МАКСИМІЗАЦІЯ ПРИБУТКУ У ОПТИМАЛЬНІЙ ВИРОБНИЧІЙ ПРОГРАМІ ПІДПРИЄМСТВА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

МАКСИМІЗАЦІЯ ПРИБУТКУ У ОПТИМАЛЬНІЙ ВИРОБНИЧІЙ ПРОГРАМІ ПІДПРИЄМСТВА

20.03.2017 21:03

[Секція 5. Математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці]

Автор: Рибальченко Людмила Володимирівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри прикладної математики та інформатики, Університет митної справи та фінансів; Бодня Дмитро Андрійович, студент, Університет митної справи та фінансів; Поривай Артем Олександрович, студент, Університет митної справи та фінансів


У статті проаналізовано оптимальну виробничу програму підприємства. Була складена та побудова умовна математична модель для максимізації прибутку у оптимальній виробничій програмі підприємства. 

Ключові слова: оптимізація, максимізація прибутку, ресурси підприємства, запаси.

В статье проанализировано оптимальную производственную программу предприятия. Была составлена и построена условная математическая модель для максимизации прибыли в оптимальной производственной программе предприятия.

Ключевые слова: оптимизация, максимизация прибыли, ресурсы предприятия, запасы.

The article analyzes the optimal production program of the enterprise. A conditional mathematical model was designed and constructed to maximize profits in the optimal production program of the enterprise.

Key words: optimization, profit maximization, enterprise resources, reserves.

В умовах трансформаційних перетворень у вітчизняній економіці та посилення конкуренції з боку іноземних виробників, вітчизняні підприємства перебувають у дуже скрутному положенні. Це питання є дуже важливим, так як функціонування підприємства означає відрахування до місцевого та державного бюджету, працевлаштування мільйонів наших громадян, зміцнення соціально-економічного становища країни. Тому на даному етапі підприємствам України важливо визначати оптимальну виробничу програму для підвищення конкурентоспроможності продукції, ефективного використання наявних ресурсів і запасів та розширення меж збуту продукції.

Сьогодення вимагає від підприємства створення якісної виробничої програми, що буде визначати необхідний обсяг виробництва продукції в плановому періоді, що відповідає асортименту, номенклатурі та якістю вимогам плану продажів. Максимальне одержання прибутку та оптимальне використання усіх наявних ресурсів підприємства є найголовнішим завданням виробничої програми підприємства для задоволення потреб споживачів.

Задля вирішення цих завдань під час складання виробничої програми мають дотримуватися такі основні вимоги [1]: визначення попиту споживачів для розуміння потреби в продукції на ринку та обґрунтування обсягу її виробництва; розрахунково-аналітичне обґрунтування виробництва продукції ресурсами, та насамперед виробничою потужністю; визначення вартісних і натуральних показників обсягу виробництва, та напрямів збуту продукції.

Впровадження в дію виробничої програми має формуватися для досягнення найкращих результатів та враховувати наявні ресурси підприємства, тобто бути оптимальною. 

Оптимальна виробнича програма повністю відповідає структурі ресурсів підприємства та дозволяє отримати найкращі показники його діяльності за вибраними критеріями. Така програма включає певну номенклатуру продукції, її обсяги, числові значення техніко-економічних показників діяльності підприємства, а також враховує обмеження щодо матеріально-сировинних ресурсів, персоналу та виробничих потужностей [1].

При впровадженні виробничої програми виникають проблеми, що можуть бути вирішенні за допомогою таких економіко-математичних методів [2]: симплекс-методу лінійного програмування, при якому вибирається критерій оптимізації та його математична форма – цільова функція. Цільовою функцією може виступати: максимальний обсяг виробництва, максимальний прибуток, завантаження устаткування тощо. В моделях мають враховуватися такі обмеження: повне завантаження кожної групи устаткування, трудомісткість програми, витрати матеріальних ресурсів; метод «гілок і обмежень», що являє собою спрямований перебір із відсіюванням неефективних розробок виробничого плану тощо.

Розглянемо приклад розв’язання задачі з оптимізації обсягів виробництва двох видів виробів С1 та С2. Виготовлення таких виробів забезпечує одержання максимального прибутку за таких обмежень (таблиця 1).

Таблиця 1 Вихідні дані для побудови моделі




Ліміт відповідних ресурсів на підприємстві становить: матеріалів — 3000 кг, трудомісткості — 4500 нормо-годин. Плановий прибуток від реалізації виробу С1 — 20 грн., виробу С2 — 10 грн..

Для вирішення цієї задачі застосуємо графічний метод ЗЛП та симплекс-метод лінійного програмування у середовищі MS Excel за допомогою «Пошук рішення». 

Спочатку вирішуємо дану задачу графічним методом ЗЛП. Складаємо таку систему рівнянь за матеріальними витратами та трудомісткістю:

 (1)

За критерієм оптимальності: F = 20С1 + 10С2 → mах (2). З системи рівнянь (1) знаходимо координати точок:

 (3)

За координатами точок А, В, С, D будуємо у GeoGebra графік обмежень ресурсів і визначаємо ділянку свободи рішень. На рисунку 1 ця ділянка розташована між AO (ліміт матеріальних ресурсів) та OD (трудових). Точки А, О, D окреслюють максимальну можливий випуск відповідних виробів. Оптимальний обсяг випуску міститься в точці перетину ліній АВ і СD — у точці О. 

Знаходимо координати оптимальної точки О. Для цього розв’язуємо першу систему рівнянь з ресурсів:

 (4)

Вираховуємо з першого рівняння друге й одержуємо:

 (5)

Перевіряємо рішення рівняння за вибраним критерієм оптимальності (2): 

F = 20 × 232 + 10 × 207 = 6710 грн. (6)




Рисунок 1 – Графік оптимізації виробів С1 та С2

Крім цього, можна також забезпечити за даних обмежень випуск 300С1 або 300С2. За таких умов прибуток дорівнюватиме:

  (7)

Таким чином, за запланованого випуску 232 виробів С1 та 207 виробів С2 буде забезпечено найбільший прибуток — 6710 грн., у той час як два інші можливі варіанти випуску таких виробів принесуть менший прибуток — 6000 грн. або 3000 грн.

За допомогою симплекс-методу лінійного програмування дану задачу було розв’язано у середовищі MS Excel, де було оптимізовано цільову функцію за допомогою інформаційної технології «Пошук рішення» та отримано найбільший прибуток у розмірі 6692 грн. за запланованим випуском 231 виробів С1 та 208 виробів С2. Отримані результати першим та другим методом різняться між собою через те, що графічним методом ЗЛП розрахунки проводилися «вручну», а другий розв’язок виконано із застосуванням відповідного програмного забезпечення, яке доцільніше використовувати у дослідженнях для отримання точних даних у складних розрахунках.

Також важливе значення для оптимальної виробничої програми підприємства має формування матеріально-технічних ресурсів, а саме [3]: розрахунок очікуваних матеріальних ресурсів для придбання виробничо-технічних ресурсів; визначення очікуваного попиту на виготовлену продукцію; мінімізація втрат від дефіциту ресурсів чи надмірних запасів; мінімізація загальних втрат, що пов’язані із запасами підприємства.

Оптимальне визначення запасів матеріально-технічних ресурсів для підприємства передбачає врахування виробничих можливостей контрагентів і самого підприємства, потреб споживачів продукції, мінімізація витрат на закупівлю ресурсів для виготовлення продукції, зменшення витрат пов’язаних зі зберіганням запасів, ефективне використання оборотних коштів, підвищення рентабельності підприємства та економічно стану підприємства. 

Основні завдання, що постають перед логістами щодо керування запасами ресурсів підприємства у оптимальній виробничій програмі саме такі: 

 раціональне використання коштів щодо придбання та використання матеріально-технічних ресурсів;

 співвіднести можливості контрагентів та попиту споживачів;

 виявлення усіх факторів, що можуть вплину на розмір замовлення;

 визначення логістичної карти доставки ресурсів до підприємства та прорахунок часу задля мінімізації втрат від дефіциту матеріально-технічних ресурсів;

 сформувати різноманітні види ресурсних запасів – поточні, резервні, сезонні тощо.

Висновки. Отже, в сучасних умовах ринкової економіки на підприємстві важливу роль відіграє виробнича програма. Виробнича програма має стати одним з шляхів покращення вітчизняних підприємств за допомогою оптимізації керування підприємством на всіх рівнях та у всіх сферах його діяльності. Для досягнення результативних показників виробничої діяльності підприємства має здійснюватися планування виробничої програми. Можна підкреслити, що виробнича програма з реалізації продукції є необхідним розділом поточного плану підприємства. Виробнича програма визначає певний обсяг виробництва продукції в плановому періоді, яка відповідає номенклатурі, асортименту і якості, що була запланована в плані з реалізації продукції. Також у виробничій програмі підприємства мають враховуватися процеси з формування запасів, так як це дозволить підвищити ефективність використання матеріально-технічних ресурсів, а отже це буде сприяти його економічному розвитку.




Література:

1. Масленіков О.Ю., Савуляк С.І. Оптимізація виробничої програми підприємства / О.Ю. Масленіков, С.І. Савуляк // Науковий вісник НЛТУ України. – 2010. – Вип.20.2.

2. Литвяк Є.Ю., Гутков П.О., Полозова Т.В. Інноваційні дослідження методики оптимізації виробничої програми підприємства / Є.Ю. Литвяк, П.О.Гутков, Т.В. Полозова // Науковий вісник НТУ «ХПІ»

3. Формування запасу матеріально-технічних ресурсів промислового підприємства [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://vestnikdnu.com.ua/archive/201481/140-144.pdf



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота