ПОВАГА ДО ПРАВ ЛЮДИНИ – ПРИНЦИП ДІЯЛЬНОСТІ ЮРИСТА - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПОВАГА ДО ПРАВ ЛЮДИНИ – ПРИНЦИП ДІЯЛЬНОСТІ ЮРИСТА

26.04.2017 22:01

[Секція 1. Теорія та історія держави і права. Філософія права. Історія політичних і правових вчень]

Автор: Білякова Віолета Юріївна, студентка Криворізького факультету Національного університету «Одеська юридична академія»


Сьогодні в Україні триває реформування судової системи та процесуального законодавства, правоохоронної системи, ринку юридичних послуг. Зазначається, що головною метою такого реформування є перетворення правової системи і законодавства в гуманну, демократичну інституцію, яка ґрунтується на низці морально-правових принципів, наявність яких свідчить про зв’язок морального і правового у системі правозастосування, його моральне і духовне підґрунтя.

Науковці, звичайно, визначають принципи права, як «вихідні нормативно-керівні начала, які характеризують його створення, його основи, закріплені у ньому закономірності суспільного життя» [1, с.107]. Особливе місце серед принципів права та юридичної діяльності посідають морально-правові принципи, «спрямовані на поєднання моральності права та його ефективності» [2, с.40].

Дослідженням правових принципів займалися вітчизняні та зарубіжні науковці, а саме: О.Скурко, В.Новіков, Т.Фулей, О.Уварова, К.Ведяхіна та ін. Дискусійною залишається проблема співвідношення правових принципів із принципами моралі, також актуальним є уточнення змісту окремих принципів, їх ідейно-смислового наповнення, тих відношень, що виражаються цими принципами. 

Так, вимагає чіткого визначення ідей і цілей юридичного регулювання морально-правовий принцип поваги до прав людини, що є центральним у системі принципів правової діяльності, найважливішим, оскільки людина є найвищою соціальною цінністю у суспільстві, а проблема гарантування прав людини є однією з найактуальніших в юридичній науці і практиці.

Як самостійний принцип поваги до прав людини був сформульований у Заключному акті Наради з безпеки і співробітництва в Європі (НБСЄ) 1975 року.  Згідно з принципом поваги до прав людини, всі держави повинні поважати права людини незалежно від їх раси, статі, мови, релігії і інших відмінностей між ними. У Підсумковому документі Віденської зустрічі держав-учасниць НБСЄ (1989 р.) визнали, що всі права і свободи мають першорядне значення і повинні повністю здійснюватися всіма належними способами. 

Констатація принципу поваги до прав і свобод людини обумовлює зміст відповідних положень українського законодавства. Зазначимо у зв'язку з цим формулювання у ст.3 Конституції України головного обов’язку держави – «утвердження і забезпечення прав і свобод людини».

Принцип поваги до прав і свобод людини відносять до загальноправових принципів, оскільки він у тій або іншій формі властивий усім галузям законодавства та юридичної діяльності.

Згідно з ч.2 ст.1 КВК України та ст.3 ЗУ «Про Державну кримінально-виконавчу службу України», дотримання прав і свобод людини та їх захист під час виконання і відбування покарання є завданням кримінально-виконавчого законодавства й одним із принципів діяльності Державної кримінально-виконавчої служби України. Ст.63 Конституції України зазначає, що засуджений користується всіма правами людини і громадянина, за винятком обмежень, визначених законом і встановлених рішенням суду; у першу чергу йдеться про право на життя – ніхто не може бути свавільно позбавлений життя (ст. 27); право на повагу до гідності – ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню (ст. 28); право на свободу і особисту недоторканність – ніхто не може бути заарештований або триматися під вартою інакше, як за вмотивованим рішенням суду і тільки на підставах та в порядку, встановлених законом (ст. 29). Це означає, на думку О.Гальцової, що під час виконання-відбування покарання необхідно поважати й дотримуватися прав і свобод засуджених, ставитися до них так само, як до прав і свобод неувʼязнених осіб.

В оперативно-розшуковій діяльності принцип поваги до прав і свобод людини реалізується як через принцип поваги до людської гідності, що забороняє під час кримінального провадження піддавати особу катуванню, жорстокому, нелюдському, такому, що принижує її гідність, поводженню, вдаватися до погроз, утримувати особу у принизливих умовах, примушувати до дій, що принижують її гідність, так і через принцип верховенства права, що визнає людину, її права та свободи найвищими цінностями, пріоритетними в діяльності держави та її органів, у тому числі органів прокуратури, слідства.

Сутність, зміст та спрямованість діяльності адвоката визначаються її основною метою – захистом прав, свобод та законних інтересів особи. І тому ця діяльність, згідно із ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», ґрунтується на принципі верховенства права, що проголошує права людини незмінними цінностями.

З’ясування змісту принципу поваги до прав людини в юридичній діяльності допоможе правозастосовникам у досягненні ефективності їхньої дій. Адже повага до прав людини – це основа свободи і справедливості будь-якої цивілізованої, демократичної держави. 




Література:

1. Валігура К.Ю. Морально-правові принципи як регулятор цивільних відносин / К.Ю.Валігура // Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія «Право». – 2016. – Випуск 37. – Том 1. – С. 106-109.

2. Новіков В.В. Правові принципи юридичної діяльності в системі прав і свобод людини / В.В.Новіков // Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія «Юридичні науки». – 2015. – Випуск 1. – Том 1. – С.36-41. 

_______________________

Науковий керівник: Пахомова Олена Анатоліївна, кандидат філологічних наук, Криворізький факультет Національного університету "Одеська юридична академія"



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота