ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНОСЬ ПІДПРИЄМСТВ КИЇВСЬКОГО РЕГІОНУ ТА ШЛЯХИ ЇЇ ПОКРАЩЕННЯ - Наукові конференції

Вас вітає Інтернет конференція!

Вітаємо на нашому сайті

Рік заснування видання - 2014

ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНОСЬ ПІДПРИЄМСТВ КИЇВСЬКОГО РЕГІОНУ ТА ШЛЯХИ ЇЇ ПОКРАЩЕННЯ

23.05.2017 11:18

[Секція 10. Світова економіка та міжнародні економічні відносини]

Автор: Мишинська Крістіна Валеріївна, студентка, Одеський національний економічний університет


Сьогодні питання, щодо покращення зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) підприємств посідає провідне місце, адже для України це є одним з основних засобів поповнення держбюджету та сприяє залученню іноземних інвестицій. Зовнішньоекономічна діяльність відіграє вирішальну роль в умовах посилення інтеграційних процесів, сприяє розвитку технологій на підприємстві, що надає конкурентні переваги на світовому ринку товарів та послуг. Актуальність досліджуваної теми обумовлена тим, що на сьогоднішній день українські підприємства використовують не всі свої потужності і через це страждає конкурентоспроможність на міжнародному ринку. На особливу увагу заслуговує питання, щодо аналізу товарної структури експорту Київського регіону.

У сучасному світі, основним суб`єктом сучасних міжнародних економічних відносин виступає підприємство, як ключова ланка ринкової економіки. Вихід підприємства на зовнішні ринки сприяє пристосуванню економіки до системи світогосподарських відносин та формуванню економіки відкритого типу. Саме тому регулювання та розвиток ЗЕД підприємств – це суттєвий фактор підвищення ефективності господарської діяльності на рівні окремих підприємницьких структур, так і в масштабах усієї країни [1].

Сьогодні у структурі економіки Київського регіону та України в цілому переважають галузі, виробляючі сировинні види продукції: частка сировини становить більше 50%. Тобто, структурні параметри поки що не відповідають сучасним тенденціям глобального розвитку. Свідченням цього є висока частка в експорті продукції низького ступеня обробки i мізерність частки високотехнологічних товарів, машин та обладнання [2].

Основу товарної структури експорту Київського регіону складають готові харчові продукти, продукти рослинного походження, жири та олії тваринного або рослинного походження, продукція хімічної промисловості (полімерні матеріали, пластмаси та вироби з них), паперової та деревообробної промисловості, а також машинобудування (електричні, механічні машини та механізми). Наочно процентне співвідношення представлено на рис. 1 [3].




Рис.1. Основа товарної структури експорту Київського регіону 

Для того, аби визначати основні проблеми та перспективи ЗЕД, було проведено аналіз зовнішньоекономічної діяльності, а саме, динаміка експорту та імпорту товарів підприємств Київського регіону за 2014-2016 рр. (табл.1) [3].

Таблиця 1 

Динаміка зовнішньоекономічної діяльності підприємств Київського регіону (товари) 




Аналізуючи дані таблиці можна зазначити, що кожного року імпорт перевищує експорт. Це означає, що торгівельний баланс є пасивним, тобто дефіцитним, що є негативним для розвитку ЗЕД підприємств. Показники експорту кожного року зменшуються. Це приводить до того, що динаміка ЗЕД має тенденцію до зниження та може призвести до припинення діяльності підприємств, що орієнтовані на зовнішні ринки.

Щодо сфери послуг, то її частка становить 10–15 відсотків зовнішньоторговельного обороту країни. Вона має значний потенціал у напрямі збільшення пропозиції для зовнішнього світу та розширення можливостей їх надання. До основних видів послуг, що експортуються Київським регіоном відносяться: послуги для переробки товарів за кордоном, послуги повітряного транспорту, комп’ютерні послуги, послуги залізничного, автомобільного, морського транспортів, консалтингові, телекомунікаційні послуги та інші. (рис. 2) [3].




Рис.2. Основні види послуг, що експортуються Київським регіоном 

Київський регіон експортує найбільшу частку послуг в Україні (в цілому 42,8% послуг від усіх регіонів країни). Дані, щодо динаміки експорту та імпорту послуг підприємств Київського регіону за 2014-2016 рр. представлені у табл. 2 [3]. 

Таблиця 2 

Динаміка зовнішньоекономічної діяльності підприємств Київського регіону (послуги)




Як і у випадку з торгівлею товарами, кожного року імпорт перевищує експорт. Торгівельний баланс також є пасивним. Показники експорту кожного року також зменшуються, що може мати негативні наслідки для  діяльності підприємств, що експортують свої послуги за кордон.

Окреслені проблеми зовнішньоекономічної діяльності підприємств у Київському регіоні, вимагають здійснення певних перетворень та проведення в економіці держави інноваційних заходів, які б надали змогу вийти на новий рівень розвитку як міжнародних відносин, так i країни в цілому. До них можна віднести: 

1. Підвищення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємств. Для цього необхідно визначити перелік країн, які є потенційно привабливими з точки зору проникнення на їхні ринки. 

2. Підвищення конкурентоспроможності. Здійснення цього можливе лише за умови вкладення капіталу та впровадження сучасних інноваційних розробок у пріоритетні галузі.

3. Змістовний перегляд експортно-імпортної політики держави. Поступовий перехід від експорту сировини на виробництво продукції з високою доданою вартістю. Також потрібно відмовитися від імпорту тих товарів, які можуть бути вироблені вітчизняними підприємствами. Особливо це стосується різних харчових продуктів, надання послуг тощо;  

4. Підвищення технічного рівня, впровадження енерго- та ресурсозберігаючих технологій, підвищення рівня механізації та автоматизації виробництва, залучення до управління підприємствами висококваліфікованих фахівців [4].

Проаналізувавши зовнішньоекономічну діяльність підприємств Київського регіону, можна зробити висновки, що для забезпечення належного рівня міжнародної діяльності потрібно подолати ряд виявлених проблем. При цьому подальший розвиток економіки регіону та України в цілому варто пов'язувати з такою економічною стратегією, яка б була орієнтована на розвиток міжнародної діяльності, напрямами вдосконалення якої є: розробка стратегії ефективного розвитку зовнішньоекономічної діяльності підприємств регіону; формування системи її довгострокових цілей; оцінка потенційних можливостей підприємства на конкретному ринку. На перспективу подальших розробок здається цікавим питання, щодо залучення державою іноземних інвестицій для українських підприємств. 




Література: 

1.  Сучасні тенденції регулювання ЗЕД підприємств в умовах глобалізації – 2014- [Електронний ресурс]- Режим доступу: www.economy.nayka.com.ua /3355

2.  Зовнішньоекономічна діяльність підприємств регіонів України в умовах посилення внутрішньої та зовнішньої нестабільності - 2014- [Електронний ресурс]- Режим доступу: http://repo.sau.sumy.ua/bitstream/ 123456789

3. Державна служба статистики України. - [Електронний ресурс]- Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua

4.  Проблеми та перспективи зовнішньоекономічної діяльності підприємств України - 2016 - [Електронний ресурс]- Режим доступу: http://sophus.at.ua/ED_2016_1/13

__________________________

Науковий керівник: Притула Н.В., кандидат наук з державного управління, Одеський національний економічний університет



Creative Commons Attribution Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License
допомога Знайшли помилку? Виділіть помилковий текст мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Конференції

Конференції 2024

Конференції 2023

Конференції 2022

Конференції 2021

Конференції 2020

Конференції 2019

Конференції 2018

Конференції 2017

Конференції 2016

Конференції 2015

Конференції 2014

:: LEX-LINE :: Юридична лінія

Міжнародна інтернет-конференція з економіки, інформаційних систем і технологій, психології та педагогіки

Наукові конференції

Економіко-правові дискусії. Спільнота