ПРАВОВИЙ СТАТУС ПРОФСПІЛОК У ТРУДОВИХ ПРАВОВІДНОСИНАХ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ПРАВОВИЙ СТАТУС ПРОФСПІЛОК У ТРУДОВИХ ПРАВОВІДНОСИНАХ

29.04.2017 11:55

[Секція 3. Цивільне та сімейне право. Цивільне процесуальне право. Комерційне право. Житлове право. Зобов’язальне право. Міжнародне приватне право. Трудове право та право соціального забезпечення]

Автор: Гузій Аліна Андріївна, студентка Інституту кадрів для органів юстиції України Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого


У сучасних умовах розвитку трудових правовідносин значно розширилась сфера діяльності профспілок щодо захисту інтересів робітників. Сьогодні профспілки керуються широкими громадянськими потребами представників найманої праці, внаслідок чого відповідним чином змінюється і сфера їх діяльності.

Профспілки як одні з найстаріших громадських організацій трудящих України створені в 1905 р. і почали діяти легально на підставі Тимчасових правил про товариства і союзи, затверджених 4 березня 1906 р. Створення профспілок допускалося тільки за професійним принципом. До них могли вступати особи, які займалися однорідними або взаємопов’язаними роботами та промислами. Організація профспілок службовцями урядових установ заборонялася.

Згідно з Конституцією України громадяни мають право на участь у професійних спілках з метою захисту своїх трудових і соціально-економічних прав та інтересів. У свою чергу, повноваження профспілок регламентуються Законом України "Про професійні спілки, їх права і гарантії діяльності", прийнятим Верховною Радою України 15 вересня 1999 р. 

Метою діяльності профспілок є представництво, здійснення та захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки. Основним завданням профспілок є представництво і захист інтересів працівників перед власником. Виходячи з цих задач, основними функціями профспілок виступають захисна і представницька, які доповнюються кон-трольними повноваженнями за додержанням законодавства про працю.

Громадяни України вільно обирають профспілку, до якої вони бажають вступити. Підставою для вступу до профспілки є заява громадянина. Член профспілки - особа, яка входить до складу профспілки, визнає її статут та сплачує членські внески. Ніхто не може бути примушений вступати або не вступати до профспілки. Статутом (положенням) профспілки може бути передбачено членство у профспілці осіб, зайнятих творчою діяльністю, членів фермерських господарств, фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, а також осіб, які навчаються у професійно-технічних або вищих навчальних закладах, осіб, які звільнилися з роботи чи служби у зв'язку з виходом на пенсію або які тимчасово не працюють. Статутами (положеннями) може бути передбачено обмеження щодо подвійного членства у профспілках.

Варто зазначити, що зараз профспілки значно активізували свою захисну функцію і суттєво  впливають на законотворчу діяльність щодо розробки і прийняття нового трудового кодексу та реалізації економічних реформ. У той же час залишається низка питань, що вимагають закріплення такого правового статусу та повноважень профспілок, які відповідали б ринковим відносинам.

До таких належать закріплення на законодавчому рівні не тільки прав, а й обов’язків профспілкових органів; розв’язання питання про майнову відповідальність профспілок за невиконання своїх обов’язків, визначення фінансових джерел для такої відповідальності. У Законі України «Про колективні договори і угоди» передбачається індивідуальна відповідальність осіб, котрі представляють трудовий колектив.

Необхідно передбачити правові засоби, які забезпечують незалежність профспілок від підприємців. 

На мою думку, найбільш корисним може бути досвід США та Данії, законодавством яких, заборонено включати до складу профспілки, що складається з найманих працівників, осіб, котрі належать до адміністрації, навіть найнижчої ланки.

Звичайно, сучасний етап розвитку економіки на базі якісно нових технологій та інформаційних систем змінює і структуру виробництва, і структуру робочої сили, породжує нові види діяльності профспілок, що дозволяє їм ставити питання про науково обґрунтоване планування і організацію підготовки фахівців нових спеціальностей та сприяти їх участі в усіх процесах функціонування та розвитку суспільства.

Крім того,  зростає соціально-виховна роль профспілок України, а у зв’язку з цим жодної суспільно значимої події не повинно відбутися без активної участі та ефективного впливу профспілок.

Багато науковців, зокрема І.О. Снигерева говорячи про  перспективи і напрямки розвитку профспілкового руху, вимагають кардинального оновлення їх структури, яка сьогодні в Україні все ще залишається радянською; необхідність усвідомлення українськими профспілками зміни форм, методів та засобів діяльності всіх їх структур і ланок.

Таким чином, профспілки, у вузькому змісті, є організаціями захисту економічних та соціальних інтересів найманих працівників, а у широкому – важливим інститутом громадянського суспільства, покликаним представляти, виражати і захищати інтереси найманих працівників як громадян.

Отже, роль профспілок у громадянському суспільстві визначається ступенем наділення і розширення завдяки їх діям і боротьбі громадянських прав і свобод найманих працівників, утвердження і розвитку у ньому практики соціального партнерства і стимулювання профспілкового самоврядування. 

_______________________________

Науковий керівник: Вєннікова В.В, асистент кафедри трудового права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота