язку з цим, наполягаючи на необхідності правового регулювання проституції і послуг, пов’язаних з нею, ми повинні чітко визначити, що ж означає термін «проституція».

В науці існує безліч визначень проституції. Наведемо деякі з них. Так, проституцію можна визначити як надання сексуальних послуг за гроші [5]; проституція – це залучення до безладних статевих відносин інших осіб, окрім подружжя, в обмін на негайну оплату грошима чи іншими цінними речами [9]; проституція – це здійснення статевих актів за винагороду; проституція – це надання жінкою свого тіла за винагороду особам, які шукають задоволення статевого бажання. На думку І.Д. Звєрєвої, «проституція – це сфера знеособлених емоційно, позашлюбних, безладних, здійснюваних за плату статевих стосунків» [10, с.180]. На думку А. Бляшко проституція є діянням, що практикується будь-якою особою (зазвичай, жінкою) з використанням власного тіла для статевих стосунків з метою заробітку [4, с.64]. Як форму позашлюбних сексуальних стосунків проституцію розуміє С. Голод. Вчений відзначає, що такі стосунки не ґрунтуються на особистій симпатії або чуттєвій потребі, при цьому для однієї зі сторін важливим стимулом є заробіток [6]. 

Розгорнуті визначення проституції надають І. Блох та А.І. Єлістратов. На думку І. Блох, проституцією є певна форма позашлюбних статевих відносин, які відрізняються тим, що індивід, стаючи на шлях проституції, постійно, безперечно і привселюдно віддається невизначеній кількості осіб; рідко без винагороди, у більшості випадків, здобуваючи продажем свого тіла, або інших статевих діянь з цими особами, або взагалі, доставляючи їм і задовольняючи їхні статеві збудження, а також провокуючи їх; причому об’єкт проституції, внаслідок свого розпусного помислу, набуває визначеного постійного типу [3]. 

У свою чергу, А.І. Єлістратов розглядає проституцію як негативне соціальне явище, розуміючи під ним перетворення тіла людини на товар у статевому розумінні, у випадку, коли це тіло виставляється на ринку як річ і є предметом задоволення статевої потреби покупця та джерелом прибутку продавця [8].

Щодо визначення терміну «проституція» на законодавчому рівні, то для початку варто згадати стару редакцію ст. 303 «Проституція або примушування чи втягнення до заняття проституцією» Кримінального кодексу України. У цій статті під систематичним зайняттям проституцією малося на увазі надання сексуальних послуг з метою отримання доходу. За допомогою ознаки систематичності визначали проституцію К.К. Горяінов, A.A. Коровін і Е.Ф. Побєгайло [7]. Вони зазначали, що проституцією є систематичний вступ у статеві зносини з різними чоловіками за обумовлену винагороду. Хоча не зрозуміло, навіщо конкретизувати кількість чоловіків при описі проституції. Підкреслимо, що, проводячи свої дослідження ми не раз зустрічали жінок, які шукають собі одного постійного спонсора («папіка / таточка»), який в обмін на послуги інтимного характеру буде їх утримувати, у тому числі платити за оренду квартири, речі і т.п. Таким чином, мають місце статеві зносини з одним чоловіком за обумовлену винагороду. В даному випадку поняття проституції, зафіксоване у ст. 303 КК, України було більш точним і продуманим. Але в 2006 році цю статтю в аспекті добровільного заняття проституцією було декриміналізовано. Кримінальна відповідальність залишилась та була посилена тільки за втягнення особи в заняття проституцією або примушування її до зайняття проституцією з використанням обману, шантажу чи уразливого стану цієї особи, або із застосуванням чи погрозою застосування насильства. Єдина відповідальність, до якої може бути притягнута повія, яка займається проституцією на добровільних засадах – це адміністративна. Заняття проституцією, згідно ст. 1811 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягнуть за собою накладення штрафу від восьми до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян [1]. При цьому в даній статті не дається трактування терміну «проституція». 

У 2015 р. в парламенті був зареєстрований законопроект, спрямований на регулювання проституції; у ньому також було зафіксовано визначення терміна «проституція». Згідно ст. 2 Проекту Закону України «Про регулювання проституції та діяльності секс-закладів», проституція – вид підприємницької діяльності, метою якого є надання послуг інтимного характеру, вжиття особою дій чи заходів, які роблять її доступною, для здійснення статевого акту з іншою особою на платній основі [2].

Таким чином, основною рисою проституції, яка виділяється і в науковій літературі, і в нормативно-правових актах, є: по-перше, виникнення між повією і зацікавленою особою статевого акту; по-друге, статевий акт повинен відбуватися на платній основі. І якщо ми можемо погодитися з другою рисою проституції (при цьому під платною основою ми розуміємо отримання вигоди (грошей, речей, послуг і т.п.)), то з першою ми категорично не згодні. На нашу думку, для заняття проституцією немає ніякої необхідності вступати в статевий зв’язок із зацікавленою особою. Після масового поширення Інтернету, а до цього – стаціонарних телефонних ліній, – послуги інтимного характеру можуть надаватися на відстані («секс по телефону», «інтернет-проституція»). Як приклад можна навести факти існування на території України інтернет-порностудій, в яких дівчата обслуговують клієнтів у режимі он-лайн. Так, у листопаді 2011 р. в одному із гуртожитків Запоріжжя було викрито он-лайн порностудію, річний оборот якої перевищував 1 млн. доларів. На студії працювали близько 60 дівчат, які заробляли не менше 1 тис. доларів на місяць [11]. 

Виходячи з вищевикладеного, ми можемо стверджувати, що для надання послуг інтимного характеру не обов’язкова наявність статевого контакту між повією та її клієнтом. Отже, на наш погляд, під терміном «проституція» слід розуміти надання послуг інтимного характеру на платній основі. 




Література:

1. Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 р. № 8073-Х (Редакція від 04.04.2016, підстава 888-19) [Електронний ресурс]. – 2009 – Режим доступу до ресурсу : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/80731-10

2. «Про регулювання проституції та діяльності секс-закладів» : Законопроект від 18.09.2015 р. № 3139 [Електронний ресурс]. – Режим доступу до ресурсу : http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=56559

3. Блох И. История проституции / И. Блох. Пер. с нем. – Спб., 1994.

4. Бляшко А. Гигиена проституции и венерических болезней. – М., 1909. 

5. Гидденс Э. Социология / Пер. с англ. ; науч. ред. В. А. Ядов ; общ. ред. Л. С. Гурьевой, Л. Н. Посилевича. – М. : Эдиториал УРСС, 1999. – 703 с.

6. Голод С. И. Личная жизнь : отношения полов / С. И. Голод. – Л., 1990.

7. Горяинов К. К. Борьба с антиобщественным поведением женщин, ведущих аморальный образ жизни / К. К. Горяинов, A. A. Коровин, Э. Ф. Побегайло. – М. : ВНИИ МВД СССР, 1976. – 56 с. 

8. Елистратов А. И. О прикреплении женщины к проституции (врачебно-полицейский надзор) / А. И. Елистратов. – Казань, 1903. – 400 с.

9. Мінц М. О. Соціологія девіантної поведінки. Навчальний посібник / М. О. Мінц. – Миколаїв : Вид-во ЧДУ ім. Петра Могили, 2009. – 244 c.

10. Соціальна робота в Україні : Навчальний посібник / За ред. І. Д. Звєрєва, О. В. Безпалько, С. Я. Марченко та ін. – К., 2004. – 256 с.

11. У Запоріжжі ліквідували порностудію з річним оборотом в $ 1 млн. [Електронний ресурс]. – 2011 – Режим доступу до ресурсу : http://news.bigmir.net/ukraine/472268-Y-Zaporijji-likvidyvali-pornostydiu-z-richnim-oborotom-v--1-mln



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота